Nordnetbloggen
Günther Mårder
VD Företagarna

Enklaste sättet att bli rik. Här är tipsen.

Drömmen om rikedom

Många drömmer om rikedom och i de flesta fall förblir det också drömmar. Men hur ska man med högst sannolikhet nå ett mål om rikedom? Det tänkte jag besvara genom att redovisa statistik för hur rikingar har byggt sina förmögenheter.

Vem är rik?

Men först behöver jag definiera vad begreppet rik innebär. För mig är det inte rikedom att sitta med många miljoner i orealiserad vinst på en villa eller bostadsrätt som stigit kraftigt i värde. Nej, för mig handlar det om att ha finansiella tillgångar som mycket snabbt kan realiseras till reda pengar. En lämplig gräns för rik-definitionen enligt denna modell är mer än fem miljoner kronor i sådana tillgångar. År 2007 hade endast 26 865 personer så mycket pengar, vilket innebär mindre än tre personer på 1000 (anledningen till statistik från 2007 beror på avskaffandet av förmögenhetsskatten – och därmed förmögenhetsuppgiftsinsamlingen).

Hur blir man rik?

För några år sedan lät tidskriften Connoisseur göra en undersökning om förmögenheternas uppkomst. Svaren blev kanske inte så överraskande men de förtjänar att redovisas.

Så här fördelades svaren på frågan:

Hur har dina finansiella tillgångar primärt byggts upp?

Eget företagande eller delägande i företag51%
Värdepappersförvaltning21%
Hög lön, i Sverige och utlandet12%
Arv, gåva6%
Bostadsaffärer5%
Övrigt5%
Idrotts- eller musikkarriär0,3%

Avrundade procentsatser.

Många self made millionaire

Resultatet ger ett tydligt svar. Vill du bli rik – starta ett företag, med en skalbar affärsmodell! Men det är lättare sagt än gjort. Att istället försöka bli rik genom långsiktig värdepappersförvaltning verkar också ge goda odds, medan rikedom via hederligt lönearbete synes vara nästan dubbels så svårt. Vidare får argumentet att rika personer fötts in till rikedom en törn eftersom detta bara gäller för en av tjugo rikingar. Bostadsaffärer brukar också dyka upp som vanliga förklaringar till rikedom men även här är andelen låg, kanske med anledning av att de flesta bostadsmiljonärer inte realiserat sina värden. Under punkten övrigt var det vanligaste svaret att förmögenheten byggts upp genom en kombination av flera av de ovanstående sätten. Mest troligt gäller detta för flera. För den som drömmer om ära, berömmelse och rikedom via musik eller idrottskarriär känns utsikterna hopplösa. Under 100 personer har lyckats med detta om man ska tro enkäten och SCB:s statistik.

Orsakerna bakom förmögenheter?

Connoisseur ställde sedan frågan Vad är den enskilt viktigaste orsaken till att du kunnat bygga upp en finansiell förmögenhet? Svaren fördelade sig på följande sätt:

Eget driv48%
Personliga egenskaper17%
Kompetens15%
På rätt plats i rätt tid8%
Risktagande5%
Utbildning2,5%
Övrigt2,5%
Begåvning1,5%
Kontakter0,5%

Avrundade procentsatser.

Utan driv, ingen framgång

Det överlägset vanligaste svaret stämmer väl överrens med min uppfattning om vad som gör att vissa lyckas, oavsett om det gäller att bygga förmögenhet eller bli framgångsrik i sin yrkesroll. En människas driv, eller annorlunda uttryckt en människas outtröttliga kraft för att nå sina mål brukar vara en vattendelare mellan lyckade och mindre lyckade själar. Vidare är det intressant att utbildning, begåvning och kontakter verkar ha haft mycket liten betydelse för att bygga en förmögenhet. Har dessa delar liten betydelse så borde hoppets stjärna tändas hos fler förmögenhetstörstande svenskar.

Bli rik på aktier

För den grupp som svarat att de skapat sin förmögenhet genom värdepappersförvaltning skiljer sig däremot svaren jämfört med populationen som helhet. Viktigast i denna grupp är På rätt plats i rätt tid, följt av Eget driv, Risktagande, Begåvning och Kompetens. Tyvärr signalerar den första och tredje orsaken en stor portion flyt och de två sista orsakerna ger en vink om bristande ödmjukhet.

Sätt mål att bli lagom rik

Min rekommendation till dig som vill bygga en förmögenhet är att ta sikte på en rimlig målnivå. För de flesta är inte fem miljoner i finansiella tillgångar uppnåbart (om boendet skall exkluderas). Men om du regelbundet avsätter 10-20 procent av din lön och investerar dessa i kvalitetsbolag med stabila utdelningar finns stor sannolikhet att du når ett par miljoner, vilket skulle kännas som en smärre förmögenhet för de flesta. Men viktigast att komma ihåg är att lycka har ett svagt samband med pengar. Vill du veta vad ekonomisk trygghet kan möjliggöra för ditt privata- och yrkesmässiga liv? Då rekommenderar jag dig att titta på denna miniföreläsning:

Jag har även föreläst om ämnet hos Stockholmsbörsen, den 30-minutersföreläsningen kan du finna här. Vill du sedan komma igång med ett långsiktigt sparande i aktier och fonder så har jag sammanställt det mesta du behöver här.

Lycka till med byggandet av din förmögenhet.

Rikedomshälsningar

Günther Mårder

Om du vill få mina snabba marknadskommentarer kan du följa mig på Twitter här.

Mer om rikedom

För den som vill läsa mer kan jag rekommendera boken Fattiga och rika – sanningen om svenskarnas privatekonomi av Peter Söderman. Boken utkom tidigare i år och redogör sakligt för hur inkomst- och förmögenhetsfördelningen ser ut i Sverige. Väl värd att läsa för kalenderbitande privatekonomifantaster, som jag själv!

En annan bok som kan vara intresse är Economista: ta makten över din ekonomi och få ett roligare liv skriven av Isabelle Löwengrip och Pingis Hadenius. Här får du följa med på en resa från shopoholic till saveoholic.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

29 Kommentarer på "Enklaste sättet att bli rik. Här är tipsen."

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Minimalisterna
Gäst
Minimalisterna

Som statistiken visar kommer inte alla kunna bli rika, men kanske är det dags att leva lite mer sparsamt och hållbart utan att för den sakens skull tumma på livskvaliteten nämnvärt. Leva lite mer minimalistiskt som vi skulle utrycka saken.

http://minimalisterna.se/vad-minimalism-ar-for-oss/

Och på så vis även få mer pengar över till kloka investeringar liksom mer tid över som idag läggs på inköp, planerande av inköp, proaktiv konsumtion, rensa, slänga eller underhålla tidigare inköpta varor.

Stefan
Gäst
Stefan
Jag skulle nog inte dra allt för stora växlar av connoisseurs läsarundersökning. Visserligen så har de gjort en stor grej av att alla miljonärer får den men det är inte samma sak som att underökningen är representativ. Det syns ganska tydligt i svaret på första frågan ang hur förmögenheten har byggts upp. Jag skulle nog säga att av de rikaste idag kommer en övervägande majoritet av förmögenheten från arv och gåva eller har byggts från en förmögenhet. USA är ett av få länder i världen där majoriteten av rikedomar har byggts upp av lön och eller företagande (kanske även China… Läs mer »
Anna Malm
Gäst
Anna Malm

Du är min gud Gunther!

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link