Nordnetbloggen

Han skapar magi i skolan

Göte Brunasso. Har du lyssnat på Sparpodden kanske du känner igen namnet. Göte har gjort sig känd som läraren som integrerade sparpodden i ekonomi-undervisningen och han är också en regelbunden Twittrare med fokus på både lärande och sparande. Men om du råkar vara student i Örebro och dessutom råkar gå på Thoren Business School, ja då är han mer än bara ett namn. Han är ung privatekonomis största ambassadör och personen som tagit aktiekunskap på gymnasiet till en helt ny nivå. Dessutom har han vänt upp och ner på föreställningen att ekonomi är tråkigt och svårt. För lika stor passion som han har för sin aktieportfölj, lika stor passion har han för att dela med sig av det han vet till andra.

För dig som lyckades få plats på Nordnetlive kunde du se Göte prata om sina privata aktieportfölj på scen (annars kan du se klippet här) och dessutom höra honom berätta om både med -och motgångar genom åren på det där härligt ärliga sättet som göra att man genast tycker om någon. Själv fick jag förmånen att umgås med Göte och hans sambo Jenny under en hel dag för att prata sparande, ekonomisk frihet och lärande. Nedan kan du läsa min intervju med honom.

Vem är du Göte och vilka passioner har du i livet?

Ja vem är jag? Jag skulle säga att jag är en väldigt glad och positiv person. Jag försöker att inte backa för någon utmaning jag ställs inför. Jag är fortfarande ganska aktiv genom löpning, golf och skidor och jag gillar att stå i köket och laga mat. Jag drivs av att växa som person, att hela tiden lära mig nya saker och utvecklas som människa. Ska jag vara ärlig så har jag aldrig riktigt haft en hobby eller passion förutom träning, men när jag summerar senaste åren så får jag nog erkänna att jag nu äntligen har hittat mitt kall, sparande och investeringar.

Berätta om vad du gör på dagarna

Till vardags arbetar jag som ekonomilärare på Thoren Business School i Örebro. Jag undervisar i marknadsföring, företagsekonomi och entreprenörskap. Just entreprenörskapskursen, där man får se unga människor ta flera klev mot vuxenlivet, är något som ligger mig  varmt om hjärtat. Jag spenderar även en hel del tid med min sambo Jenny som även hon har ett stort intresse för ekonomi och investeringar.

Vilket är ditt bästa tips för att leda och motivera unga människor?

Förutom att vara påläst tycker jag det är viktigt att vara inspirerande och visa att man själv brinner för ämnet. Sist men inte minst kan man aldrig påminna unga människor för ofta om att de kan så mycket mer än vad de tror.

Hur inspirerar du andra att ta hand om sin ekonomi?

Just nu driver jag en frivillig Spar- och aktiekurs på skolan där jag försöker förmedla min investeringsfilosofi och lära dem om mina misstag, så att de själva slipper göra dem. Mer än 100 elever har hittills deltagit vilket gör mig fantastiskt glad. Det går dock inte att sticka under stol med att det bästa knepet för att få människor att börja ta hand om sin ekonomi är att förklara hur man med ganska små medel kan göra väldigt mycket, bara man låter det ta sin tid.

Vad kännetecknar människor med entreprenörsanda enligt dig?

Då jag undervisar i entreprenörskap skulle jag säga att jag ganska tydligt kan se vilka som har entreprenören i sig och vilka som inte har det. Det som kategoriserar människor med entreprenörsanda är att de kan sätta upp mål som är nåbara och när dessa är uppnådda, skapar de nya mål. De ger inte upp vid första motgången, utan lär av den och växer vidare. De brukar även vara riktigt bra på att skapa och utnyttja nätverk för allt möjligt.

Vad skulle du göra imorgon om du var ekonomiskt oberoende?

Om jag var ekonomiskt oberoende imorgon skulle jag planera in och bjuda med familj och vänner på en rejäl resa där vi skulle upptäcka världen, exempelvis Machu Picchu i Peru.

Du har företag som Castellum, Coca-cola och Google i din portfölj, hur värderar du köpvärda aktier?

Det första jag gör innan jag börjar analysera för mycket är att läsa på vad företaget gör och fundera på om det är något som jag tror är hållbart även om 10 och 20 år. Därefter analyserar jag diverse nyckeltal där jag lägger stor viktig vid direktavkastning men även försäljningstillväxt samt att företaget växer organiskt. Jag är ingen stjärna på teknisk analys men att kika på aktiekurvan och se vart aktien står i förhållande till senaste åren, tycker jag är intressant.

Vilket har varit ditt lärorikaste misstag?

Mitt lärorikaste misstag måste jag nog säga är en sammanslagning av mina första affärer. Jag började investera i bolag som jag läste om på diverse forum. Jag visste knappt vad deras affärsidé innebar, vad företagets namn var eller om de bara var ett förhoppningsbolag. Detta kostade en del då jag allt för ofta sålde så fort bolaget gick ner några procent. Som tur är har jag lärt mig av mitt tidigare agerande och idag investerar jag bara i bolag som jag tror på långsiktigt.

Om 10 år, vart kan vi se dig då?

Ja du Angelica, det var en spännande fråga. Läraryrket är väldigt slitsamt och kräver enormt mycket tid och energi. Men jag hoppas verkligen att jag fortfarande arbetar som lärare. Jag hoppas även att jag får åka runt och utbilda människor, så väl unga som äldre, om sparande/privatekonomi/aktier och fonder, eller något i den stilen. Kanske driver jag ett litet företag på sidan av, något som alltid varit en liten dröm.

Har du något lästips?

De senaste åren har jag nästan tappat intresset för att läsa böcker, vilket jag inte ser positivt på. Däremot skulle jag inte säga att jag inte läser något. Det finns fantastiskt intressanta sidor och bloggar på nätet som är skrivna av enormt engagerade och duktiga människor. Mycket av det jag kan har jag lärt mig på dessa sidor. Mitt bästa tips är att läsa arnetalving.se och där klicka sig in på hans aktieblogg. En mer intressant investerare har jag inte funnit hittills. Det går även inte att komma ifrån att Twitter är en fantastisk informationskälla med massor av artiklar och inlägg som utvecklar och skapar reflektioner. Avslutningsvis vill jag även höja poddar som Sparpodden, Börspodden, EFN – Börspodden, Fondpodden och Tradingpodden. Dessa sammantaget ger en kunskapsbas för ekonomi, sparande, aktier, fonder och trading som jag anser räcker väldigt långt.

 

Har du haft någon lärare som Göte genom åren? Vet du någon som är vanlig men ändå ovanlig och som borde synas på Nordnetbloggen? Skriv nedan eller tag kontakt på Twitter!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link