Nordnetbloggen

Enklaste sättet att bli rik. Här är tipsen.

Drömmen om att bli rik

Många drömmer om hur man blir rik och i de flesta fall förblir det också drömmar. Men hur ska man med högst sannolikhet nå ett mål om rikedom? Det tänkte jag besvara genom att redovisa statistik för hur de rika har byggt sina förmögenheter.

Vem är rik?

Men först behöver jag definiera vad begreppet rik innebär. För mig är det inte rikedom att sitta med många miljoner i orealiserad vinst på en villa eller bostadsrätt som stigit kraftigt i värde. Nej, för mig handlar det om att ha finansiella tillgångar som mycket snabbt kan realiseras till reda pengar. En lämplig gräns för rik-definitionen enligt denna modell är att ha mer än fem miljoner kronor i sådana tillgångar. År 2007 hade endast 26 865 personer så mycket pengar, vilket innebär att färre än tre personer på 1000 ansågs rika (anledningen till statistik från 2007 beror på avskaffandet av förmögenhetsskatten – och därmed förmögenhetsuppgiftsinsamlingen).

Hur blir man rik?

För några år sedan lät tidskriften Connoisseur göra en undersökning om förmögenheternas uppkomst. Svaren blev kanske inte så överraskande men de förtjänar att redovisas.

Så här fördelades svaren på frågan:

Hur har dina finansiella tillgångar primärt byggts upp?

Eget företagande eller delägande i företag 51%
Värdepappersförvaltning 21%
Hög lön, i Sverige och utlandet 12%
Arv, gåva 6%
Bostadsaffärer 5%
Övrigt 5%
Idrotts- eller musikkarriär 0,3%

Avrundade procentsatser.

Många self made millionaires

Resultatet ger ett tydligt svar. Vill du bli rik – starta ett företag, med en skalbar affärsmodell! Men det är lättare sagt än gjort. Att istället försöka bli rik genom långsiktig värdepappersförvaltning verkar också ge goda odds, medan rikedom via hederligt lönearbete synes vara nästan dubbels så svårt. Vidare får argumentet att rika personer fötts in till rikedom en törn eftersom detta bara gäller för en av tjugo av de rika. Bostadsaffärer brukar också dyka upp som vanliga förklaringar till rikedom men även här är andelen låg, kanske med anledning av att de flesta bostadsmiljonärer inte realiserat sina värden. Under punkten övrigt var det vanligaste svaret att förmögenheten byggts upp genom en kombination av flera av de ovanstående sätten. Mest troligt gäller detta för flera. För den som drömmer om att bli rik via musik eller idrottskarriär känns utsikterna hopplösa. Under 100 personer har lyckats med detta om man ska tro enkäten och SCB:s statistik.

Orsakerna bakom förmögenheter?

Connoisseur ställde sedan frågan Vad är den enskilt viktigaste orsaken till att du kunnat bygga upp en finansiell förmögenhet? Svaren fördelade sig på följande sätt:

Eget driv 48%
Personliga egenskaper 17%
Kompetens 15%
På rätt plats i rätt tid 8%
Risktagande 5%
Utbildning 2,5%
Övrigt 2,5%
Begåvning 1,5%
Kontakter 0,5%

Avrundade procentsatser.

Utan driv, ingen framgång

Det överlägset vanligaste svaret stämmer väl överens med min uppfattning om vad som gör att vissa lyckas, oavsett om det gäller att bli rika eller bli framgångsrika i sina yrkesroller. En människas driv, eller annorlunda uttryckt en människas outtröttliga kraft för att nå sina mål brukar vara en vattendelare mellan att lyckas eller inte. Vidare är det intressant att utbildning, begåvning och kontakter verkar ha haft mycket liten betydelse för att bygga en förmögenhet. Har dessa delar liten betydelse så borde hoppets stjärna tändas hos fler svenskar som vill bli rika.

Bli rik på aktier

För den grupp som svarat att de skapat sin förmögenhet genom värdepappersförvaltning skiljer sig däremot svaren jämfört med populationen som helhet. Viktigast i denna grupp är På rätt plats i rätt tid, följt av Eget driv, Risktagande, Begåvning och Kompetens. Tyvärr signalerar den första och tredje orsaken en stor portion flyt och de två sista orsakerna ger en vink om bristande ödmjukhet.

Sätt målet att bli lagom rik

Min rekommendation till dig som vill bygga en förmögenhet är att ta sikte på en rimlig målnivå. För de flesta är inte fem miljoner i finansiella tillgångar uppnårbart (om boendet skall exkluderas). Men om du regelbundet avsätter 10-20 procent av din lön och investerar dessa i kvalitetsbolag med stabila utdelningar finns stor sannolikhet att du når ett par miljoner, vilket skulle kännas som en smärre förmögenhet för de flesta. Men viktigast att komma ihåg är att lycka har ett svagt samband med pengar. Vill du veta vad ekonomisk trygghet kan möjliggöra för ditt privata- och yrkesmässiga liv? Då rekommenderar jag dig att titta på denna miniföreläsning:

Jag har även föreläst om ämnet hos Stockholmsbörsen, den 30-minutersföreläsningen kan du finna här. Vill du sedan komma igång med ett långsiktigt sparande i aktier och fonder så har jag sammanställt det mesta du behöver här.

Lycka till med byggandet av din förmögenhet.

Rikedomshälsningar

Günther Mårder

Om du vill få mina snabba marknadskommentarer kan du följa mig på Twitter här.

