Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Happy Halloween!

Börsen är skrämmande hög, vollan på marknaden är läskigt låg, bostadsbubblan är farligt nära bristning. Orosmomenten är många! Som grädde på moset så står halloween för dörren. För att lugna dina sinnen så vänder vi på bollen och kollar hur du kan tjäna på bus eller godis.

Skrämmande hög börs?!

SIXRX är indexet som mäter hela stockholmsbörsen inklusive utdelning. Bilden ovan visar uppgången vi sett senaste 9 åren. Visst har det varit lite smällar längs vägen, först 2011 och även 2015. I diagrammet ovan så är börsen upp ca 330%. Läskigt!

Njaa, visst kommer det en krasch förr eller senare. Det finns inget som säger att det måste falla bara för att det stigit ett tag.

”Tjäna” på halloween

För skojs skull så tänkte jag att vi ska lugna oss lite och fokusera på hur man eventuellt skulle kunna ”tjäna” på halloween. Med halloween följer det sedvanliga Bus eller Godis.

Tjäna på bus!

Vem tjänar på buset egentligen? Ja, det låter ju fel att säga tjäna på buset men företag som jobbar med säkerhet gynnas klart av det. Här kommer listan:

Securitas
Svenska large cap bolaget som sysselsätter över 300 000 anställda världen över. Ett av de större säkerhetsföretagen. Ägs till stor del av Gustaf Douglas med sitt Latour och även investmentbolaget Melker Schörling

G4S
Världens störst säkerhetsföretag, som är londonbaserat men en av aktierna handlas på danska börsen.

Verisec
Det mindre first north noterade digitala säkerhetsföretaget. Företaget levererar produkter för digital signering och säkerhetshantering. Noterades 2014 och sedan dess tredubblats.

Prime Cyber Security ETF (HACK)
För den som vill ha en ETF kanske populära HACK kan vara ett alternativ. Investerar i 35 företag som jobbar primärt med IT säkerhet. Kostar 0,6% och följer indexet ISE Cyber Security Index. Förvaltar över 1 miljard dollar i dagsläget.

First Trust NASDAQ Cybersecurity ETF (CIBR)
Ett alternativ är den lite mindre CIBR som kostar 0,6%. Investerar i 33 företag med även fokus IT säkerhet. Följer indexet Nasdaq CEA Cybersecurity Index.

Tjäna på godis!

Den som siktar på att tjäna på godiset så finns det givetvis vinnare även där.

Cloetta
Har varit en problemfylld höst med vinstvarning och insideraffärer. Du hittar varumärken så som polly, ahlgrens bilar och kexchoklad för att nämna några.

Axfood, ICA
För den som siktar på att tjäna på både godis och mat så kanske någon av våra stora matförsäljare kan passa.

Mondelez International
Svenskarnas favoritchoklad Marabou ägs av amerikanska Mondelez. Du hittar även godbitar som Oreo och Toblerone produktportföljen.

PowerShares Dynamic Food & Beverage (PBJ)
För den som vill ha en bredare portfölj passar ETFer. Detta är en av många ETFer som har fokus på mat och dryck. Kommer till avgiften 0,58%. Då får du bland annat populära chokladtillverkaren Hershey.

Nestlé
Världens största matföretag med huvudbas i Schweiz. Aktien är även noterad på tyska marknaden. Där hittar vi varumärken som KitKat, Nescafé och glassen Häagen-Dazs.

Dela gärna vilka halloween-aktier som du kollar på! 

/Alexander

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

6
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Spartacus
Gäst
Spartacus

För zombies rekommenderas organtransplantationer via Glycorex. Vampyrer – AcouSort, Varulvar kanske är intresserad av att kontrollera hårväxten via köp i Follicum och häxor har jag hört är förtjusta i ostkrokar så då passar OLW som fås via Orkla.

Daniel
Gäst
Daniel

Typ på ämnet: Om man tror på chips var investerar man då? Olw ägdes förr av Orkla men inte nu va?

Skoj inlägg, tack för det.

Spartacus
Gäst
Spartacus

Om jag inte missat någon affärshändelse (vilket är fullt möjligt) så ligger OLW under Orkla. Chips på mer internationell nivå får du exponering mot via Pepsico (PEP) som äger det absolut största märket – Lays. Pringles är också stort (men mindre än Lays) och ägs av Kellogs (K). Passar bra som aktienanalys a la fredagsmys. Köp en påse av vardera tre och gör en bedömning. ^^

Daniel
Gäst
Daniel

Haha, tusen tack för svaret Spartacus. Spanar man in Orklas sida så finns inte Olw med bland varumärkena. Skumt.

Lay’s hade varit nått annars. Får göra ett blindtest idag (fredag). Godast får min investering helt enkelt.

JAG
Gäst
JAG

Jodå, webben vet.
http://www.orkla.com/About-Orkla/Orkla-Confectionery-Snacks

Verkar som om Orkla kan få en slant om du köper Lay också.

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link