Nordnetbloggen

Gör dig redo att åter hissa segel!

Den 7 april skrev jag ett blogginlägg med rubriken Dags att reva segel och lägga om kursen något?”  Sedan dess har börsklimatet inte varit det bästa och OMXS30 handlas nu ca. 15 % lägre. De mörka molnen på börshimlen hänger ännu tungt över oss. Oron för Kina, Feds räntehöjningar och konjunkturen i allmänhet har fått många investerare att minska sin aktieexponering. Men när det är som mörkast brukar det vara lönsamt att gå mot strömmen.

Faktumet att så många redan har sålt aktier, samtidigt som man nu börjar se artiklar med krigsliknande rubriker som ropar ut varningar för börskrasch gör mig tvärtom smått optimistisk.

Den ena domedagsprofeten efter den andra vill få oss att tro att världen står inför nästa stora börskrasch. Skulle vi nu få se ett större ras på världens börser, vore det i så fall första gången i den finansiella historien som ras inträffar när investerare redan är beredda på det. Förutsättningen för att det ska ske en krasch är nämligen just det att ett ras kommer oväntat för investerarna. Annars har investerarna redan förberett sig genom att sänka sina aktievikter. Det skulle inte förvåna mig om vi tvärtom befinner oss i en fas som utgör ett riktigt bra läge för att ånyo öka aktievikten. Således gör jag mig redo för att åter hissa segel.

Vad får mig att våga göra detta?

Q3-rapporter Jo, snart kommer rapporterna för tredje kvartalet. De flesta investerare fruktar dessa då den allmänna tron verkar vara att det blir riktigt dåliga rapporter med nattsvarta framtidsutsikter. Detta tror INTE vi på Strand. Vår uppfattning är att bolagen visserligen kommer rapportera ganska svaga rapporter men inte på långa vägar så dystra som många befarat. Därför tror vi att rapporterna kommer att upplevas som en lättnad.

Överdriven oro runt Kina. Alla bolag som har någon exponering mot Kina har fått känna på extra stora nedgångar. Särskilt jobbigt har det varit för underleverantörer till bilindustrin där investerarna verkar tro att bilförsäljningen i regionen ska tvärstanna. Visst har den bromsat in, men den senaste statistiken visar faktiskt på att den åter börjar ta fart. Just nu verkar investerare paradoxalt nog nästan anse att exponering mot Kina är något negativt. Skulle svensk industri inte vara exponerad mot Kina vore jag däremot riktigt bekymrad.

6132687759_462b57203c_b

 

Direktavkastningen lockar Det är nu rätt period för ”utdelningsjägarna” att börja plocka på sig aktier. Med en rekordlåg ränta som i Sverige till och med är negativ, blir vissa aktiers direktavkastning så lockande att kapital, även i år under hösten, kommer att börja söka sig till en viss typ av bolag. Vilka är då det?

Återigen upprepar jag rådet (se blogg från 21 nov 2104) att ”Nollräntan kan leda till omvärdering av vissa aktier”.

Leta efter bolag att investera i som lever upp till följande tre kriterier!

  1. Har någorlunda konjunkturstabil verksamhet
  2. Kan uppvisa tillväxt
  3. Har en stark balansräkning som säkerställer en hög direktavkastning

 

Tre tips på vad du ska leta efter för att hitta vinnarna på börsen hittar du här : Investeringstipset.se/tre-tips-att-hitta-hostens-vinnare-pa-borsen/

 

 

Johan Thorén – som du kan följa på Twitter här.

………………………………………………………………………………………………….

Johan Thorén äger inga noterade aktier utan har enbart privata investeringar i Strands två fonder. Han är delägare i och anställd av Strand Kapitalförvaltning AB som i sin tur tar betalt av sina kunder utifrån vilken avkastning som levereras. Därför blir Johan indirekt påverkad av hur enskilda aktier hos kunderna utvecklas och ska således betraktas som partisk.

 

Eventuella investeringsbeslut som läsaren gör utifrån information på bloggen har Johan Thorén inget ansvar för. Johan Thorén utesluter härmed all garanti om kvalitet eller riktigheten av informationen i detta meddelande och avsäger sig ansvar av något slag för den information som finns i det, eller för dess överföring, mottagning, lagring eller användning på något sätt.

Att investera i aktier är förknippat med risk.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link