Mer om rikedom

För den som vill läsa mer kan jag rekommendera boken Fattiga och rika – sanningen om svenskarnas privatekonomi av Peter Söderman. Boken utkom tidigare i år och redogör sakligt för hur inkomst- och förmögenhetsfördelningen ser ut i Sverige. Väl värd att läsa för kalenderbitande privatekonomifantaster, som jag själv!

En annan bok som kan vara intresse är Economista: ta makten över din ekonomi och få ett roligare liv skriven av Isabelle Löwengrip och Pingis Hadenius. Här får du följa med på en resa från shopoholic till saveoholic.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

29
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Som statistiken visar kommer inte alla kunna bli rika, men kanske är det dags att leva lite mer sparsamt och hållbart utan att för den sakens skull tumma på livskvaliteten nämnvärt. Leva lite mer minimalistiskt som vi skulle utrycka saken. http://minimalisterna.se/vad-minimalism-ar-for-oss/ Och på så vis även få mer pengar över till kloka investeringar liksom mer tid över som idag läggs på inköp, planerande av inköp, proaktiv konsumtion, rensa, slänga eller underhålla tidigare inköpta varor.
Anonym
Anonym

Jag skulle nog inte dra allt för stora växlar av connoisseurs läsarundersökning. Visserligen så har de gjort en stor grej av att alla miljonärer får den men det är inte samma sak som att underökningen är representativ. Det syns ganska tydligt i svaret på första frågan ang hur förmögenheten har byggts upp. Jag skulle nog säga att av de rikaste idag kommer en övervägande majoritet av förmögenheten från arv och gåva eller har byggts från en förmögenhet. USA är ett av få länder i världen där majoriteten av rikedomar har byggts upp av lön och eller företagande (kanske även China… Läs mer »

Anonym
Anonym
Nej, visst får man vara försiktig med att tolka en undersökning likt Connoisseurs – men det finns inte mycket annat att förhålla sig till. Sverige är däremot ett land där många blivit förmögna utan att ärva massor av pengar. Tittar du på listan över miljardärerna i Sverige så är det förvånansvärt många som föddes utan pengar… Det säger någonting om möjligheterna i detta land.
Anonym
Anonym
Du är min gud Gunther!
Anonym
Anonym
Det var snällt sagt!
Anonym
Anonym
Givetvis kommer rika själva hävda att de arbetat ihop sin förmögenhet. Att de i verkligheten ärvde pengarna av pappa är en annan sak.
Anonym
Anonym
Nu tillhör jag inte kategorin, men tycker det var ett väldigt djärvt påstående och det är dumt att dra alla över en kant. Arvtagare är få i förhållande till de som sliter för sina pengar och med Sveriges relativa skattetryck är det inte helt lätt. Sedan har vi vår kära jäntelag, som mycket väl kan hindra många från att uppnå sina mål.
Anonym
Anonym
Visst finns det många som ärver pengar. Men arv splittrar också förmögenheter.
Anonym
Anonym
Ditt resonemang är enfaldigt och fullkomligt obegripligt. Om jag har 25 miljoner på banken, då är jag rik. Men om jag tar de pengarna och köper en fastighet, då är jag det inte ?
Anonym
Anonym
Jo det är du eller det beror på hur mycket villan kostar
Anonym
Anonym
Rik skulle också kunna definieras som ekonomiskt oberoende. Är man beredd att skippa konsumtionen (för många faktiskt mest onödig sett i ett perspektiv av ekonomist oberoende) så kan man genom ett frugalt leverne och ett vanligt arbete vara ekonomiskt oberoende på ca fem år. Se här två som gått i land med det: http://earlyretirementextreme.com/ http://www.mrmoneymustache.com/ Men det är klart, det blir kanske inte så många Thailandssemestrar. Glömde bort att det är varje svensks oavvisliga livskrav 🙂
Anonym
Anonym
Fattar inget så konstigt bu tumme ner
Anonym
Anonym
Hej Olav, säg gärna till om du vill att jag förtydligar något. Kanske kan bli ett nytt inlägg?
Anonym
Anonym
Då är du dum i huvve.
Anonym
Anonym
Jag förstår poängen, intressant formulerat och roligt statistik, tack.
Anonym
Anonym
Jag kommer bli en multimiljonär när jag blir 25 : Jag är 100 % på det eftersom jag kommer göra allt allt allt för att nå den punkten . Dream big and fight big / Lord P
Anonym
Anonym
Du drömmer. Du är ung och under resan dyker det ständigt upp roliga saker som gör att du hellre hoppar på dessa funny things. Ett helt normalt beteende.
Anonym
Anonym
Country of broken dreams! Ambition level.
Anonym
Anonym
För att bli rik måste du ha viljan och tro på dig själv och dina idéer. Gör alltid ordentliga analyser av marknaden och förfrågan på just din produkt innan du realiserar din idé. Lyssna inte för mycket på banktjänstemän för de ser i regel bara riskerna och sitter själva på en lön om 25-30 tar/ mån de har inte blivit rika på sitt jobb.. Jag sysslar med fastigheter endast bostadslägenheter och driver en lite speciell typ av bilhandel som är väldigt lönsam.
Anonym
Anonym
Men ni Pratar om att bli rik. Men Rik kan man väll bara vara om man känner sig RIK….jag vet inte om jag skulle känna mig särskilt mycket rikare på 3 miljoner kronor än än tex 300 000 kr…. RIK är bara den som är Lycklig och Välmående!
Anonym
Anonym
Helt rätt slutsats! Rikedom är inte pengar utan lycka och glädje. Rikedom är mycket tidskrävande om man inte har ett bra kapital i grunden. Att ha sin lön och fritid ger mer lycka än att slita sig som egenföretagare utan fritid bara arbete.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link