Nordnetbloggen

Göteborgsportföljen krossar Stockholmsbörsen

Sommaren i Göteborg

När jag spenderade en del av sommaren på Styrsö, en skärgårdsö i Göteborgs södra skärgård, kom jag på en idé. Vore det inte intressant att undersöka hur Göteborgs börsföretag har presterat avkastningsmässigt som grupp? Att Volvo och SKF är de stora giganterna och att de dessutom gått bra på börsen senaste decenniet känner nog de flesta till. Men hur ser det ut i övrigt? Jag bestämde mig för att skapa Nordnets Göteborgsportfölj.

Fler bolag än de flesta tror

Efter att ha kartlagt vilka företag som har sin bas omkring Göteborg eller har en tydlig koppling till staden begränsades urvalet till 23 bolag. Alla bolag är hämtade från Large, Mid och Small Cap-listorna, alltså noterade bolag på vår huvudbörs. Här är urvalet av bolag tillsammans med deras andel av det totala Göteborgs-börsvärdet:

Bolag Portföljvikt
Volvo 55,5%
SKF 21,8%
Latour 6,1%
Castellum 4,3%
Wallenstam 3,6%
Balder 2,7%
Bilia 0,7%
Gunnebo 0,7%
KappAhl 0,6%
Fingerprint Cards 0,6%
Arcam 0,6%
Vitrolife 0,5%
Bure Equity 0,5%
New Wave 0,4%
Opus 0,4%
Semcon 0,3%
MQ 0,1%
Transatlantic 0,1%
Concordia 0,1%
Elanders 0,1%
Global Health Partner 0,1%
Consilium 0,05%
Geveko 0,01%

Giganterna väger tungt

De sex största bolagen i Göteborg utgör 94 procent av det totala börsvärdet. En portfölj som sätts samman utifrån varje bolags storlek, en så kallad värdeviktad portfölj, skulle av detta skäl fullständigt domineras av Volvo och SKF följt av de väsentligt mindre Latour, Castellum, Wallenstam och Balder. Av de skälet bestämde jag mig även för att komplettera med en likaviktad portfölj, alltså en portfölj där varje bolag får lika stort utrymme.

Sommarpraktikanternas tuffa uppgift

Mina sommarpraktikanter fick därefter ett omfattande uppdrag: bygg en modell för att kunna konstruera uppdateringsbara index med olika viktningar och samla in kursinformation, utdelningar och aktiehändelser för alla Göteborgsbolags aktier de senaste 11 åren. Komplettera även med att skapa ett index bestående av de tio mest ägda aktierna i Sverige för att få ett intressant jämförelseobjekt som kan tjäna som den svenska snittportföljen – eller Nordnets Folkaktieportfölj. Efter några dagar var modellen komplett och fick vi resultaten.

Häpnadsväckande resultat

Nordnets Göteborgsportfölj formligen krossar Folkaktieportföljen och Stockholmsbörsens alla relevanta index. Den totala avkastningen sedan 2003 uppgår till 471 procent för den värdeviktade portföljen och 363 procent för den likaviktade när Folkaktieportföljen samtidigt avkastat 275 respektive 264 procent för motsvarande viktningar av portföljen.

Nordnets Göteborgsportfölj krossar allt

Den värdeviktade portföljen starka beroende av Volvo (+466%) och SKF (353%) har varit gynnsam de senaste 10 åren. Dessa aktiers starka kursuppgång kombinerat med relativt höga utdelningar skapar basen för portföljens starka utveckling. Men båda aktierna har faktiskt underpresterat mot den värdeviktade Göteborgsportföljen som helhet. Aktierna som framför allt lyfter denna portfölj är Wallenstam (1683%) och Bilia (751%). Även om dessa två bolag tillsammans bara utgör en dryg tredjedel av SKF:s storlek så får deras formidabla avkastning portföljen att lyfta.

Värdeviktade portföljer* & Index

Från 2003

Från 2008

Från 2010

Från 2012

Nordnets Göteborgsportfölj

471%

63%

98%

55%

Nordnets Folkaktieportfölj

275%

31%

60%

43%

OMXS30 GI

267%

45%

52%

38%

* Portföljen har aktier i varje enskilt bolag i förhållande till bolagets börsvärde.

