Nordnetbloggen

Hon investerar 33% av sin inkomst

På Facebook är jag medlem i en grupp som heter ”Tjejer som gillar aktier” (du når gruppen här). Det är ett levande forum, mycket på grund av Christina Engelen, skapare och starkt engagerad moderator. Forumet har en generös, ödmjuk ton och vem som helst får svar på sina frågor, oavsett om det handlar om hur man börjar investera från noll eller vill veta hur ISK beskattas. Min senaste fråga var av den enklare typen: finns det någon som skulle vilja dela med sig av sin historia?

Jag fick svar från Marie, 27-årig aktiesparare med drömmar om att leva friare i framtiden.

Marie beskrev hur hon alltid tyckt om att ”lyxa till det” i vardagen och att sparkontot varje månad gapade tomt. Pengarna som hennes föräldrar hade sparat åt henne under uppväxten gick till att leva bättre under studietiden, men allt det där förändrades när hon träffade sin sambo Johan.

”Jag tyckte att det kändes pinsamt att ha så lite pengar i förhållande till honom och i takt med alla drömmar om livet vi byggde upp tillsammans så förstod jag att jag var tvungen att börja spara. Jag blev betydligt mer nöjd och stolt över mig själv när jag hade pengar kvar varje månad kontra att inte ha det.”

Båda arbetade under en tid på Cypern och eftersom levnadskostnaderna inte är speciellt höga där kunde de lägga undan en stor del av sin inkomst till aktier och fonder. Idag investerar Marie en tredjedel av sin lön varje månad, företrädesvis i aktier. Målet är, som för många andra, att bli ekonomiskt fri.

Vilka människor inspirerar dig?

Jag inspireras av de flesta framgångsrika människor som är drivna och duktiga. Det behöver inte alltid handla om pengar utan att göra något man är riktigt duktig på. För att nämna några namn så inspireras jag t ex Fredrik Eklund, Ivanca Trump m.fl.

Du nämner att du helst handlar i aktier och endast undantagsvis i fonder, hur kommer det sig?

Jag är en ganska otålig människa och tycker att fonder oftast går för långsamt. Jag vill t ex kunna köpa när det är köpläge här och nu, och då passar aktier bäst. Jag tycker också att det ger mig en större kontroll på mitt innehav kontra att lägga ansvaret i en fondförvaltares händer. Dessutom slipper jag fondförvaltningsavgifter.

Marie Bergman quoteHur väljer du ut köpvärda bolag?

Jag följer några specifika fondförvaltare som jag har stort förtroende för och väljer sedan ut bolag som jag själv förstår och har en framtidstro på.

Vilken aktie exemplifierar din investeringsfilosofi och varför?

H&M eftersom det är ett världsledande företag som jag själv förstår och själv är kund hos. Flera av de förvaltare jag följer har också stora positioner i H&M och jag tror att framtiden är väldigt ljus för H&M.

Vilket råd vill du ge till den som ännu inte börjat investera?

Att investera är att investera i dig själv och din egen framtid. Pengarna du investerar idag kan vara en förmögenhet i ett långsiktigt perspektiv. Börja investera redan idag, även om det bara är ett mindre belopp så är det bättre än ingenting.

Bästa boken om ekonomi du läst?

Bli grymt rik på aktier – så enkelt är det att bli miljonär med Anders Haskel

Hur går diskussionerna kring ekonomi hemma?

Vi pratar om börsen varje dag, hur våra fonder och aktier har gått, om det är några spännande börsintroduktioner på gång, hur mycket vi kan lägga undan varje månad både var för sig och i våra gemensamma sparfonder m.m.

131e90eDu säger att du sätter undan en tredjedel av din lön för investeringar vilket kan verka omöjligt för många människor, vilka ändringar har du valt att göra i vardagen för att nå dit?

Jag konsumerar smartare, jag har försökt att reducera mina fasta avgifter varje månad och lägger undan pengarna direkt när lönen kommer istället för att tänka ”jag lägger undan det som blir kvar när månaden är slut” som jag gjorde tidigare.

Bästa bolaget just nu?

Betsson

Du säger att målet är att bli ekonomisk fri. Hur ser din dröm-dag ut när ni nått i hamn med ert mål?

En dag blir nog svår att förklara, förklarar hellre livet generellt. Jag drömmer om att bo i ett varmt men samtidigt modernt land, vara involverad i många entreprenörsnätverk och samtidigt vara delaktig i ett företag som jag själv har byggt upp. Jag drömmer om att ha många händelserika år bakom om mig som jag kan åka runt om i världen och föreläsa om. Samtidigt så vill jag njuta av livet till 100% genom att resa, upptäcka världen, testa nya saker, åka ut på äventyr och göra precis vad som faller oss in.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

9
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Duktiga Marie!!!
Anonym
Anonym
Visst är hon!
Anonym
Anonym
Så otroligt roligt att läsa om Marie! Intressant intervju!
Anonym
Anonym
Tack Maja-Stina!
Anonym
Anonym
Låter som en bra grupp, kanske borde gå med där för att lära mig mer. Är fortfarande bara ”på gång” att investera men är snart där tror jag…
Anonym
Anonym
Klart du ska Jenny, alla nivåer är välkomna och får bra stöd!
Anonym
Anonym
Otroligt inspirerande att läsa om tjejer som är som Marie…hejja dig
Anonym
Anonym
Visst är det!
Anonym
Anonym
Alltid inspirerande att läsa om den här typen av personer. Hoppas fler vågar ta efter! Att sluta leva ”paycheck to paycheck” och ta kontroll över ekonomin öppnar upp för många spännande möjligheter i framtiden.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link