Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Handla med utländska aktier

I detta blogginlägg så ska vi snabbt och enkelt gå igenom några bra saker att tänka på när man handlar med utländska aktier.

Utländska aktier ger dig en exponering mot valutakursförändringar

För att förtydliga så kan vi ta ett exempel; Vill du köpa Appleaktier så växlas dina SEK till USD, för att sedan köpa Apple Inc.
När du i framtiden skall sälja dina Appleaktier så kommer du då också växla USD tillbaka till SEK. Har aktierna stigit i pris så har du gjort en vinst, men om valutakursen mellan USD/SEK har fallit så kommer det påverka vad din avkastning blir i slutändan.

Kapitalförsäkring är bäst för källskatt på utdelning

När du får en utdelning från utländska aktier så kommer du betala en källskatt till det land som du köper aktierna ifrån. Källskatten är en procent (%) av utdelningen och betalas när utdelningen trillar in på kontot.

Exempel:
Dina Appleaktier ger nu en utdelning. På amerikanska aktier är källskatten 15%, vilket innebär att du kommer få ut 85% av utdelningsbeloppet och 15% kommer gå till källskatt.

Har du aktier på en Aktie- och fonddepå så är det alltid 30% utdelningsskatt, där är källskatten inbakad i denna skattesats. (Skulle källskatten vara högre än 30% så blir det en skillnad för dig)

Har du aktier på ett Investeringssparkonto så skall utdelning vanligtvis inte beskattas. I denna kontoform så kommer du få avräkning i din nästa deklaration på det belopp källskatt du betalat, detta är dock begränsat upp till 500kr. Har du betalt mer än 500kr i källskatt så kan denna förfalla, ett alternativ är att äga genom en Kapitalförsäkring.

Har du aktier på en Kapitalförsäkring så äger försäkringsbolaget juridiskt sett dina värdepapper. Försäkringsbolaget kommer därför hjälpa dig att återfå källskatten.
Det finns ingen garanti att källskatten återhämtas, men det brukar fungera väldigt väl. Det kan ta upp till något år innan det återfås. Rent skattemässigt är det därför bättre att äga utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring.

Valutaväxling sker automatiskt

När du köper svenska aktier så köper du dessa för SEK som du har på ditt konto. När du köper aktier från ett annat land så handlar du dessa aktier för den lokala valutan. När du handlar hos Nordnet så kommer det automatiskt göras en valutaväxling – så att du enkelt kan köpa och sälja aktier från ett annat land.

Vill du växla valutan själv så går detta i en aktie- och fonddepå. Då gör du det under Min depå / Valutakonto

Vill du ha hjälp med att hitta intressanta investeringar, då har du våra utländska aktielistor här.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

22 Kommentarer på "Handla med utländska aktier"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Sigridur
Gäst
Sigridur

Gäller samma sak norska och danska aktier?
Det är en dum fråga men jag måste fråga i alla fall.

Sigridur
Gäst
Sigridur

Mer funderingar: Nu har jag öppnat en kapitalförsäkring hos er, ska jag lägga in pengarna på den depån eller kan jag handla från den andra depån?
Sedan undrar jag också när du säger att försäkringsbolaget som håller i kapitalförsäkringen, i detta fall Nordnet,,,, ni är en bank och inte ett försäkringsbolag. Hjälper ni i alla fall till med källskatten om det nu blir någon sådan?

Daniel
Gäst
Daniel

Tjena

Tack för infon. På temat dumma frågor 🙂 : Var kan man se om en aktie är en utdelningsaktie eller ej? Köpt (lite för skojs skull) lite aktier i WWE (World wrestling federation). Kan man kolla upp om detta innebär utdelningar?

MVH: Daniel

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link