 Även dominans vid lika vikter

Att förklara Göteborgsportföljens stryka jämfört med Folkaktieportföljen enbart utifrån Volvo och SKF:s framgångar går inte. Även vid en likaviktad portfölj, där Volvos vikt blir lika stor som småbolagen Geveko och Concilium, så överpresterar portföljen kraftigt. Här är förklaringen att det finns en rad kursraketer bland de mindre bolagen såsom Vitrolife, Semcon och Fingerprint Cards. Sedan 2010 så har även Arcam dragit indexet kraftigt eftersom kursen rusat över 1400 procent.

Likaviktade portföljer** & Index

Från 2003

Från 2008

Från 2010

Från 2012

Nordnets Göteborgsportfölj 363% 103% 205% 156%
Nordnets Folkaktieportfölj 264% 36% 64% 46%
OMXS30 GI 267% 45% 52% 38%

** Portföljen har lika stor andel av alla aktier, oavsett storlek. Här väger varje enskild aktie 1/23-del av totala portföljen.

Inte bara vinnare i Göteborg

Trots avkastningen för Göteborgsportföljen så finns det gott om aktier som varit riktiga sänken. Sedan 2008 är det nästan hälften av aktierna som ligger på minus och motsvarande antal sedan 2010 är en tredjedel. Aktieägarna som har lägst till ett skratt är förmodligen de i Geveko, Bure Equity, Transatlantic, Concilium och Elanders. Dessa aktier har förlorat stora delar av sitt värde de senaste 0 åren.

Förklaringarna till framgång

Man kan alltid förklara framgång genom att bara analysera siffrorna men går jag ett steg längre för att förklara de många bolagens framgång i ett övergripande Göteborgsperspektiv vill jag framföra följande:

  • Göteborg har en strategisk placering med relativ närhet till tre huvudstäder. Detta kan bidra till att uppstartsbolag redan från början tänker större och organiserar bolaget för en inledande nordisk expansion.
  • Det är svårare att få riskkapital när du befinner dig längre ifrån kapitalet. Stockholm är utan tvekan centrum för finansiering i Sverige och för bolag utanför Stockholm kan således behöva arbeta hårdare för att få till nödvändiga investerarpresentationer. Krävs det mer av bolagen så kommer fler att sorteras bort i ett tidigt skede. Kanske har vi därför en något högre kvalité i de Göteborgsbolag som når börsen.
  • Det finns två globala giganter i Volvo och SKF. Dessa globala företag skapar mängder av möjligheter eftersom de också tvingas köpa tjänster och produkter från underleverantörer. Möjligheten att få dessa kontrakt är visserligen små, men för de som lyckas kan det bli en explosiv start.

Så här bygger du din egen Göteborgsportfölj

Att skapa en portfölj som består av över 20 aktier är inte effektivt. Spridningen blir allt för stor, utan att du minskat risken i någon större utsträckning jämfört med en portfölj om 12-15 aktier. Mitt råd är därför att välja ut 8-10 av de mer etablerade och välkända Göteborgsföretagen och därefter komplettera med ett antal kryddor där du uppfattar att bolagets produkter eller tjänster kan vinna mark framöver. Men innan du köper denna typ av bolag bör du alltid stämma av värderingen. I dag finns det flera bolag med extremt högt uppskruvade framtidsförväntningar (bl.a. Arcam och Fingerprint Cards). Att investera i denna typ av aktier är förenat med mycket stor risk.

Lyck till med din lokala aktieportfölj.

Portföljhälsningar

Günther Mårder – som här går att följa på Twitter.

 

Mer läsning

Göteborgs-Posten fick förtur att publicera resultaten. Här är deras stora artikel:

Göteborgsbolagen krossar börsen, av Marie Kennedy

Fler artiklar:

DI.se Göteborgsbolagen slår börsen med råge

SvD Nliv: Göteborgsföretagen knockar folkaktierna

Privata Affärer: Göteborg slår börsindex

Aftonbladet: Göteborgsbolagen slår Stockholm

Affärsvärlden: Göteborgsaktier överlägset bäst

Veckans Affärer: Västkusten är Bästkusten när det gäller aktier

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
”Dessa aktier har förlorat stora delar av sitt värde de senaste 0 åren.” ?
Anonym
Anonym
Tyckte det var konstigt att TT utan att fråga (?) skriver en artikel om att Göteborgs aktier är bra, utan att nämna andra jämförelser än index. När jag nu hittat denna text, förstår jag varför det enbart ägnades intresse för Göteborg! Frågan kvarstår dock, hur hade Stockholm och Malmö stått sig? Alternativ Norrland, Småland eller vilken indelning man nu önskat. Nästa års sommarpraktikant-uppdrag?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link