Nordnetbloggen

Honnörsbordet på utdelningsfesten

I tider när kurserna på börsen kränger kraftigt kan det vara skönt att veta att det finns en kudde i form av en hög utdelning. Bolag med stabil och hög utdelning till aktieägarna brukar ha en tendens att kursmässigt klara sig bättre än andra aktier i oroliga tider. Men för detta är finns aldrig någon garanti.

Eftersom vi nu närmar oss den period då många investerare positionerar sig för vårens utdelningar så vill jag passa på att tipsa om de bolag som uppvisar stor generositet mot sina ägare. Bland dessa vill jag också sortera ut de bolag vars aktie är rimligt eller lågt värderad. På detta sätt kan vi finna potentiella guldägg att ruva på närmsta åren.

Först lite basfakta om utdelningarna senaste året.

Börsens storbolag (LargeCap) delade i snitt ut 72 % av fjolårets vinst. Snittsiffror blir emellertid lätt missvisande eftersom flera bolag, med investmentbolagen i spetsen, delade ut pengar trots att man redovisade förlust. Vidare finns några bolag som delade ut både tre, fem och tio gånger fjolårets vinst – men då beror det ofta på ett tillfälligt vinsttapp som inneburit en minimal redovisningsmässig vinst det året (Ratos, SCA och Hakon Invest). Medianen för andelen utdelad vinst landar strax under 42%. Bara tre av börsens 58 storbolag valde att inte ge någon utdelning alls (Lundin Petroleum, Lundin Mining och Alliance Oil). Majoriteten av storbolagen har en tradition av att alltid dela ut pengar. Av de 58 bolagen så har 38 stycken levererat utdelningar alla de senaste tio åren. Sett till aktievärderingen för denna grupp så ligger direktavkastningen på 4 %. Bland dessa bolag har jag sortera fram lite godis för den utdelningssugna investeraren:

Bolag Aktiekurs 19/12 Utd 2012 Utd 2013 prog. Direktavk 2013 prog.
NCC 137,9 10 10,07 7,3 %
Ratos 63,85 5,5 3 4,7 %
Securitas 54,9 3 2,88 5,3 %
Stora Enso 45,85 2,68 2,91 6,4 %
Tele2 118,1 6,5 10,92 9,3 %
TeliaSonera 44,44 2,85 4,07 9,2 %

NCC: En av börsens tyngsta och mest trogna storutdelare. Genomsnittliga direktavkastningen för aktien har varit 9 % de senaste åren. Bygg och anläggningsbranschen har haft det tufft sedan finanskrisen och aktien befinner sig därför långt ifrån rekordkursen kring 185 kr från 2007. Med största sannolikhet blir inte aktien någon raket under 2013 men risken på nedsidan känns begränsad. En köp och behåll aktie.

Ratos: Bolaget har i modern tid höjt utdelningen alla år, utom under finanskrisen då man låg kvar på samma nivå som året innan. De senaste tio åren har direktavkastningen snittat strax under 6 % och efter att aktien gått kräftgång sedan 2011 har den förväntade direktavkastningen stigit till 8,2 % tills Ratos plötsligt meddelande utdelningssänkningen till 3 kr den 17 december. Anledningen till sänkningen är framför allt ett stort förvärv inom oljeindustrin. I Ratos övriga portfölj saknar inte utmaningar just nu, men affärsmodellen har visat sig hålla över tid varför det känns långsiktigt intressant att köpa aktien kring dessa nivåer. Fortfarande hög utdelning och en ordentlig kurspotential.

Securitas: Historiskt har Securitas inte varit någon högutdelare men de successiva utdelningsökningarna tillsammans med den lägre värderingen av aktien har gjort att de nu platsar i de generösas klubb. Snittet för direktavkastningen sedan 2002 är 3,4 % men enligt utdelningsprognosen så klättrar nivån upp till 5,3 %. Vi vet redan nu att vinsten kommer att sjunka för 2012 men potential finns att bolaget hittar tillbaka till den högre lönsamhet som de uppvisade 2008-2010. Lyckas det med detta kan aktieägarna se fram emot en trevlig kursresa och fram till dess en härlig utdelning till våren.

Stora Enso: Bolagets vinstfacit för de senaste tio åren imponerar inte på någon. Misslyckade förvärv och jobbiga omvärldsförhållande har gjort att aktien i dag handlas till halva värdet i fårhållande till de första sju åren av milleniet. Trots det slagiga resultatet så har bolaget ändå fortsatt dela ut pengar alla år och snittet för direktavkastningen är 4,2 %.  2013 ser ut att bli tredje året i rad som man väljer att höja utdelningen och håller prognosen är direktavkastningen just nu 6,3 %. Kurspotential finns eftersom aktien har tagit mycket stryk senaste året och på marknaden hör man mest säljrekommendationer. Man ska inte skrämmas av impopuläriteten utan se det som en möjlighet.

Tele2: Fortsätter att tjäna bra pengar även om lönsamheten inte är på topp. Efter att ha varit ett utdelningssnålt bolag fram till 2007 så har det blivit ett annat ljud i skällan sedan dess.  Under de senaste åren har direktavkastningen landat på 9,5 % men då ingår även en stor extrautdelning som kom 2010. Teleoperatörerna bjuder normalt inte på några stora överraskningar men Tele2 skiljer sig på den punkten med anledning av den mer fartfyllda verksamheten i österut. Det finns både risk och potential i denna verksamhet. Det enda vi kan vara säkra på är att bolaget fortsätter att göda sina huvudägare Kinnevik och övriga aktieägare med stora utdelningar.

Telia Sonera: Folkaktien som de flesta bara vill glömma har plötsligt blivit rätt attraktiv. I takt med att många institutionella sparare sålt sina aktier av etiska skäl så har kursen kommit ner sig. Värderingen är just nu nere på låga nivåer och direktavkastningen har därför skjutit i höjden eftersom prognosen bjuder på en saftig utdelningshöjning.  Investerar man i aktien ska man inte förvänta sig någon snabb kursresa eftersom Telia Sonera tillhör en av de mest trögrörliga aktierna på börsen. Å andra sidan kan man se detta som en trygghet. Ett framtida ägarskifte och en möjlighet att dela bolaget i två delar: mogna marknader och expansiva Euroasia, gör att det ändå finns spänning. Vad gäller utdelningen så ligger den just nu i topp på börsen och ett snitt om 5,3 % för de senaste tio åren borde inte gjort någon besviken – om det inte vore för utförslöpan i kursen.

Utdelningshälsningar

Günther Mårder

SvD har senare skrivit om utdelningarna som kommer undrer 2013. Här kan du läsa mina kommentarer i den artikeln:

http://www.svd.se/naringsliv/branscher/bank-och-fastighet/hoga-utdelningar-vantas-fran-byggsektorn_7817348.svd

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link