Nordnetbloggen

Grattis Norge på 17 maj, men börsen då?

Idag firar hela Norge syttende mai, med ett stort kalas över hela landet. Men rent avkastningsmässigt om man kollar på den norska börsen så finns det mer att önska.
Om vi ställer våra fyra avgiftsfria indexfonder mot varandra sedan årsskiftet så landar den norska dessvärre sist, om än dock på positiv avkastning, framför allt senaste månaden. Övriga nordiska länder har lyckats takta på med 2-siffrig avkastning sedan årsskiftet. Som helhet kan vi dock konstatera att nordiska börsen går starkt just nu.

Investerare i Norge

Om vi tar och kollar lite på vad våra norska superinvesterare (som du kan se på Shareville) just nu äger så ser vi en ganska blandad portfölj:

 

På toppen hittar vi norska bioteknikbolaget Nordic Nanovector som senaste året rusat över +250%, men stått och stampat sedan årsskiftet.
Vi hittar också en hel del finansrelaterade bolag så som DNB, Storebrand och Axactor. Vi hittar också landsklenoderna Norsk Hydro, Marine Harvest samt Norwegian Air Shuttle.
En liten mix av populära amerikanska bolagen Tesla samt Apple finns också i portföljen. Bolaget Targovax som specialiserar sig mot immunonkologi återfinns också.

En intressant mix av bolag som ligger i portföljen just nu hos duktiga investerare i Norge. Vill du kolla in vad som är mest köpta aktierna senaste månaden så kolla här.

Och trots att övriga Norden kanske just nu klår norrmännen på börsen finns det mycket att glädjas över i Norge. Förutom att ha högst BNP per capita har de också enligt Eurostat, lägst arbetslöshet i Norden med 4,7%. Så från oss i Sverige säger vi stort grattis Norge på syttende mai!

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter,
klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link