Nordnetbloggen

Gott & Blandat från börslistan i september

 

Cavotec

Det är inte ofta man får se en nyemissionskurs som ligger 20 % över dagskurs!

I mitt blogginlägg om Cavotec´s magplask i rapporten för andra kvartalet skrev jag att bolaget kanske skulle tvingas göra en ganska onödig nyemission för att stilla nervösa banker, och att detta kunde vara ett bra tillfälle att plocka upp billiga teckningsrätter. I förra veckan meddelade Cavotec att de genomför en riktad nyemission på 189 miljoner kronor, till Bure http://www.cavotec.com/mediacentre/page/1/ . Vid tillfället för emissionens tillkännagivande handlades aktien i 22 kronor. Trots det så accepterade Bure att skjuta till sina pengar till kursen 26,5 kronor! Det kan bara tolkas på ett sätt. Bure ser stora värden i bolaget och är beredda att betala ett överpris för att få 10 procents ägarandel. För Cavotec är detta trippelbingo! Dels får man nu en stabil balansräkning vilket låter ledningen fokusera på att driva bolaget. Men minst lika viktigt är det att Bure nu får plats i styrelsen och kan tillföra viktig börskompetens. Genom denna eleganta emission slipper också bolaget se sin kurs tryckas ned ännu mer av ett vanligt nyemissionsförfarande. Jag lyfter på hatten för lösningen.

 

Opus

Säkert är det många med mig som höjt på ögonbrynen över att Opus fallit som en sten under de senaste veckorna. Flera mäklarfirmor har försökt få mig att köpa stora block av aktier som varit till salu. Men jag vill inte köpa om jag inte förstår varför aktierna är till salu? Trots en rad efterforskningar kunde jag inte få fram någon information om att det skulle vara något negativt i bolaget som lett fram till all den här försäljningen. Men vem var säljaren som på några veckor öste ut så mycket aktier att aktiekursen nästan backade 25 procent? I förra veckan kom svaret. Det var Brummers fond Futuris som läggs ned. När pressmeddelandet kom den 9/9 – Futuris-avvecklas, angavs det att fondens alla innehav redan avyttrats. Nyfiken som jag är tog jag reda på vad Futuris haft för innehav i mitten av sommaren. Kan man tänka sig att de då ägde 2,95 miljoner aktier i Opus. Man tackar och bugar för köpläget..

Inwido

Ännu ett antal nya bolag står på tröskeln för att komma in på börsen. Ett av dessa är det Ratosägda träfönstertillverkaren Inwido. Ett välskött och fint bolag med huvudsaklig marknad i Norden. Uppsidan ligger i att konjunkturen förbättras. Ratos verkar ha en rimlig prisförväntan och har även sett till att bolaget har en finansiell stabilitet när det ska stå på egna ben genom att avstå från förra årets utdelning. Ett ovanligt agerande av en finansiell säljare. Allt för många gånger ser man annars exempel på bolag vars finansiella ägare nästan tömt balansräkningen innan de puttar bolaget till börsen. Detta är inte sista gången som Ratos tänker notera ett bolag och de verkar förstå vikten av att inte göra marknaden besviken. Jag kommer inte bli ensam om att teckna aktier i Inwido, intresset lär bli stort.

Johan Thorén – som du kan följa på Twitter här.

………………………………………………………………………………………………….

Johan Thorén äger inga noterade aktier utan har enbart privata investeringar i Strands två fonder. Han är delägare och anställd av Strand Kapitalförvaltning AB som i sin tur tar betalt av sina kunder utifrån vilken avkastning som levereras. Därför blir Johan indirekt påverkad av hur enskilda aktier hos kunderna utvecklas och ska således betraktas som partisk.

 

Eventuella investeringsbeslut som läsaren gör utifrån information på bloggen har Johan Thorén inget ansvar för. Johan Thorén utesluter härmed all garanti om kvalitet eller riktigheten av informationen i detta meddelande och avsäger sig ansvar av något slag för den information som finns i det, eller för dess överföring, mottagning, lagring eller användning på något sätt.

Att investera i aktier är förknippat med risk.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.









Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link