Hoppa till huvudinnehållet

Bolagen som vinstvarnar:

Rapportsäsongen för det fjärde kvartalet drog igång på allvar med verkstadsjätten Sandvik. Än så länge är det för tidigt att dra några slutsatser av rapportperioden. Finwire har istället gått igenom bolagens vinstvarningar och omvända vinstvarningar inför sina rapporter, något som är brukligt.

Produktionsproblem för Electrolux

Vitvarubolaget Electrolux utfärdade i mitten av december en vinstvarning efter produktionsproblem i Nordamerika. Det handlar om större engångskostnader än väntat. Övergången till en ny produktionsanläggning har inte varit smärtfri, utan begränsningar i kapaciteten har påverkat leveranser till vissa kunder under kvartalet. Kapacitetsbegränsningarna väntas försvinna gradvis under det första halvåret nästa år. Förseningarna påverkar också vitvarujättens besparingsprogram om 800 miljoner kronor nästa år. Nu är förväntningarna att det kommer att bli enbart 200 miljoner kronor under perioden.

Electrolux står också inför en snar avknoppning av affärsområdet Professional som ska delas ut till aktieägarna och börsnoteras som ett självständigt bolag innan utgången av mars.

Projektengagemang tvingas till personalskärningar

Strax före jul vinstvarnade teknik- och arkitektbolaget Projektengagemang, vilket tvingar bolaget att göra personalneddragningar och spara på övriga omkostnader.

Röstkommunikationsbolaget Invisio kom med en omvänd vinstvarning den 3 januari. Det handlar bland annat om en hög orderingång och att leveranser har kunnat utföras med korta ledtider tack vare en högt planerad lagernivå. Det har gjort att försäljningen kunnat bli högre än väntat och att även rörelseresultatet överträffat förväntningarna.

Svaga marginaler för Kindred

Bettingbolaget Kindred vinstvarnade på kvällen den 13 januari. Aktien föll tungt efter en vinstvarning då spelöverskottet på flesta marknader påverkats av en svag bruttomarginal i sportboken. En del beror på avvikelse i marginal på den franska marknaden. Den ökade närvaron i USA har samtidigt påverkat företagets ebitda-resultat negativt. Detta ska bland annat mötas med operationella effektiviseringar.

Proact kom med en vinstvarning den 20 januari. Datalagringsbolaget ser utmaningarna i Nederländerna där lägre marginaler och högre säljkostnader påverkade resultatet.

Stora kreditförluster för Collector

Nischbanken Collector lämnade i tisdags den 21 januari en kraftig vinstvarning som gav ett kursfall på drygt 20 procent första dagen. Bolaget reserverade 800 miljoner kronor för kreditförluster och tog 150 miljoner kronor i nedskrivningar samt aviserade en nyemisison på 1,0 miljard kronor. Fastighetsprofilen Erik Selin som är huvudägare blir ny styrelseordförande i Collector. Aktiens fortsatte att falla då Finansinspektionen meddelat att de kallar in bolaget till ett möte efter vinstvarningen.

Högre läkemedelsförsäljning för Sobi

Läkemedelsbolaget Sobi lämnade den 17 januari en omvänd vinstvarning då både intäkterna och resultatet blev högre än väntat. Detta då försäljningen av Synagis blivit betydligt högre än väntat. Vidare har också försäljningen av Gamifant varit högre som ett resultat av högre medelvikt hos patienter och längre behandlingstider.

Bland de mindre bolagen lämnade finansbolaget Consensus den 21 januari en omvänd vinstvarning där de räknar med att resultatet blir högre än marknadens förväntningar. Detta då den positiva trenden från det tredje kvartalet med kundtillströmning har fortsatt. Kapitalförvaltaren uppdaterade samtidigt nya finansiella mål där minst 30 procent av bolagets resultat ska delas ut till aktieägarna. Consensus avser även att genomföra en omvänd split av aktien.

Det finska stålbolaget Outokumpu kom den 20 januari med en omvänd vinstvarning. Bolaget flaggade för att esultatet i det fjärde kvartalet skulle bli bättre än väntat. Bolaget har påverkats positivt av råvarumaterialpriserna.

Flera signaler från detaljhandeln

Den norska sportkedjan XXL vinstvarnade på kvällen den 2 januari. Bolaget har det fortsatt tufft med dåliga vinterförhållanden och kraftiga prissänkningar hos konkurrenter. Sammantaget har den jämförbara försäljningen minskat 12 procent. Motvinden finns på samtliga marknader. December generellt och julhandeln specifikt uppges ha varit svag. Bolaget jobbar nu med att få ner lagret.

E-handelsbolaget Sportamore redan den 5 december för att förväntningarna för det fjärde kvartalet måste sänkas. Försäljningen i oktober blev svagare än vad bolaget hade räknat med. November och black friday-veckan hade haft en bättre utveckling men inte i tillräcklig omfattning för att kunna kompensera för kvartalets inledning.

Klädbranschen såg ytterligare ett bakslag genom Qliro som föll kraftigt efter att portföljinnehavet Nelly vinstvarnat på kvällen den 17 december.

Finska Stockmann, där klädkedjan Lindex ingår, kom istället den 16 januari med omvänd vinstvarning där bolaget ser en högre justerad rörelsevinst för helåret än vad som tidigare förväntats. Prognosen låg på en oförändrad rörelsevinst från året innan. Förbättringen beror på goda resultat inom såväl Stockmann som Lindex under det fjärde kvartalet.

Sist ut när detta skrevs var bilhandlarbolaget Bilia som överraskade positivt den 23 januari med en omvänd vinstvarning då det operativa rörelseresultatet blir bättre än väntat.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm