Nordnetbloggen

Handla med utländska aktier

I detta blogginlägg går jag igenom några bra saker att tänka på när man handlar med utländska aktier och om man ska använda kapitalförsäkring eller investeringssparkonto.

Utländska aktier ger dig en exponering mot valutakursförändringar

För att förtydliga så kan vi ta ett exempel; Vill du köpa Appleaktier så växlas dina SEK till USD, för att sedan köpa Apple Inc.
När du i framtiden skall sälja dina Appleaktier så kommer du då också växla USD tillbaka till SEK. Har aktierna stigit i pris så har du gjort en vinst, men om valutakursen mellan USD/SEK har fallit så kommer det påverka vad din avkastning blir i slutändan.

Apple i USD och i SEK

Så här kan det se ut rent praktiskt. Säg att du köpte Apple aktier för 3år sedan, då har aktien stigit ca 158% i USD. Men, dollarn har stärkts mot kronan, så översatt i svenska kronor har du faktiskt fått ca 167% avkastning. Du har med andra ord fått en ”extra” avkastning då den svenska kronan har försvagats under denna tiden. Om svenska kronan istället stiger i värde mot den valutan som du investerar i så kommer det bli motsatt effekt.

Kapitalförsäkring är bäst för källskatt på utdelning

När du får en utdelning från utländska aktier så kommer du betala en källskatt till det land som du köper aktierna ifrån. Källskatten är en procent (%) av utdelningen och betalas när utdelningen trillar in på kontot.

Exempel:
Dina Appleaktier ger nu en utdelning. På amerikanska aktier är källskatten 15%, vilket innebär att du kommer få ut 85% av utdelningsbeloppet och 15% kommer gå till källskatt.

Har du aktier på en Aktie- och fonddepå så är det alltid 30% utdelningsskatt, där är källskatten inbakad i denna skattesats. (Skulle källskatten vara högre än 30% så blir det en skillnad för dig)

Vad gäller egentligen kring utländsk kupongskatt på utländska aktier som jag äger inom ISK?

Får man utdelning från bolag som har en utländsk skatterättslig hemvist dras det en utländsk kupongskatt på utdelningen. Skattesatsen är beroende av i vilket land bolaget har sin skatterättsliga hemvist. Ett vanligt scenario är att det dras 15 procent i utländsk kupongskatt. Så är exempelvis fallet för Nordeaaktien, som numera har skatterättslig hemvist i Finland.

En vanlig följdfråga handlar om hur man som investerare kan få tillbaka den utländska kupongskatten. Avseende ISK gör Skatteverket automatisk avräkning för utländsk kupongskatt i och med din deklaration, men det finns några begränsningar att tänka på:

  1. Skatteverket gör automatiskt avräkning för max 15 procent i utländsk kupongskatt. Har du en aktie där det dras mer än 15 procent får du själv försöka kräva tillbaka den överstigande delen hos respektive lands skatteverk. Så är fallet för alla norska aktier där det framöver kommer att dras 25 procent i utländsk kupongskatt.
  2. Deklarerar du ett underskott av kapital får du avräkning om max 500 kronor.
  3. Du kan inte få avräkning på ett högre belopp än schablonintäkten som rapporterats. Säg att du fått utdelning på 10000 kronor och betalat 1 500 i utländsk kupongskatt samtidigt som det rapporterats en schablonintäkt på 1 000 kronor. Du får då maximalt avräkning på 1 000 kronor.

Slutligen: Vill du köpa utländska utdelningsaktier kan det vara en god idé att göra det i en kapitalförsäkring, eftersom vi då försöker kräva tillbaka all utländsk kupongskatt. Historiskt sett har vi alltid lyckats få tillbaka 100 procent. Rent skattemässigt är det därför bättre att äga utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring.

Valutaväxling sker automatiskt

När du köper svenska aktier så köper du dessa för SEK som du har på ditt konto. När du köper aktier från ett annat land så handlar du dessa aktier för den lokala valutan.När du handlar hos Nordnet så kommer det automatiskt göras en valutaväxling – så att du enkelt kan köpa och sälja aktier från ett annat land.

Vill du växla valutan själv så går detta i en aktie- och fonddepå. Då gör du detta på nordnets gamla hemsida under Min depå / Valutakonto när du är inloggad.

Så hittar du utländska aktier

I aktielistan på Nordnet.se kan du välja vilken marknad du vill se. Här hittar du exempelvis aktier från USA. Du kan själv ändra marknader efter vad du är ute efter.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

11
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hej, om man nu råkar ha aktier på ett utländskt ISK och då måste återhämta skatten själv. Skulle du kunna förklara lite kort vad det innebär? D.v.s. att ”återhämta skatten själv”. Om det tar flera år för t.ex. nordnet att göra detta känns det som en jäkla procedur för individen?
Anonymous
Anonymous
Ja, det är en mindre omöjlighet i många fall för individen. Jag har aldrig hört någon som lyckats återhämta på egen hand från exempelvis USA. Det finns ingen tydlig praktisk väg att gå heller, vilket gör att du kommer landa i ett hav av byråkrati. Enklare att kasta in på en KF så löser det sig självt. 🙂
Mats
Gäst
Mats
Hur fungerar det om aktierna ägs via ett företag? I normala fall i Sverige betalar vi ingen skatt på utdelningar. Det gäller ett kapitalmarknadsbolag.
Anonym
Anonym
Jag har lagt märke till att på en par av mina amerikanska aktier, t.ex Buckeye Partners, har det dragits 40% källskatt. Hur kommer det sig och får jag tillbaks allt?
Anonym
Anonym
Hej Göran, Det kan ha o göra med att bolaget är registrerat i något annat land eller om det är någon annan form av aktiebolag. Kommer inte ihåg exakt, men har också noterat att vissa bolag har andra skatter. Detta hör dock verkligen till ovanligheten. Nordnet kommer försöka återhämta så mycket som det går av källskatten om du äger i en kapitalförsäkring.
Anonym
Anonym
Hej Får man även tillbaka dragen källskatt om man har utländska aktier i KF hos er, men har skattehemvist i Schweiz istället för Sverige?
Anonym
Anonym
Det beror på vilka skatteregler som gäller mellan Schweiz och Sverige. Jag har inte full koll på det så vågar inte lova. Förmodligen kommer du få det, men kan vara bra att dubbelkolla med skatteverket att du har rättigheten att använda en KF i Sverige.
Anonym
Anonym
Gäller samma sak norska och danska aktier? Det är en dum fråga men jag måste fråga i alla fall.
Anonymous
Anonymous
Hej, Det är ingen dum fråga alls. Svaret är Ja, så fort det är en aktie som har en annan valuta än SEK så gäller ovan. 😀👍 Bra med förtydligande. Lycka till med dina utländska investeringar.
Niklas
Gäst
Niklas
Hej, när kommer skatten tillbaka för 2017? Avanza har för länge sen betalat tillbaka.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link