Nordnetbloggen

Hållbart sparande eller inte?

En global megatrend är ökat intresse för hållbara investeringar. Tyvärr kan det vara svårt att navigera rätt och jakten kan i värsta fall få motsatt effekt. I detta inlägg kollar jag närmare på några av fällorna och hur man undviker dessa.

Vad betyder hållbart för dig

En stor och viktig trend inom sparande senaste åren är det ökade fokuset på hållbarhet. Fler sparare vill ha möjligheten att välja hållbart, men upplever svårigheter med att förstå och hitta hållbara alternativ. Dessutom är hållbarhet är brett begrepp som inte nödvändigtvis betyder samma sak för dig som det gör för mig. För någon så är det miljö-frågan som är den viktigaste, för någon annan så upplevs jämställdhets-frågan som viktigare eller båda lika viktiga. Eller för den delen skapa sociala rättvisa förhållanden så som goda arbetsvillkor, demokratiskt synsätt, rimliga löner som viktiga pelare inom hållbarhet.

Det första steget i att navigera är att lista ut vad som är viktigast för dig. Någon kanske skulle vilja hävda att alla ovanstående punkter är viktiga plus ca fyrtiosju stycken till. I praktiken så kan vi alla bidra genom att välja vilka strå vi drar till stacken.
I detta ligger det också att förstå att alla andra inte kommer ha samma uppfattning som en själv. Välj vad du vill påverka och i vilken grad du vill göra det.

Påverkansarbete eller välja bort

Nästa steg blir att fundera på om du vill välja bort ohållbara alternativ eller om du vill påverka företag mot en mer hållbar framtid. Båda metoderna har sina för och nackdelar.

Välja bort ohållbara alternativ

Spontant så kan det kännas rimligt att välja bort det som inte lever upp till de hållbara preferenser som du väljer. Om du personligen vill minska användningen av fossila bränslen så kan du använda transportmedel med förnyelsebar energi.
När det kommer till investeringar så blir inte effekten lika direkt som dina personliga val. Börsen måste vi komma ihåg att den är en andrahandsmarknad, för att du ska kunna sälja Lundin petroleum aktier så behöver någon annan köpa dessa. Så när du säljer så finns det någon som samtidigt köper och därmed tror på företaget. Då börsen har många intressenter i allt ifrån privatinvesterare, pensionskapital, stiftelser med flera så finns det nästan alltid någon köpare när det finns en säljare.

Att du väljer bort betyder i praktiken att dina pengar inte är investerade i ohållbara alternativ, men att de ohållbara alternativen fortfarande existerar på vår planet.
Samtidigt betyder det också att varje krona som går till ett hållbart alternativ aktivt stödjer det hållbara alternativet. Kontentan är att välja bort ger effekt, men den är inte alltid lika direkt som man kanske tror.

Påverka företag mot mer hållbarhet

Om planeten ska få en netto mer hållbar förändring så behöver ohållbara företag påverkas till att bli hållbara eller försvinna. Det första man behöver inse är att inget av de båda vägarna sker över en natt. Stora företaget kan upplevas som långsamma, samtidigt behöver man ha en respekt för de processer som byggts upp över tiden.
För att få totalt lika många kvinnor som män på ledande positioner bland de publika aktiebolagen så hjälper det inte direkt att köpa aktier till din portfölj med företag som har en jämlik könsfördelning. Det gör bara att din portfölj består av jämlika aktier, men på totalen har inte förändrats.

Förmodligen är en kombination av båda vägarna den mest troliga vägen som samhället rör sig mot. Att mer kapital investeras enligt hållbara principer och det premierar dessa bolag, samtidigt som gamla bolag ställs om efter rådande normer och värderingar i samhället. De som inte lyckas ställa om tappar relevans och vittrar bort.

Verktyg för hållbart fondsparande

Det finns ett gäng verktyg för att hitta investeringar efter dina preferenser. På fondsorteraren så kan du välja fonder efter låg CO₂ påverkan.

