Nordnetbloggen

Günthers nyårskryss

Här kan du ladda ner Nyarskryss from Günthers 2012 som ett word-dokumet att ta med till festen. För att komma åt facit behöver du även ladda ner dokumentet – som avslutas med ett facit.

Varje år tar jag fram Nyårsfrågorna. Förhoppningen är att det sprider glädje under nyårsmiddagar när det löses tillsammans med bordsgrannen efter högläsning från en tävlingsansvarig. Vill man göra tävlingen mer avancerad kan man låta varje fråga få sitt eget poängvärde utifrån hur många som inte kunde svaret på frågan. På så sätt blir det mer ovisst och den som sitter inne med ovanliga kunskaper kan ta hem spelet. Sprid frågorna under middagen eftersom varje fråga också föder intressanta samtalsämnen. Men kom ihåg, det viktigaste är att ha roligt (vilket man har om man vinner).

Gott slut önskar Günther Mårder

Fråga 1. Sommar-OS

Det var svårt att missa sensommarens sporthöjdpunkt, OS i London. I 302 olika grenar gjorde 10 820 deltagare från 204 länder upp om de åtråvärda medaljerna. Sverige, som alltid verkar vara medaljaspiranter inför varje tävling, lyckades inte i alla grenar. Hur många guldmedaljer kammade vi hem totalt under Olympiska spelen 2012?

a) 0

b) 1

c) 3

d) 5

 

2. Film

För varje år slår den illegala nedladdningen av filmer nya världsrekord. Gänget bakom TorrentFreak för regelbundet statistik över vad som laddas ned, och kanske av vem? På deras lista över topp tio mest nedladdade filmerna återfinns Mission Impossible – Ghost Protocol som nummer två och The Dark Knight Rises som nummer tre. Bland de mest nerladdade filmerna är det faktiskt ettan på listan som dragit in minst pengar när det spelades på biograferna. Vilken är denna film?

a) Project X – Hemmafesten

b) The Dictator

c) Ice Age 4: Jorden skakar loss

d) 21 Jump Street

 

3. Svensk politik

Efter att prekära uppgifter läckt ut om Sveriges inblandning vid byggandet av en vapenfabrik i diktaturen Saudiarabien fick försvarsministern Sten Tolgfors det hett om öronen. Med det tacksamma argumentet ”för mina barns skull” avgick han från sin post under en känsloladdad presskonferens i slutet av mars. Hans efterträdare är ännu så läge inte den mest välkända ministern i regeringen? Vad heter hon?

a) Karin Enström

b) Karin Elmsäter-Svärd

c) Karin Hatt

d) Karin Götblad

 


4. Felnavigering till sjöss

Det lyxiga kryssningsfartyget M/S Costa Concordia som byggts så sent som 2006 gick en tråkig sista öde till mötes. Sent på kvällen den 13 januari gick hon på grund vid ön Giglio utanför Toscana till de 4 234 passagerarnas förvåning. Fartygets befälshavare Francesco Schettino hade bråttom av från fartyget och lyckades ta sig före sina passagerare in i en livbåt som tog honom tryggt och torrskinnad in till land. Schettion åtalades senare för dråp. Vad hade han gjort för fel?

a) Han hade druckit ungefär fyra flaskor Amarone för mycket och i glädjeruset öka fartygets hastighet precis innan ett stort grund

b) Han upptagen med att ge sin älskarinna lite intim massage och på grund av ouppmärksamhet gick fartyget på grund

c) Han hade slagit vad med en annan besättningsman om att fartyget skulle klara att föras fram på ett lägre bottendjup än föreskrifterna angav

d) Han ville skicka en hälsning till en vän på land och gjorde detta genom att avvika från farleden och fartyget gick på grund

 

5. Börsen

Kriserna har avlöst varandra både i Europa och i USA. Nattsvarta rubriker har blivit vardag när världsekonomin kommer upp till diskussion. Fler förlorar jobben, hjulen snurrar långsammare och räntorna sänks till historiska lägstanivåer. Men hur har svenska börsen gått under året (mätt som totalavkastning via det svenska börsindexet SIX Return Index)?

a) Strax över 15 procents uppgång

b) I princip oförändrad

c) Lite mindre än 15 procents nedgång

d) Ned mer än 25 procent

 

6. Musik

Spotify är ännu en i raden av webbtjänster som gör att vi utelämnar vårt privatliv. Tack vare tjänsten kan vi nu se vilken låt som svenskarna (eller snarare de svenskar som använder sig av Spotify) har spelat mest. Vilken låt har lyssnats sönder mest under 2012?

a) Dansa pausa

b) Tröjan du har

c) Somebody That I Used To Know

d) Euphoria

 

7. Klickmonster

Aftonbladet.se behöll under 2012 ställningen som mest besökta sajt i Sverige och i sin jakt på klick har rubrikerna blivit allt mer djärva. För att inte utelämna svenska folket och vår förkärlek till att klicka på rubriker om skvaller, sex och vad andra tjänar avgränsar vi oss nu till sportartiklar. Vilken artikel med följande rubrik var mest klickad på Aftonbladet.se under 2012?

