Hoppa till huvudinnehållet

Högtryck för nyemissioner

Ett större antal noterade svenska bolag har tagit in nytt kapital under våren i form av nyemissioner. De bakomliggande skälen till detta är flera.

Dels handlar det om finansiering av förvärv, men många bolag går med förlust och genomför regelbundet nyemissioner för att finansiera verksamheten. Coronakrisen har också påverkat en stor andel av bolagens intäkter och resultat negativt och de ser därför över sina balansräkningar samt tar in nytt kapital för att övervintra de bistra tiderna.

Nyemissionerna kan indelas i två kategorier, företrädesemissioner där alla befintliga aktieägare får möjlighet att teckna aktier och riktade nyemissioner där ett fåtal institutionella investerare tecknar aktier.

Nyemissionerna tog ny fart efter påskhelgen och därefter har det varit högtryck hela våren fram till midsommarhelgen. En granskning av Finwires databas, som omfattar alla bolag på Stockholmsbörsen, First North, Spotlight och NGM, visar på 22 företrädesemissioner i maj och 19 nyemissioner aviserade hittills i juni, räknat på det datum som teckningsrätten avskiljs, den så kallade ex-dagen. Databasen omfattar inte riktade nyemissioner.

SAS, Scandic Hotels och Recipharm tar in mest kapital

De mest namnkunniga bolagen som tar in pengar i företrädesemissioner är Scandic Hotels, Catena Media, Recipharm och VNV Global. Klädbolaget MQ hann gå i konkurs i mitten av april innan en planerad företrädesemission på 250 miljoner kronor hann genomföras. Flygbolaget SAS kommer att genomföra en större rekapitalisering av karaktären räddningsemission.

Hotelloperatören Scandic Hotels tillhör de bolag som drabbas allra hårdast av coronakrisen, med inställda resor, konferenser och evenemang som lett till extremt låga beläggningsgrader på hotellrummen. Bolaget genomför en företrädesemission på 1,8 miljarder kronor.

Flygbolaget SAS har drabbats stenhårt av coronakrisen med markbundna flygplan leder till miljardförluster. Bolaget har erhållit politiskt stöd från regeringar i Sverige och Danmark, som bägge är storägare, för en rekapitalisering i storleksordningen 12,5 miljarder kronor. Den svenska regeringen lägger fram en proposition till riksdagen om att stödja SAS med upp till 5 miljarder kronor. Vilkoren för den kommande nyemissionen har ännu inte aviserats.

Affiliatebolaget Catena Media genomför en företrädesemission på 684 miljoner kronor. Det handlar om ett komplicerat upplägg med teckningsoptioner och en underordnad räntebärande hybrid med möjlig inlösen efter fem år.

Recipharm, en kontraktstillverkare av läkemedel, genomför i juni en företrädesemission på 2,0 miljarder kronor. Bolaget har även genomfört en riktad nyemission på 500 miljoner kronor. Nyemissionerna sker för att finansiera förvärvet av brittiska Consort som genomföres i slutet av fjolåret.

Rabatt mot aktiekursen

Invesmentbolaget Bure genomförde i mitten av juni en riktad nyemission på 1,0 miljard kronor före emissionskostnader. Teckningskursen motsvarade 100 proent av bedömt substansvärde per aktie samtidigt som rabatten var 6,1 procent räknat på senaste betalkurs för aktien.

Branschkollegan VNV Global, som tidigare hette Vostok New Ventures, kommer i juli att genomföra en företrädesemission på 872 miljoner kronor. Investmentbolag har annars som bransch historiskt haft svårt att genomföra företrädesemissioner då aktierna ofta handlas till substansrabatt.

Hälsovårds- och diagnostikbolaget Medicover genomförde en riktad nyemission på 1,5 miljarder kronor före emissionskostnader. Teckningskursen var en rabatt på 6,4 procent räknat på senaste betalkursen för aktien.

Läkemedelsbolaget Oncopetides tog in 1,4 miljarder kronor före emissionskostnader i en riktad nyemission Teckningskursen var 10 procent lägre än föregående dags stängningskurs.

Det förvärvsexpansiva kommunikationstjänstbolaget Sinch tog in 700 miljoner kronor i en rikad nyemission i mitten av juni. Teckningskursen var en rabatt på 3,6 procent mot föregående dags stängningskurs.

Bland många andra riktade nyemissioner under våren har bioteknikbolaget Immunovia tagit in 400 miljoner kronor, teknikbolaget Sdiptech tog in 353 miljoner kronor och verkstadsbolaget Haldex tillfördes 157 miljoner kronor.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm