Nordnetbloggen

Historiskt räntehöjning väntas av FED imorgon

Imorgon kväll riktas världens alla finansblickar mot USA och centralbanksmötet i Washington. Kl 20.00 kommer räntebeskedet och den nya prognosen, därefter hålls presskonferensen med Janet Yellen kl 20.30. Det ska minst sagt bli spännande att se hur den amerikanska marknaden reagerar inför, under och efter mötet!

Den senaste räntehöjningen från FED kom i juni 2006 då Ben Bernanke höjde till 6,25 procent. Sedan dess har den sjunkit till dagens nivå på 0,00 – 0,25 procent där den legat sedan december 2008. Men USA är som bekant inte ensamma om att ha låga räntor. Så här ser har det sett ut i Sverige och Europa sedan januari 1999:

Bild1

Vad förväntar sig marknaden?

Inför morgondagens möte är analytikerkåren överens – Nu är det dags för en räntehöjning!

Enligt Wall Street Journals undersökning är de tillfrågade ekonomerna övertygade om en räntehöjning. Och många anser att det skulle skada FED:s förtroende att inte höja. Samma besked ger Bloombergs undersökning där 91 procent av de tillfrågade ekonomerna tror på en räntehöjning och att nästkommande stegring sker i mars. Frågar man asiatiska och europeiska finanschefer är det dock betydligt färre som tror på räntehöjning imorgon.

Som vi såg ovan är marknadsanalytikerna tämligen överens om vad som komma skall. Den stora frågan är då vad som är inpriset i marknaden av investerarna.  Baserat på marknadens handel (30-Day Federal Funds Futures) tyder också mycket på att en räntehöjning förväntas. Här nedan kan ni se hur marknaden idag hur förväntningarna ligger på FED:s styrränta det kommande halvåret (per den 14/12, den förändras dagligen).

Datum
0,25
0,5
0,75
1,00
1,25
1,5
Dec 16, 2015
20,6%
79,4%
Jan 27, 2016
17,6%
71%
11,4%
Mars 16, 2016
10,8%
50,3%
34,5%
4,4%
April 27, 2016
9,3%
44,9%
36,7%
8,6%
0,6%
Juni 15, 2016
6,2%
32,9%
39,4%
18,1%
3,3%
0,2%

Samtidigt som de flesta förväntar sig en höjning så har det varit stökigt på valutamarknaden den senaste tiden. Många tillväxtländer väntas ta skada om en räntehöjning kommer och dollar stärks ytterligare från dagens nivåer. Dollarn har stigit i stadig takt sedan början av 2014 och framför allt den senaste tiden efter FED:s senaste möte. Detta innebär att många tillväxtländers ekonomier, som exempelvis Brasilien, Indonesien, Nigeria, Ryssland och Turkiet  pressas genom att deras valuta trycks nedåt relativt dollarn.

Bild3

Det handlar inte om hur mycket de höjer – Utan prognosen för framtiden

Är den amerikanska ekonomin och de finansiella marknaderna redo för en räntehöjning? Mina egen tro går i samma linje som analytikerkårens. Jag tror och tycker att den amerikanska ekonomin och de finansiella marknaderna är redo. Även fast en stärkt dollar kommer att pressa amerikansk export ytterligare och att inflationen inte är uppe på önskvärda nivåer.

I ett tidigare blogginlägg här på Nordnetbloggen skrev jag ett inlägg om att FED redan i september borde ha höjt styrräntan. Redan då skrev jag att det handlar inte om hur mycket FED väljer att höja räntan med – utan snarare om hur den framtida prognosen ser ut. I spekulationerna talas det om allt från tre till fem höjningar till och med december 2016. Samma tankar har jag denna gång, men nu väntar jag mig istället större marknadsreaktioner om FED inte väljer att höja räntan. Förklaringen beror på att mycket av en räntehöjning redan är inprisat som vi såg ovan.

Samtidigt anser jag att den amerikanska ekonomin kommit en bra bit från den lågkonjunktur som finanskrisen skapade. En utebliven räntehöjning nu kan leda till framtida problem om man vill sänka räntan vid en ny lågkonjunktur.

Det finns många tecken på att den amerikanska ekonomin mår bra trots att inflationen är låg. Sedan finanskrisen har den amerikanska sysselsättningen stigit (samtidigt som arbetslösheten har sjunkit):

Bild4

Samtidigt har den ekonomiska tillväxten efter finanskrisen stabiliserat sig kring en nivå runt två procent.

Bild2

Därtill har vi även sett att lönerna ökade 2,3 procent i november (jämfört med föregående år), vilket borde trycka den ännu låga inflationen uppåt. Sammantaget tror jag att det är ett bra läge att för Yellen att inleda en långsiktigt och långsam stegring av räntan. Och även om börserna skulle reagera kortsiktigt negativt, då högre räntor kan innebära att kapital skiftar från aktier till räntebärande, är det inget som kommer påverka på lång sikt då en starkare ekonomi kommer leda till högre vinster för bolagen och därigenom högre börskurser.

Hur fungerar en styrränta?

Styrräntorna är en centralbanks verktyg för att styra ekonomin. Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar centralbankerna marknadsräntorna i ekonomin som då också höjs eller sänks. På så sätt kan centralbankerna dämpa trycket i en högkonjunktur och stimulera ekonomin i lågkonjunkturer.

Att hålla en låg och stabil inflation är också en viktig uppgift för centralbankerna. Många centralbanker har likt Sverige ett lagstadgade prisstabilitetsmål att följa medan andra bara har som uppgift att hålla inflationen på en nivå som genererar ekonomisk tillväxt.

De flesta ekonomier har en centralbank. I Sverige har vi Riksbanken, USA har Federal Reserve (FED) och i Europa heter den Europeiska Centralbanken (ECB).

Mer läsning

Här är mer intressant läsning om FED:s ränta:

Räntehälsningar,

Jocke Bornold, Sparekonom på Nordnet Bank som du kan följa på Twitter här.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link