Nordnetbloggen

Pricka de bästa dagarna på börsen

Hur har börsens medelavkastning per kvartal, månad, vecka och veckodag varit historiskt? Det diskuteras ofta om det existerar säsongsmönster på marknaden eller om börsen är effektiv och istället uppvisar fullständig slumpmässighet. Här är svaret.

Vilken dag, vecka och månad avkastar börsen som bäst?

Det diskuteras ofta om börsen uppvisar säsongsmönster, det vill säga om det finns någon form av regelbundenhet när avkastningen är som störst eller om börsen avkastning är slumpmässig (Random Walk) enligt teorierna om marknadens effektivitet.  Teorin om den effektiva marknadshypotesen säger att det inte är möjligt att kontinuerligt vinna över marknaden genom att använda sig av redan känd information.

Oavsett vilken teori man tror på kan det vara intressant att se hur medelavkastningen för olika tidsperioder har varit. Dock är det viktigt att tänka på att historisk avkastning inte är någon garanti för framtida avkastning, något som bör poängteras inför de kommande graferna. I beräkningarna nedan har indexet OMXS30 använts för tidsperioden 2000 – 2018. Som vi kan se i grafen har kvartal 1 och 4 signifikant högre avkastning och vi kan notera att kvartal 2 och 3 uppvisar generellt negativ avkastning.

Avkastning per kvartal

Om vi bryter ner tidsperioderna ytterligare till månader är det april som är den månad som haft bäst medelavkastning följt av februari och november. Som vi såg ovan var det kvartal 3 som hade sämst avkastning på kvartalsbasis. Anledningen är inte juli månad, utan det beror på att augusti och september har haft stark negativ medelavkastning.

Avkastning per månad

I nästa steg bryter vi ner medelavkastningen per vecka för att se vilka enskilda veckor som avkastat bäst respektive sämst. Notera att vecka 53 inte förekommer varje år och under denna tidsperiod har den förekommit 8 gånger medan de övriga veckorna har förekommit 18 gånger. Här ser vi att vecka 32 är den sämsta börsveckan på året med genomsnittlig negativ avkastning på -1,52 %. Den veckan infaller under augusti månad och därmed Q3. Efter denna vecka ser vi att vecka 25 också är över -1 % i genomsnittlig negativ avkastning.

På den positiva sidan finns det betydligt fler veckor som har positiv avkastning. Bäst är vecka 29, följt av vecka 7, som båda i genomsnitt stiger mer än 1 %.

Avkastning per vecka

Nu har vi gått igenom medelavkastningen för kvartal, månad och vecka – men hur ser det egentligen ut för veckans alla dagar? I grafen nedan ser vi att torsdagar har haft högst medelavkastning följt av måndagar medan den lägsta medelavkastningen sker på onsdagar. Både tisdag och onsdag är i genomsnitt negativa, men det är marginell nedgång som sker på tisdagen. Som du ser bli den genomsnittliga avkastningen väldigt låg på alla dagar, en konsekvens av att dra allt över en kam.

Måndagar är lite luriga ska du se. Längre ner ser du de 5 bästa och sämsta dagarna under hela denna tidsperiod. Både bästa dagen och den sämsta dagen har utspelat sig på en måndag. Det är dessutom många av dessa ”topp 5-dagar” som tycks inträffa på veckans första dag. Är det frustrationen som bubblat upp över helgen som släpps lös? Svårt att veta exakt vad det beror på men anmärkningsvärt är det i alla fall.

Avkastning per veckodag

5 bästa dagarna på börsen

Avkastning Datum  Veckodag
10,4% 2008-11-24 måndag
9,5% 2008-12-08 måndag
9,2% 2002-07-29 måndag
9,0% 2008-09-19 fredag
8,5% 2008-10-13 måndag

5 sämsta dagarna på börsen

Avkastning Datum  Veckodag
-8,4% 2016-06-27 måndag
-7,9% 2001-09-11 tisdag
-7,8% 2012-01-06 fredag
-7,5% 2012-06-22 fredag
-7,2% 2008-10-06 måndag

Har du någon annan intressant börsstatistik som du använder, så dela gärna i kommentarsfältet nedan. Eller om du vill att jag kollar upp något inför framtida blogginlägg så lägg in det också.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

6
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Calle
Gäst
Calle

Tack Alexander, det här var verkligen en intressant artikel. Inte alltför ofta jag tänker när jag läser artiklar i olika sammanhang att Oj, vad mycket ny kunskap jag fick och vad mycket jag lärde mig. Men nu gjorde jag verkligen det. Bra jobbat av dig.

Anders Molin
Gäst
Anders Molin

Kul! En hake med denna statistik är ju bara att ett fåtal eller enstaka mycket starka Q4 gör denna vetskap mindre användbar. Mer intressant i så fall är att mäta hur stor sannolikheten är att börsen reagerar på ett visst sätt under resp kvartal – typ sannolikheten att börsen går upp under Q4 är x% (baserat på historien) 🙂

Maria
Gäst
Maria

Jag hade gärna viljat veta inte bara medel utan även median för de olika graferna.

Allan
Gäst
Allan

Hej Alexander,
Stort tack för denna artikel, bra jobbat. Mycket användbar. Har delvis använt informationen sedan publiceringen, och det har varit mycket framgångsrikt under sommaren. Kommer att fortsätta att ha informationen i åtanke fortsatt under året.
Trevlig sommar, Mvh
Allan

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter,
klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link