Nordnetbloggen

Handla med utländska aktier

I detta blogginlägg så ska vi snabbt och enkelt gå igenom några bra saker att tänka på när man handlar med utländska aktier och om man ska använda kapitalförsäkring eller investeringssparkonto.

Utländska aktier ger dig en exponering mot valutakursförändringar

För att förtydliga så kan vi ta ett exempel; Vill du köpa Appleaktier så växlas dina SEK till USD, för att sedan köpa Apple Inc.
När du i framtiden skall sälja dina Appleaktier så kommer du då också växla USD tillbaka till SEK. Har aktierna stigit i pris så har du gjort en vinst, men om valutakursen mellan USD/SEK har fallit så kommer det påverka vad din avkastning blir i slutändan.

Kapitalförsäkring är bäst för källskatt på utdelning

När du får en utdelning från utländska aktier så kommer du betala en källskatt till det land som du köper aktierna ifrån. Källskatten är en procent (%) av utdelningen och betalas när utdelningen trillar in på kontot.

Exempel:
Dina Appleaktier ger nu en utdelning. På amerikanska aktier är källskatten 15%, vilket innebär att du kommer få ut 85% av utdelningsbeloppet och 15% kommer gå till källskatt.

Har du aktier på en Aktie- och fonddepå så är det alltid 30% utdelningsskatt, där är källskatten inbakad i denna skattesats. (Skulle källskatten vara högre än 30% så blir det en skillnad för dig)

Har du utländska aktier på ett investeringssparkonto (ISK) så skall utdelning vanligtvis inte beskattas. I denna kontoform så kommer du få avräkning i din nästa deklaration på det belopp källskatt du betalat, detta är dock begränsat upp till 500kr. Har du betalt mer än 500kr i källskatt så kan denna förfalla, ett alternativ är att äga genom en Kapitalförsäkring.

Har du utländska aktier på en Kapitalförsäkring så äger försäkringsbolaget juridiskt sett dina värdepapper. Försäkringsbolaget kommer därför hjälpa dig att återfå källskatten.
Det finns ingen garanti att källskatten återhämtas, men det brukar fungera väldigt väl. Det kan ta upp till något år innan det återfås. Rent skattemässigt är det därför bättre att äga utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring.

Valutaväxling sker automatiskt

När du köper svenska aktier så köper du dessa för SEK som du har på ditt konto. När du köper aktier från ett annat land så handlar du dessa aktier för den lokala valutan. När du handlar hos Nordnet så kommer det automatiskt göras en valutaväxling – så att du enkelt kan köpa och sälja aktier från ett annat land.

Vill du växla valutan själv så går detta i en aktie- och fonddepå. Då gör du det under Min depå / Valutakonto

Vill du ha hjälp med att hitta intressanta investeringar, då har du våra utländska aktielistor här.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

23
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Gäller samma sak norska och danska aktier? Det är en dum fråga men jag måste fråga i alla fall.
Anonymous
Anonymous
Hej, Det är ingen dum fråga alls. Svaret är Ja, så fort det är en aktie som har en annan valuta än SEK så gäller ovan. 😀👍 Bra med förtydligande. Lycka till med dina utländska investeringar.
Göran
Gäst
Göran
Jag har lagt märke till att på en par av mina amerikanska aktier, t.ex Buckeye Partners, har det dragits 40% källskatt. Hur kommer det sig och får jag tillbaks allt?
Millie
Gäst
Millie
Hej Alexander Tänkt att handla utländska aktier och har öppnat ett KF, men vad gäller för utländska aktier utan utdelning? Är det KF som gäller då med eller ISK? Tack!
Anders
Gäst
Anders

Hej, Har lite frågor kring handel i utlänska aktier, mer specifikt i utlänska-utdelningsaktier. Utgånspunkt, handel i dessa sker via en kapitalförsäkring hos er, för att kunna återfå källskatten, vilket ni har varit suveräna på. Rörande avgifter, så betalas vid handel, courtage + valutaväxlingsavgift, om man inte har ett valutakonto för den valutan. Fråga 1: Kan man koppla ett valutakonto till en kapitalförsäkring? Fråga 2: Om svaret på fråga 1 är nej, och man erhåller utdelning t.e.x. i USD och är intresserad att återinvestera denna, stämmer det då att man betalar en valutaväxlingsavgift för utdelningssumman, USD->SEK, och sedan courtage + valutaväxlingsavgift… Läs mer »

Anonym
Gäst
Anonym
Hej, om man nu råkar ha aktier på ett utländskt ISK och då måste återhämta skatten själv. Skulle du kunna förklara lite kort vad det innebär? D.v.s. att ”återhämta skatten själv”. Om det tar flera år för t.ex. nordnet att göra detta känns det som en jäkla procedur för individen?
Daniel
Gäst
Daniel
Hej Alexander! 1) Jag har några tyska aktier i min ISK och i min deklaration står det ”Avräkning av utländsk skatt som du betalat på kapitalinkomst har gjorts automatiskt med x kr” Tyder inte detta på att det ändå skett? Jag har inte gjort något själv för detta? 2) Visst ligger det i bankernas intresse, (även Nordnets), att förorda KF pga ägandeformen? 3) Jag har säkert fel och jag tycker om Nordnets och Avanzas transparenta modell men just när det kommer till utländska aktier så tenderar ni alltid att mena amerikanska aktier. Är det verkligen samma hantering som för akti er inom EU?
Pelle
Gäst
Pelle
Hej Får man även tillbaka dragen källskatt om man har utländska aktier i KF hos er, men har skattehemvist i Schweiz istället för Sverige?
Mats
Gäst
Mats
Hur fungerar det om aktierna ägs via ett företag? I normala fall i Sverige betalar vi ingen skatt på utdelningar. Det gäller ett kapitalmarknadsbolag.
anon
Gäst
anon
Vad är bäst för utländska aktier som delar ut väldigt lite, t ex Loews corp som endast har 0,5% i direkavkastning?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link