Hoppa till huvudinnehållet

Gunilla känner stor pensionsoro – hon är inte ensam

Häromdagen fick jag ett telefonsamtal från en kvinna som jag här väljer att kalla Gunilla. Hon planerade att gå i pension om 1-2 år, men såg nu hur hundratusentals pensionskronor försvunnit på några veckor. Oron var påtaglig. Hon är inte ensam – 4 av 10 svenskar är oroliga för sin pension, enligt en ny undersökning från Yougov som vi på Nordnet låtit göra. Jag tipsar om hur du kan tänka.

Gunilla säger att hon vet sedan tidigare att pensionen kommer att bli låg. Detta trots att hon har arbetat i 45 år. Nu, efter nedgången på börsen sett från toppen i februari, så späddes oron av förklarliga skäl på ytterligare.

Fyra av tio svenskar känner sig mycket eller ganska oroliga för sin pension, visar en undersökning från undersökningsföretaget Yougov. Yougov har låtit ett representativt urval på över 1000 svenskar svara på frågan ”Den senaste tiden har börsen gått ned kraftigt på grund av coronaoron – är du orolig för hur detta påverkar din pension?”.

Många känner alltså oro, men samtidigt får man notera att det faktiskt är hälften som känner sig lugna. Det kan bero på att de har lång tid kvar till pensionen, eller att de har den placerad på ett sätt där nedgångarna inte påverkar i särskilt hög utsträckning.

Inkomstpensionen påverkas av arbetsmarknaden

Många som är oroliga kanske inte känner till att inkomstpensionen, den pension som staten betalar in i form av pensionsrätter, inte direkt påverkas av börsfall. Istället räknas den upp med inkomstökningarna i samhället, men en tvärnit för svensk ekonomi lär resultera i högre arbetslöshet, och det kan i sin tur med viss eftersläpning ha en effekt på inkomstpensionerna. Ett riktigt blodbad på börsen kan dessutom resultera i att mycket av värdet på AP-fondernas kapital raderas ut, och då kan den så kallade ”bromsen” slå till.

Men där är vi inte idag, utan den direkta effekten ser vi istället i tjänstepensionssparandet och det privata sparandet, särskilt om det är placerat i aktiefonder eller aktier. Men öven placeringar i traditionell livförsäkring påverkas.

Varannan som är nära pensionen är orolig

Mest oroliga för hur coronakrisen slår mot pensionen är personer i åldrarna 50-59 år. Bland dem är varannan person ganska eller mycket orolig, och det är ju förståeligt. Har man bara några år kvar till pensionen och kapitalet i tjänstepensionen till hundra procent ligger placerat i aktiefonder är läget knepigt. Det är lätt att vara efterklok, men det bästa tycker jag är att från och med 50-årsåldern successivt i långsam takt vikta om en del av kapitalet till korträntefonder.

Mina tips för pensionen i coronatider:

  • Logga in på minpension.se för att se var du har din tjänstepension. Överblick och kontroll kan minska oron.
  • Har du den placerad i traditionell livförsäkring påverkas ditt pensionskapital i lite mindre utsträckning än om du har den i fondförsäkring, och i fondförsäkringen valt aktiefonder. Har du sk förmånsbestämd pension påverkas den inte av börsens utveckling.
  • Hur du ska agera om du har allt i aktiefonder nu i oron beror på hur lång tid du har kvar till pensionen. Har du lång tid kvar så still i båten. Börsen kommer att vända upp, och har ju redan gjort det i viss utsträckning. Vi lär få se fortsatt volatilitet och stor osäkerhet, men på lång sikt tror jag aktiemarknaden tar igen fallet.
  • Har du kort tid kvar kan det kännas sent att sälja av nu efter den stora nedgången. Men det kan mycket väl komma nya nedgångar. Kanske kan du sälja av en liten del och lägga i räntefonder alternativt i en traditionell livförsäkring? Men sälj inte av allt, förhoppningsvis har du många år som pensionär framför dig och pengarna ska ju växa under den tiden också.
  • Samma tänk gäller i ditt privata pensionssparande; har du kort tid kvar till pensionen så vikta om successivt till tryggare placeringar; korträntefonder eller helt enkelt sparkonto med insättningsgaranti.
  • Ska du gå i pension i år eller nästa? Vi vet inte om börsen hunnit återhämta sig. Börja plocka ut från försäkringen som är placerad i traditionell livförsäkring eller korträntefonder först.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm