Nordnetbloggen

Handla med utländska aktier

I detta blogginlägg så ska vi snabbt och enkelt gå igenom några bra saker att tänka på när man handlar med utländska aktier och om man ska använda kapitalförsäkring eller investeringssparkonto.

Utländska aktier ger dig en exponering mot valutakursförändringar

För att förtydliga så kan vi ta ett exempel; Vill du köpa Appleaktier så växlas dina SEK till USD, för att sedan köpa Apple Inc.
När du i framtiden skall sälja dina Appleaktier så kommer du då också växla USD tillbaka till SEK. Har aktierna stigit i pris så har du gjort en vinst, men om valutakursen mellan USD/SEK har fallit så kommer det påverka vad din avkastning blir i slutändan.

Kapitalförsäkring är bäst för källskatt på utdelning

När du får en utdelning från utländska aktier så kommer du betala en källskatt till det land som du köper aktierna ifrån. Källskatten är en procent (%) av utdelningen och betalas när utdelningen trillar in på kontot.

Exempel:
Dina Appleaktier ger nu en utdelning. På amerikanska aktier är källskatten 15%, vilket innebär att du kommer få ut 85% av utdelningsbeloppet och 15% kommer gå till källskatt.

Har du aktier på en Aktie- och fonddepå så är det alltid 30% utdelningsskatt, där är källskatten inbakad i denna skattesats. (Skulle källskatten vara högre än 30% så blir det en skillnad för dig)

Har du utländska aktier på ett investeringssparkonto (ISK) så skall utdelning vanligtvis inte beskattas. I denna kontoform så kommer du få avräkning i din nästa deklaration på det belopp källskatt du betalat, detta är dock begränsat upp till 500kr. Har du betalt mer än 500kr i källskatt så kan denna förfalla, ett alternativ är att äga genom en Kapitalförsäkring.

Har du utländska aktier på en Kapitalförsäkring så äger försäkringsbolaget juridiskt sett dina värdepapper. Försäkringsbolaget kommer därför hjälpa dig att återfå källskatten.
Det finns ingen garanti att källskatten återhämtas, men det brukar fungera väldigt väl. Det kan ta upp till något år innan det återfås. Rent skattemässigt är det därför bättre att äga utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring.

Valutaväxling sker automatiskt

När du köper svenska aktier så köper du dessa för SEK som du har på ditt konto. När du köper aktier från ett annat land så handlar du dessa aktier för den lokala valutan. När du handlar hos Nordnet så kommer det automatiskt göras en valutaväxling – så att du enkelt kan köpa och sälja aktier från ett annat land.

Vill du växla valutan själv så går detta i en aktie- och fonddepå. Då gör du det under Min depå / Valutakonto

Vill du ha hjälp med att hitta intressanta investeringar, då har du våra utländska aktielistor här.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

29
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Gäller samma sak norska och danska aktier?
Det är en dum fråga men jag måste fråga i alla fall.

Anonym
Anonym

Hej,

Det är ingen dum fråga alls. Svaret är Ja, så fort det är en aktie som har en annan valuta än SEK så gäller ovan. 😀👍

Bra med förtydligande.

Lycka till med dina utländska investeringar.

Anonym
Anonym

Mer funderingar: Nu har jag öppnat en kapitalförsäkring hos er, ska jag lägga in pengarna på den depån eller kan jag handla från den andra depån?
Sedan undrar jag också när du säger att försäkringsbolaget som håller i kapitalförsäkringen, i detta fall Nordnet,,,, ni är en bank och inte ett försäkringsbolag. Hjälper ni i alla fall till med källskatten om det nu blir någon sådan?

Anonym
Anonym

Hej,
Du flyttar enkelt pengar mellan dina konton på Nordnet under Min depå / Flytta pengar internt.
Så för att handla från din Kapitalförsäkring behöver du flytta över pengarna dit. 😀

Rent formellt är det ett försäkringsbolag som äger en Kapitalförsäkring, sen så äger Nordnet Bank försäkringsbolaget i sin tur.
Fördelen med att försäkringsbolaget äger formellt sett din kapitalförsäkring är just för att hjälpa till och återhämta eventuell källskatt som uppstår när du får utdelning från dina utländska aktier.
Om du skulle ha de på ett ISK så behöver du själv återhämta källskatten.