a) What. A. Goal. (om Zlatans målfest på Friends Arena i premiärmatchen mot England)

b) Kärleken var en hemlighet (om Anja Pärsons hemliga förhållande med Filippa)

c) Bolt tog guldbilderna med Sportbladets kamera – igen (Bolt fotograferar efter OS-guldet)

d) Mina föräldrar har bränt 390 miljoner (tennisesset Vicario avslöjar hur päronen gjort slut på hennes pengar)

 


8. Kändisskvaller

Den 22-årige Kristen Stewart förhållande med Robert Pattinson kan vara ett av Hollywoods mest omskrivna förhållanden under 2012. Under tumultartade former avslöjades att Kristen fattat tycke, i vart fall kortsiktigt, för den gifte 41-årige filmregissören Rupert Sanders (bl.a. Snow White and the Huntsman). Affären växte, precis som deras ordinarie livskamraters misstankar. I vilken form uppdagades otrohetsskandalen?

a) Som i en sämre fars kom Robert hem till deras bostad när Kristen och Rupert värmde sängen. Rupert gömde sig men fick senare under kvällen komma ut ur garderoben och förklara sig.

b) Under inspelningen av Snow White smet otrohetsparet in i en scenmiljö mellan två tagningar för en snabbis. Vad de inte visste var att kameror rullade och snuskmaterialet fick senare spridning på nätet.

c) Robert följde i smyg efter sin Kristen hem till Ruperts hem, klättrade upp till andra våningen och lyckades spana in genom sovrumsfönstret, tills han ramlade ned och bröt benet.

d) Ruperts fru tipsade paparazzifotografer om otrohetsskandalen vilket resulterade i att smaskiga bilder snart publicerades i skvallervärldens alla tidningar.

 

9. Fotboll

Framgång och lycka är inte det fösta man förknippat Spanien med de senaste åren. Fastighetspriserna har rasat, arbetslösheten skjutit i höjden och banker gått omkull. Men på fotbollsplanen har det gått bättre. I EM-finalen formligen krossade Spanien sin motståndare med 4-0. Men vilket land bjöd på det svaga motståndet?

a) Frankrike

b) Italien

c) Holland

d) Tyskland

 

10. Avlidna under året

Varje år öppnar Sankte Per porten för att släppa in några av jordens giganter in till paradiset. Våra tankar går naturligtvis till giganternas anhöriga, men vilka storheter lämnade oss under 2012?

a) Larry Hagman, Sixten Jernberg och Sverker Åström

b) Amy Winehouse, Sickan Carlsson och Lasse Brandeby

c) Kim Jong-il, Lena Nyman och Henning Sjöström

d) Steve Jobs, Per Unckel och Sven Tumba

 

11. Rump-chock

Alla har vi erotiska drömmar, och i de flesta fall förblir de just drömmar. Någon lär ha sagt att de flesta kvinnor aldrig skulle drömma om att göra det som de drömmer om. Någon som däremot gick över gränsen för att tillfredsställa en dröm var Thorsten Flinck som på bästa sändningstid under direktsändningen av Melodifestivalen fattade ett skamgrepp om Gina Dirawis stjärt. Reaktionen uteblev varken från Gina eller svenska folket. Men vad sa Gina direkt efter det inträffade?

a) Oh, baby! Ge mig mer, annars äter jag upp dig. Pappa – blunda och håller för öronen.

b) Om du bara vore hälften så ful som du är oförskämd så hade jag gillat det där.

c) Han rörde mig på röven! Pappa såg du det där? Det är okej för den här gången Torstis.

d) Det där är inte okej, någonstans! Skämmes Thorsten, skämmes!

 


12. Nya ord

Varje år observerar Språkrådet hur vårt vardagliga vokabulär utvecklas tillsammans med tiden. Vissa gamla ord försvinner och nya ord får fotfäste i vårt samhälle. Under 2012 tillkom en rad ord, vilka också sammanfattar viktiga trender och skeenden. Vilka av dessa ord upptogs till Språkrådets nyordlista för 2012?

a) kaffeflicka, spotifiera, rit-avdrag, stupstockspolitik, hemester, fuldelning

b) Converssjukan, drinkolexi, hackthon, kramtjuv, nomofobi, grexit

c) attitydinkontinens, förlåtelseturné, otrohetsdejting, yrkessåpa, stjärnfamilj

d) bilmålvakt, bloggbävning, skynka, laddstolpe, vobba

 

13. Brott

2012 blev åter ett skottår. Till detta bidrog bl.a. de tragiska massakrerna i Aurora och Newtown tillsammans med den 29 februari. Två som inte sköt i år var Peter Mangs och Anders Behring Breivik eftersom deras rättegångar pågick för fullt i Malmö respektive Oslo. Hur gick massakern i Aurora till?

a) En collagestudent, utklädd till en smurf, gick in i aulan under en föreläsning och öppnade eld mot sina medstudenter.

b) En kvinna klättrade upp i hopptornet på ett badhus och sköt ned mot överraskade motionssimmare.

c) En förvirrad medelålders man tog sig in på en förskola och sköt vilt omkring sig innan han tog sitt eget liv.

d) En ung man öppnade eld på en biograf under premiären av en Batman-film, utklädd till huvudpersonens ärkerival Jokern.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link