Nordnetbloggen

Halvårsavstämning på börsen

Sex månader har redan passerat av börsåret 2019 och det är dags att kolla av läget. Styrkan har varit påtaglig under våren och här kommer en sammanställning över sektorer och tillgångar som har levererat mest avkastning.

Utvecklingen på börserna

Bra fart på svenska börsen under första halvåret av 2019. Stockholmsbörsen inklusive utdelning (SIXRX) är upp över 20 procent, populära prisindexet OMXS30 är 15 procent upp. Höstens blåstes bort, men hotet om handelskrig och avmattning ligger och lurar.

En snabb blick på våra grannar i Norden så ser vi att optimismen har spridit sig även dit.

Sverige leder avkastningsmässigt bland de Nordiska börserna. Danmark har jag använt indexet OMX Copenhagen Benchmark Gross Index (OMXCBGI) vilket mäter en uppgång på omkring 15 procent med utdelning återinvesterad. Både Finland och Norge har ”bara” en uppgång på 8 procent.

Det positiva börshumöret stannar inte i Norden, både USA och Tyskland har handlats upp omkring 16 procent under innevarande året.

Den börseufori vi upplevt har vara ganska så globalt orienterad. Samtidigt ska man ha med sig att uppgången är inte helt konstig när man mäter från årsskiftet. Globala börserna föll kraftigt under hösten 2018 och med den uppgång som nu givits under 2019 så är börserna ganska jämt ut.

Topp 3 fondkategorier

USD noterade teknologifonder

Allt som varit noterat i USD har gett positiv avkastning för svenska investerare tack vare fallande kronkurs. Amerikanska teknologifonder har stuckit ut och många i den kategorin har en avkastning omkring 30 procent sedan årsskiftet. Där storbolagen Apple, Microsoft och PayPal är några av dragloken.

Rysslandsfonder

Ryssland har fått revansch och även där kan man hitta fonder med avkastning omkring 30 procent. Mycket är drivet av det ökade oljepriset där Gazprom och Lukoli är frekvent återkommande innehav i Rysslandsfonderna. Även statligt ägda banken Sberbank hittade jag i många fondportföljer.

Småbolag

Duktiga förvaltare har lyckats vaska fram vinnarna bland småbolagen under året. Det har blivit en trend att ha MIPS cyckelhjälm och aktien är även så i positiv trend vilket glädjer småbolagsfonderna som innehar aktien. Även spelutvecklaren THQ Nordic finns i många småbolagsportföljer. Industrikonglomeratet Addtech hittade jag också i några portföljer. Det finns en uppsjö av andra fina tillväxtorienterade småbolag som gett riktigt god avkastning under det innevarande året.

Råvaror 2019

TillgångÅrsskiftet %
Bitcoin219%
WTI31%
Ethanol23%
Palladium22%
Brent21%
Nickel20%
Corn17%
Lumber14%
Uranium11%
Gold10%
Salmon10%
Platinum3%
Copper3%
Soybean2%
Zinc1%
Oat1%
Silver-2%
Aluminium-3%
Tin-3%
Coffee-8%
Cotton-21%

Det är säkert så att jag missat något råvara i listan, men tror jag fått med de största och mest refererade till. I toppen hittar vi Bitcoin som haft en fenomenal utveckling under 2019. Det går givetvis debattera om det är en råvara eller inte, men oavsett har tillgången gått upp över 200 procent.

Annars är oljan i topp som en konsekvens av ökad handelsoro och militär provokation i mellanöstern. WTI priset upp ca 31 procent och Brent priset upp ca 21 procent.

Notera att alla råvaror vanligtvis handlas i dollar och den procentuella utveckling du ser ovan i är i den valutan. För svensk investerare så har det varit något bättre utveckling tack vare fallande krona.

Svenska kronan

Den svenska kronan har tappat värde under året och ett tag känndes det som att EURSEK skulle nå 11 och USDSEK skulle nå 10. Sedan mitten maj har dock kronan stärkts något efter att FED blivit mer duvaktiga i sin framtidstro.
KIX indexet mäter en korg av valutor i relation mot svenska kronan. Fram till maj månads inledning så hade kronan försvagats med 7 procent, sen dess har kronan ökat något i värde och sedan årsskiftet har kronan försvagats med 4 procent.

Topplista på Stockholmsbörsen

Allra bäst på Stockholmsbörsen hittar du ITAB, SinterCast och Semafo. Det är aktier som har dubblerats än så länge under 2019. ITAB utvecklar butikskoncept för retail- och detaljhandeln. Industribolaget SinterCast med fokus på gjutgods och grafitjärn. Gruvbolaget Semafo som prospekterar Guld i primärt Kanada har gynnats av det stigande guldpriset.

Det är bara att tacka för ett riktigt gott första börshalvår 2019, nu inväntar vi med spänning på andra halvåret. Vad är din uppfattning om börsen inför H2 2019, dela dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

3
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Håkan
Gäst
Håkan
Jo som du säger börsen har gått bra första halvåret. Nordnets sverige superfond har ju gått 18.5 % upp i år. Fast starkare har mina gått i snitt ca 39 % upp i år. Ja undra om de kan gå några procent till. Man ja tror vi tappar lite kanske. Nån gång så måste ju börsen gå ned.
Jan
Gäst
Jan
Var här ni Fortnox?
den fete
Gäst
den fete
ja är väldigt när det gäller valutan . och EU inställning i det gör det inte bättre särskilt brxit och exit eller dess stater med mest degos i

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link