Nordnetbloggen

5 spartips för mer pengar

Handen på hjärtat, hur mycket pengar lägger du egentligen på hämtkaffe, onödiga prylar och dyra uteluncher? Jag vet själv att detta är lätt hänt, men låt oss titta på vad det skulle kunna ge dig om du istället sparade dessa ”småpengar” och följer några enkla spartips. Om du till exempel månadssparar 2000 kronor i månaden kan du ha över 100 000 kronor om 4 år, och närmare en miljon om 16. Spontan konsumtion kanske är roligt för stunden, men skulle du inte hellre lägga pengarna på något du verkligen vill ha – bara lite längre fram?

Följ de här fem spartipsen…

…så har du kommit en bra bit på vägen mot att nå ditt mål.

1. Sätt upp ditt sparmål

Oavsett om det är en resa, bil, lägenhet eller bara en bättre framtid du sparar till, är det alltid bra att sätta upp ett mål. En ungefärlig siffra och tidshorisont kommer göra att du får ett mer konkret sparmål. När du har bestämt dig för ett sparmål är det viktigt att du tänker över den ekonomiska biten – hur ska du nå dit? Du behöver inte göra en budget, men det underlättar att identifiera potentiella utgifter som du vet att du kan klara dig utan. Kanske det är så pass lite som att du äter ute några dagar mindre i månaden, eller helt enkelt slutar röka? Ditt sparmål kommer att nås mycket snabbare genom att skippa utgifter, men framför allt genom att kontinuerligt ha ett sparande.

2. Tänk långsiktigt

Jag, och troligtvis många med mig, hade till exempel inte tvekat en sekund i valet mellan en jorden-runt-resa om fyra år och en daglig hämtkaffe. Trots detta har människan av naturen svårt att välja belöning i framtiden framför belöning på en gång, vilket är den bakomliggande orsaken till detta samhällsproblem. En femtedel av den svenska befolkningen sparar idag inte en enda krona, en tragisk siffra som innebär att man kastar bort en värdefull möjlighet. Vi vill helt enkelt att saker och ting ska gå snabbt och att belöningen ska komma på en gång. Du kanske känner igen dig i att hög lön känns viktigare än bra pension och att pizza känns roligare än att gå till gymmet? Det är helt enkelt bristen på långsiktighet som står i vägen för att vi ska lyckas med våra mål. Därför gäller det att ligga steget före och lura dina medfödda instinkter.

3. Bestäm hur mycket du ska spara

En stor del av befolkningen menar dessutom att de inte har möjlighet att spara på grund av bristande ekonomi. Det dessa personer kanske inte tänker på är att även små belopp kan bli mycket på lång sikt. Hur mycket du ska investera kan bara du svara på, men jag vet med mig att de allra flesta har onödiga småutgifter som enkelt kan bytas ut mot sparande. Ett bra spartips när det kommer till investeringar är att 10 % av månadsinkomsten går direkt till portföljen – en lagom siffra att börja med.

4. Låt dig inte hindras av tidsbrist

Att investera betyder inte heller att du ska lägga all vaken tid på börsen. Bara genom att lyssna på människor i min närhet märker jag att börsen ofta ger sken av att vara mer avancerad än vad den egentligen är. Jag kan lova dig att alla klarar av att investera, om än i olika stor utsträckning.

Trots ovanstående spartips har jag full förståelse för alla de hinder som står i vägen för dig som ännu inte kommit igång med ditt sparande. Vi på Nordnet vill förenkla och underlätta för våra kunder, och få fler att upptäcka tjusningen med att spara. Vi har sparalternativ för alla typer av människor, med olika mycket tid och pengar att avvara. Dessutom är det helt gratis att öppna konto, vi har inga dolda avgifter och inte heller någon bindningstid.

5. Börja redan idag

Och till det allra bästa spartipset. Börja nu! Just nu har vi passande nog en kom igång-kampanj på Nordnet. Då lyfter vi våra kom-igång sidor och vår kom igång-kurs, verktyg för att göra det enkelt och roligt att börja spara och investera.

Om du helt enkelt vet med dig att du är och kommer förbli ointresserad av börsen har vi ett alternativ även för dig. Nyligen lanserade vi investeringsroboten Robosave, en robot som investerar åt dig efter att du svarat på ett antal frågor om vem du är och vad du har för mål med ditt sparande. Därefter sköter Robosave din portfölj och du behöver aldrig mer tänka på den, tills det är dags att plocka ut pengarna vill säga.

Vad väntar du på? Din första miljon är närmare än du tror!

Har du några bra spartips? Kommentera dina tips nedan.

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link