I detta fallet betyder låg CO₂ märkning att fonden måste ha lågt CO₂-riskvärde och ha en begränsad exponering mot fossila bränslen. För att dessa mått ska beräknas måste minst 67 procent av portföljens innehav täckas av Sustainalytics analys. Beräkningen av koldioxidmåtten görs kvartalsvis av Morningstar.

Ta bort oönskade innehav

Du kan också filtrera bort fonder som investerar mot vissa branscher om du har särskilda preferenser. Liknande sorteringsmöjlighet togs även fram inom Premiepensionssystemet tidigare i år. Du som är aktiv och väljer fonder i ditt PPM konto kan alltså även där sortera bort om det någon bransch du inte föredrar.

Om man bockar i en eller flera rutor så kommer fonder som har aktier med försäljning mot dessa branscher att sorteras bort.
Analysen görs av Morningstar som bygger sin data på verktyget Sustainalytics bedömning av ett bolags verksamhet.

Sortera på hållbarhets-arbete

Morningstar tar också fram ett hållbarhetsvärde mellan 0-100 på varje fond efter vilket ESG-arbete fondens innehav har. ESG står för environmental, social och governance – vilket omfattar allt ifrån miljöfrågor, jämstäldhet och på vilket sätt bolagen styrs och hur de påverkar samhället.
Det är en dessutom en jämförelsevärdering mot liknande bolag på global nivå, då företag inom olika branscher har olika förutsättningar för att jobba med ESG-frågor. Här kan du läsa mer om Morningstars metod.

Morningstar jordglob

På varje fondsida så kan du även se hur många ”Jordglobar” den fonden har. Den bygger på liknande metod som ovan, alltså hur väl fondens innehav jobbar med miljömässiga-, sociala-, och governanceutmaningar relativt fonder med liknande inriktning.

Välj hur du vill investera hållbart

Idag finns det som tur är verktyg för att hjälpa dig på vägen mot att hitta mer hållbara alternativ att investera i. Det finns inte ett enda verktyg som säger allt och inte heller ett perfekt verktyg som omfattar allt om hållbarhet. Utan börja investera efter det som just du upplever viktigt för dig.
Kom ihåg att även liten förbättring fortfarande är en förbättring. Att börja är viktigare än perfektion och förstå att de frågor som vi upplever som samhällsviktiga idag kanske inte är det om 20 år fram i tiden så vi kommer konstant behöva utvärdera vad som är viktigast här och nu.

Vad är dina tankar kring hållbart sparande? Vill du helst välja bort eller vill du försöka vara med och påverka bolag i rätt riktigt? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

4
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
den fete
Gäst
den fete
det finns inger som vet vad hållbart är det närmaste man kan komma är en skrivbords produkt utan innehåll enbart avsedd för att säljas . ett jättebedrägeri i samma klass som Bitcoin eller pyramidspel och annan skit som folk försöker kränga
den smale
Gäst
den smale
Du är tydligen inte påläst. Det finns tydlig forskning och scenarion du kan enkelt läsa dig till. Det tråkiga i sammanhanget är att börsens aktörer inte verkar bry sig om dessa limiter. Framför allt svenska banker som har en tiondel av sitt kapital förvaltat med hållbarhetsföreskrifter och kravställning saknas i hela obligationsmarknaden. Hela vårt ekonomiska system är byggd på system som antar att jorden och människan är eviga resurser….Guess what…det är de inte.
Sterling
Gäst
Sterling
Jag säljer aktivt av sånt jag tycker är oetiskt och söker aktier som står för positiva produkter. Det är väldigt viktigt.
Aktiemarx
Gäst
Aktiemarx

Jag funderar ofta över denna fråga och försöker ha en del pengar investerade i bolag som jag tycker förtjänar att gå bra. För mig går vindkraftsbolag bort alla dagar i veckan. De flesta vindkraftverk anläggs idag i relativt orörd natur som vi ska vara rädd om för framtiden. Dessutom behövs långa ledningsgator, koppartråd, vägar och infrastruktur. Annan negativ inverkan är att rotorbladen dödar stora mängder fåglar och insekter. Rotorbladen kastar även is runt omkring sig under vissa delar av året så det är direkt livsfarligt att vara närmare än 500 m i perioder. Byggandet av vindkraften sker till stor del… Läs mer »

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link