Kul med många frågor!

Anonym
Anonym

Tjena

Tack för infon. På temat dumma frågor 🙂 : Var kan man se om en aktie är en utdelningsaktie eller ej? Köpt (lite för skojs skull) lite aktier i WWE (World wrestling federation). Kan man kolla upp om detta innebär utdelningar?

MVH: Daniel

Anonym
Anonym

Det är ingen dum fråga 😀
Enklast är att googla ”Företagsnamn + Dividend”, så i ditt fall: WWE Dividend
Då kommer du till nasdaqs sida; http://www.nasdaq.com/symbol/wwe/dividend-history

Där kan du se att de har en utdelning 0,12$ varje kvartal.

Anonym
Anonym

Suveränt. Tusen tack för svaret!!

Anonym
Anonym

Men om jag inte har lån och har överskott av kapital kan jag väl få göra avräkning i ISK dock inte mer än jag betalar i skatt för ISK… eller?

Anonym
Anonym

Tjenare,
Ditt ISK kommer upp i deklarationen och beskattas inom Inkomst av Kapital. Har du räntekostnader så kvittas dessa ut mot ISK skatten så länge vi har ett ränteavdrag.
I KF så kommer inte den synas i din deklaration alls, men i och med att vi har ränteavdrag så kommer räntan att kvittas även mot Inkomst av Tjänst.

Så skillnaden är obefintlig så länge du har under 100 000kr eller mer i ränteutgift. Har du mer än 100 000kr i ränteutgift är ISK bättre. Läs mer här: https://blogg.nordnet.se/darfor-valjer-jag-kapitalforsakring/

Anonym
Anonym

Hej igen!
Nu har jag köpt några aktier till min Kapitalförsäkring och då fortsätter jag fundera på hur det fungerar i fortsättningen. Jag läste någonstans att jag bör ha ca 1000 kr där för eventuella utgifter. Stämmer detta?
Sedan antar jag att det blir utdelning, kommer den bara att dyka upp på kontot? Eller måste jag begära den?
Och sedan detta med källskatten, hjälper ni till automatiskt eller måste jag ansöka om hjälp?

Anonym
Anonym

Hej, I en KF så kan du aldrig ta ut sista 1000kr. Då försäkringskontot inte får bli negativt, men det är ingen avgift och de 1000kr kan vara investerade helatiden. Är bara alltså om du vill ta ut dina pengar som 1000kr blir kvar på kontot första året, sen kan du ta ut allt. Gällande utdelningen så trillar den in på kontot några dagar efter att företaget har betalt ut utdelningen. Om det är utländska aktier så kommer det dras en liten källskatt i samband med denna utbetalning. Denna källskatt hjälper Nordnet att återhämta och kommer ofta inom 2-3år att… Läs mer »

Anonym
Anonym

Så källskatten är en ”avgift” som Nordnet har för att kunna återhämta skatt på utdelningen?
Men skatt måste vi betala även till utlandet eller?
Hoppas du ursäktar om jag är lite trög, detta är väldigt nytt för mig och det är fantastiskt att kunna bombardera dig med frågor och få bra svar.. 🙂

Anonym
Anonym

😀 Ingen fara, fråga på.

Nej, finns ingen avgift som Nordnet tar ut. Alla länder har olika skatteregler, men för dig som svensk medborgare så ska utdelning på Kapitalförsäkring vara skattefri.
Så när skatten dras från ditt konto i samband med utdelning så har du rätt att få tillbaka den. Denna skatt kallar man för Källskatt. Hade du ägt dina värdepapper på ett Investeringssparkonto (ISK) så hade du själv behövt återhämta denna källskatt.
Med en Kapitalförsäkring (KF) så löser Nordnet återhämtningen åt dig och det kostar dig inget.

Anonym
Anonym

Det är ju jätte skönt och smidigt och det tackar jag för men nu skrev du ett ord som gav mig en fråga till. Svensk medborgare. Jag har inte svenskt medborgarskap men är skriven här och har bott i Sverige i över 40 år. Jag är från Island, alltså nordbo i alla fall. 🙂
Gäller samma för mig?

Anonym
Anonym

Ska inte vara problem, har du öppnat en Kapitalförsäkring hos Nordnet så är allt på plats 😀

Anonym
Anonym

Det var då skönt det 🙂 🙂

Anonym
Anonym

Hej ! Jag tycker Du ger en otydlig förklaring beträffande köp via ISK. Dum fråga: Måste jag betala källskatt både till utlandet och till Sverige ?

Anonym
Anonym

Hej,
Källskatt gäller bara på utländska aktier när dessa ger utdelning.
Skillnaden mellan ISK och KF är hur du får tillbaka denna källskatt. Med ISK så behöver du återhämta själv. Med KF så löser banken det åt dig.

Gällande svenska aktier så spelar det ingen roll. Utdelning är skattefri i ISK och KF på svenska aktier.

Göran
Gäst
Göran

Jag har lagt märke till att på en par av mina amerikanska aktier, t.ex Buckeye Partners, har det dragits 40% källskatt. Hur kommer det sig och får jag tillbaks allt?

He CHUANXIAO
Gäst
He CHUANXIAO

Jag blir dessutom automatiskt överflyttade till nya nordnit. Igår upplevde jag den N. nordnetbloggen visa köp och sälj utländska aktiekurs pris inte realtid när man vill köpa USA Aktie, ”Senaste uppdatering” är så sen10 minuter än realtid. det går inte köpa och sälja. förstår inte vad händer det ? det är blir katastrof. nu vet jag inte hur kan jag handla mina USA aktie?

Marita
Gäst
Marita

Hej Alexander, Jag tycker du har uttryckt dig aningen oklart/felaktigt. Du skriver: ”Har du aktier på ett Investeringssparkonto så skall utdelning vanligtvis inte beskattas. I denna kontoform så kommer du få avräkning i din nästa deklaration på det belopp källskatt du betalat, detta är dock begränsat upp till 500kr. Har du betalt mer än 500kr i källskatt så kan denna förfalla, ett alternativ är att äga genom en Kapitalförsäkring.” Men denna begränsning gäller, som jag har förstått det, bara om man har underskott av kapital. Skatteverket skriver: ”Om du har ett underskott av kapital så får du avräkning med som… Läs mer »

Millie
Gäst
Millie

Hej Alexander
Tänkt att handla utländska aktier och har öppnat ett KF, men vad gäller för utländska aktier utan utdelning? Är det KF som gäller då med eller ISK?

Tack!

Aktienybörjaren
Gäst
Aktienybörjaren

Hej! En fråga om ett ytterligare ett förtydligande här bara! Du skriver i ett svar här ovan: ”Fördelen med att försäkringsbolaget äger formellt sett din kapitalförsäkring är just för att hjälpa till och återhämta eventuell källskatt som uppstår när du får utdelning från dina utländska aktier. Om du skulle ha de på ett ISK så behöver du själv återhämta källskatten.” Om jag har förstått saken rätt så är man skattskyldig för utländsk källskatt (till en viss procent) enligt de flesta skatteavtalen Sverige har ingått och denna procent måste betalas oavsett om aktierna man får utdelning på ligger på ett ISK,… Läs mer »

Anders
Gäst
Anders

Hej, Har lite frågor kring handel i utlänska aktier, mer specifikt i utlänska-utdelningsaktier. Utgånspunkt, handel i dessa sker via en kapitalförsäkring hos er, för att kunna återfå källskatten, vilket ni har varit suveräna på. Rörande avgifter, så betalas vid handel, courtage + valutaväxlingsavgift, om man inte har ett valutakonto för den valutan. Fråga 1: Kan man koppla ett valutakonto till en kapitalförsäkring? Fråga 2: Om svaret på fråga 1 är nej, och man erhåller utdelning t.e.x. i USD och är intresserad att återinvestera denna, stämmer det då att man betalar en valutaväxlingsavgift för utdelningssumman, USD->SEK, och sedan courtage + valutaväxlingsavgift… Läs mer »

Anonym
Gäst
Anonym

Hej,

om man nu råkar ha aktier på ett utländskt ISK och då måste återhämta skatten själv. Skulle du kunna förklara lite kort vad det innebär? D.v.s. att ”återhämta skatten själv”.
Om det tar flera år för t.ex. nordnet att göra detta känns det som en jäkla procedur för individen?

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter,
klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link