Hoppa till huvudinnehållet

Hållbart sparande eller inte

En global megatrend är ökat intresse för hållbara investeringar. Tyvärr kan det vara svårt att navigera rätt och jakten kan i värsta fall få motsatt effekt. I detta inlägg kollar jag närmare på några av fällorna och hur man undviker dessa.

Vad betyder hållbart för dig?

En stor och viktig trend inom sparande senaste åren är det ökade fokuset på hållbarhet. Fler sparare vill ha möjligheten att välja hållbart, men upplever svårigheter med att förstå och hitta hållbara alternativ. Dessutom är hållbarhet är brett begrepp som inte nödvändigtvis betyder samma sak för dig som det gör för mig. För någon är miljöfrågan viktigast, för andra jämställdheten. Eller för den delen socialt rättvisa förhållanden så som goda arbetsvillkor, demokratiskt synsätt och rimliga löner.

Det första steget i att navigera är att lista ut vad som är viktigast för dig. Någon kanske skulle vilja hävda att alla ovanstående punkter är viktiga plus cirka fyrtiosju stycken till. I praktiken kan vi alla bidra genom att välja vilka strå vi drar till stacken.

I detta ligger det också att förstå att alla andra inte kommer ha samma uppfattning som en själv. Välj vad du vill påverka och i vilken grad du vill göra det.

Påverkansarbete eller välja bort

Nästa steg blir att fundera på om du vill välja bort ohållbara alternativ eller om du vill påverka företag mot en mer hållbar framtid. Båda metoderna har sina för- och nackdelar.

Välja bort ohållbara alternativ

Spontant kan det kännas rimligt att välja bort det som inte lever upp till de hållbara preferenser som du väljer. Om du personligen vill minska användningen av fossila bränslen kan du använda transportmedel med förnyelsebar energi.

När det kommer till investeringar blir inte effekten lika direkt som dina personliga val. Börsen måste vi komma ihåg att den är en andrahandsmarknad, för att du ska kunna sälja Lundin petroleum behöver någon annan köpa. Så när du säljer finns det någon som samtidigt köper och därmed tror på företaget. Då börsen har många intressenter i allt ifrån privatinvesterare, pensionskapital, stiftelser med flera så finns det nästan alltid någon köpare när det finns en säljare.

Att du väljer bort betyder i praktiken att dina pengar inte är investerade i ohållbara alternativ, men att de ohållbara alternativen fortfarande existerar på vår planet. Samtidigt betyder det också att varje krona som går till ett hållbart alternativ aktivt stödjer det hållbara alternativet. Kontentan är att välja bort ger effekt, men den är inte alltid lika direkt som man kanske tror.

Påverka företag mot mer hållbarhet

Om planeten ska få en mer hållbar förändring behöver ohållbara företag påverkas till att bli hållbara eller försvinna. Det första man behöver inse är att ingen av de båda vägarna sker över en natt. Stora företag kan upplevas som långsamma, samtidigt behöver man ha respekt för de processer som byggts upp över tiden.

För att få totalt lika många kvinnor som män på ledande positioner bland de publika aktiebolagen hjälper det inte direkt att köpa aktier till din portfölj med företag som har en jämlik könsfördelning. Det gör bara att din portfölj består av jämlika aktier, men på totalen har inget förändrats.

Förmodligen är en kombination av båda vägarna det som samhället rör sig mot. Att mer kapital investeras enligt hållbara principer och det premierar dessa bolag, samtidigt som gamla bolag ställs om efter rådande normer och värderingar i samhället. De som inte lyckas ställa om tappar relevans och vittrar bort.

Verktyg för hållbart fondsparande

Det finns ett gäng verktyg för att hitta investeringar efter dina preferenser. Med hjälp av fondsorteraren kan du välja fonder efter låg CO₂-påverkan.

Klicka här för att komma till fondsorteraren.

I detta fallet betyder låg CO₂-märkning att fonden måste ha lågt CO₂-riskvärde och ha en begränsad exponering mot fossila bränslen. För att dessa mått ska beräknas måste minst 67 procent av portföljens innehav täckas av Sustainalytics analys. Beräkningen av koldioxidmåtten görs kvartalsvis av Morningstar.

Ta bort oönskade innehav

Du kan också filtrera bort fonder som investerar mot vissa branscher om du har särskilda preferenser. Liknande sorteringsmöjlighet togs även fram inom premiepensionssystemet tidigare i år. Du som är aktiv och väljer fonder i din premiepension kan alltså även där sortera bort om det någon bransch du inte föredrar.

Om man bockar i en eller flera rutor så kommer fonder som har aktier med försäljning mot dessa branscher att sorteras bort.
Analysen görs av Morningstar som bygger sin data på verktyget Sustainalytics bedömning av ett bolags verksamhet.

Sortera på hållbarhets-arbete

Morningstar tar också fram ett hållbarhetsvärde mellan 0-100 på varje fond efter vilket ESG-arbete fondens innehav har. ESG står för environmental, social och governance – vilket omfattar allt ifrån miljöfrågor, jämstäldhet och på vilket sätt bolagen styrs och hur de påverkar samhället.
Det är en dessutom en jämförelsevärdering mot liknande bolag på global nivå, då företag inom olika branscher har olika förutsättningar för att jobba med ESG-frågor. Här kan du läsa mer om Morningstars metod.

Morningstars jordglob

På varje fondsida så kan du även se hur många “jordglobar” fonden har. Modellen bygger på liknande metod som ovan, alltså hur väl fondens innehav jobbar med miljömässiga-, sociala-, och governanceutmaningar relativt fonder med liknande inriktning.

Välj hur du vill investera hållbart

Idag finns det som tur är verktyg för att hjälpa dig på vägen mot att hitta mer hållbara alternativ att investera i. Det finns inte ett enda verktyg som säger allt och inte heller ett perfekt verktyg som omfattar allt om hållbarhet. Utan börja investera efter det som just du upplever viktigt för dig.
Kom ihåg att även liten förbättring fortfarande är en förbättring. Att börja är viktigare än perfektion och förstå att de frågor som vi upplever som samhällsviktiga idag kanske inte är det om 20 år. Vi kommer konstant att behöva utvärdera vad som är viktigast här och nu.

Vad är dina tankar kring hållbart sparande? Vill du helst välja bort eller vill du försöka vara med och påverka bolag i rätt riktigt? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

Klicka här för att komma till fondsorteraren.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
3 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-01-15 13:49

Trevlig film, och jag vet inte när ni spelade in den, men ca 5:16 in i filmen anger du att “Hållbarhetsbetyget” skall vara så högt som möjligt… men om inte jag är helt ut och cyklar, så ändrade Sustainalytics/Morningstar metod sent under hösten 2019, och det är alltså bättre med ett lågt värde… Globerna skall dock vara så många som möjligt 🙂

Anonym
Anonym
2020-01-15 11:55

Jag vill helst välja bort där det går.
Men jag vill även enkelt kunna se på mitt totala innehav av aktier och fonder hur det sammantaget ser ut när det gäller hållbara investeringar. Den överblicken skulle ge mig ett bra beslutsunderlag för att båda välja bort och/eller aktivt välja att ha kvar en aktie/fond för att påverka.

Anonym
Anonym
2020-01-15 10:36

Har du ett exempel på när ett aktivt ägande i en verksamhet från en fond, stiftelse eller bank har lett till eller påverkat affärsmodellen i en ny verkligt hållbar riktning? Kan ett företag som ägnar sig åt flyg där elektrifiering inte existerar ännu påverkas genom att vi väljer “best in class” aktier och försöker påverka? Skall vi gå in i fossilmotorbranschen och få dem att strukturerar om till andra tekniker än förbränningsmotorn? kan jag entusiasmera Australiens kolbolag att utnyttja den brända jorden och öknarna för vind och sol? Jag skulle vilja veta vilka branscher där det finns en tippingpoint just… Läs mer »

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm