Nordnetbloggen

Hur får man fler människor att spara sina pengar?

 

Ni som har följt mina inlägg tidigare vet att en av mina största passioner i livet (inklusive att själv skapa mig ekonomisk frihet) är att få andra människor att göra samma sak eller åtminstone ge andra människor förutsättningen för att nå sina drömmar. Det borde vara ett lätt jobb, för är det något få människor saknar så är det drömmar. Titta bara på alla miljarder (13,8 under 2012 för att vara exakt) vi svenskar spelar upp varje år, hur många ”hemnet-knarkare” som finns ute i stugorna eller livsstilsmagasinen som trängs i varenda tobaksaffär.

På det hela har vi det ganska bra i Sverige. Visst finns det undantag, men många människor har utrymmet att nå många av sina drömmar –åtminstone på sikt. Till det hör att många faktiskt vet att de borde spara mer, att de har stora möjligheter att påverka sin pension och att den många gånger efterlängtade pensionen ligger längre och längre bort ju yngre vi är.

Ändå gör de inte det. Varför?

”Det är för svårt”

En del av förklaringen ligger säkert i att det verkar svårt och fortfarande till viss del är otillgängligt och svårbegripligt att investera sina pengar. När människor har svårt att välja plockgodis bland 500 sorter är antalet fonder oräkeneligt många fler –och det är bara ett sätt att få våra pengar att växa. De flesta vet heller inte vilken enorm kraft det finns i ränta på ränta så länge vi kommer upp till den kritiska massa där vår pengamaskin får ett eget liv.

Trots det finns det miljoner sätt att lära sig, via youtube-kanaler, böcker, #sparpodden och bloggar för att bara nämna några. Någonting mer djupgående psykologiskt måste ligga bakom varför de allra flesta väljer att lita på ”systemet” för sin framtida ekonomi.

”Jag gör det sedan”

I en undersökning fick amerikanska ungdomar välja om de ville ha en chokladbit eller en banan som mellanmål nästa gång de sågs. Hela 75% valde det nyttigare alternativet. Men två veckor senare när chokladen och bananerna låg uppradade framför dem och mellanmålet var ett faktum valde 80% trots allt chokladen.

Vad har då det här att göra med pengar och sparande? I framtiden tänker de allra flesta att de ska spara, ta hand om sig själva mer, amortera på lånen, motionera mer eller äta mindre. Men idag… tja då finns det bättre (roligare) saker att göra. Dessutom: varför göra något idag som vi kan skjuta på imorgon (eller övermorgon?). De flesta väljer alltså idag över imorgon alla dagar i veckan livet ut.

”Jag vet vad jag har”

Att förlora något vi redan har är en större smärta än att vinna något vi inte har. En P-bot svider ofta värre än ett bidrag på samma summa från en välmenande släkting. Låt oss säga att vi ger ett barn en glass. Vid ett annat tillfälle ger vi ett annat barn två glassar. Båda barnen bör bli glada, eller hur? Enda skillnaden är att från barnet som fick två glassar tar vi ena glassen ifrån denne. Tror du att det barnet kommer känna samma glädje som det första? Knappast, sannolikheten är till och med ganska stor att barnet blir argt och frustrerat.

När det kommer till pengar ”förlorar” vi dessutom två gånger. Först när vi sätter av pengar till ett sparkonto eftersom vi har förlorar våra chanser att använda dem idag, för att inte tala om risken som kommer med alla typer av investeringar.

Frågan är ju då hur man inspirerar någon till att göra ekonomisk skillnad i livet på lång sikt? Det bästa är förmodligen att använda sin löneförhöjning varje år till att spara. På det sättet förlorar vi inget vi haft utan bara tillskottet. I övrigt tror jag att om vi har tillräckligt attraktiva drömmar för imorgon är det lättare att skippa chokladbitarna idag.

Förhoppningsvis kan jag påverka minst en person att göra skillnad i sitt liv och då är det värt all energi, alla bloggposter och alla samtal med er läsare, kända och okända. Just nu jobbar jag på ett inspirationshäfte för nya sparare. Inga pekpinnar, bara inspiration. Vad skulle du vilja läsa om eller vad hade du önskat att någon berättade för dig innan du började investera? Om jag får ihop tillräckligt material kommer det gå att ladda ner gratis -allt för att få andra människor att ta det där sista steget.

Om du inte redan gör det rekommenderar jag att du följer mig på twitter genom att klicka här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

13
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Bra tips på hur man lägger upp budget & kassabok, tror att en bra start och plan gör underverk för att spara in på ”onödiga” utgifter.
Anonym
Anonym
Håller med dig till fullo Pendlarn. Hands-on exempel är viktiga tror jag.
Anonym
Anonym
Det vore kul att höra vad det vad som triggade förändring av förhållningssättet till pengar/sparande/investerande från folk som redan har kommit en bit på väg.
Anonym
Anonym
Den frågan älskar jag också att ställa till människor Mia! I mitt fall handlade det om att jag fick se effekten av ränta på ränta kombinerat med ”hit men inte längre”-känslan
Anonym
Anonym
Jag känner att jag i alla fall tagit första steget – vi sparar. Men vi skulle vilja spara på ett bättre sätt. Jag fick ett råd som jag tyckte var bra och det var att vi inte skulle spara i något vi inte förstod (och det har säkert räddat oss från dåliga investeringar), men det har gjort att vi samlat vårt sparande på sparkonto med dålig ränta och det känns inte heller så himla bra. Så gärna tips för att komma vidare från ”sparkontosparande”.
Anonym
Anonym
Hej Jenny! Jag hade månadssparat i indexfonder. En globalfond (avgift max 0,4%) En Sverigefond (finns gratis sådana) En USA-fond (avgift 0,2%) Och en tillväxt marknadsfond (avgift på 0,75% finns). Låga avgifter och brett sparande plus inköp kontinuerligt är ett bra sparande till någon som inte känner behov av att vara aktiv. 🙂
Anonym
Anonym
Jag håller med Joel, indexfonder är ett bra sätt att spara diversifierat och sprida sin risk. Och varför inte kolla upp alternativ som ni faktiskt känner till men indirekt. Vilka företag satsar på eko t.ex. och vilka företag kommer ha hållbart företagande i framtiden? Ibland är vi mer pålästa än vi tror!
Anonym
Anonym

Min fars farmor blev tidigt änka i början på 1900 och hade fyra(4) barn. Alla växte upp och fick god utbildning(kostade på den tiden) och ett kapital när de gifte sig. Min farfar var en av de fyra barnen. Hon hade gåvan att kunna sköta ekonomin och aldrig ta onödiga förluster. Min farfar ärvde kulturen och sedan min far. Jag har pratat med min far om detta och han menar att det alltid börjar med en själv och den inre självkänslan. Innan detta blir för tungt kan jag rekommendera att studera filosofi typ Plato. Man kommer därmed till insikt om… Läs mer »

Anonym
Anonym
Ska absolut kolla upp och lägga boken till min läslista, tack för tipset. Tror också den allra största delen handlar om de mjuka värdena och psykologin bakom.
Anonym
Anonym

Bra inlägg! Har själv en son på 1 år och ett till barn på väg och planerar redan hur jag ska få upp deras intresse för ekonomi i tidig ålder. Tror att det generellt pratas alldeles för lite om vardagsekonomi med barn och att det delvis är därför som många människor har den här jättestora tröskeln framför sig som de måste ta sig över innan man börjar spara. Dvs att ekonomi känns för tråkigt/svårt/avlägset. Jag ska tidigt se till att mina barn vet var mat, husrum och andra nödvändigheter kostar. Om vi åker iväg på en resa så ska de… Läs mer »

Anonym
Anonym
Jag håller med dig Tove och tror att du gör helt rätt, och som Utdelnings91an skriver ovan är det nog så de flesta lär sig. Det är en utmaning för alla andra att få den informationen. Jag förklarade ränta-på-ränta med hjälp av russin för min dotter som är 6 år för några månader sedan, hon tyckte det var jätteroligt 🙂
Anonym
Anonym
Jag är relativt ung (23 år) och driver en blogg som heter http://www.utdelnings91an.blogspot.com. Jag tycker det är jätteroligt att spara och sedan investera i aktier. Majoriteten av mina jämnåriga skulle aldrig få för sig tanken och vad det beror på är svårt att säga men jag kan bara utgå från mig själv där både min morfar och mamma alltid pushat för sparande, så det ligger nog väldigt mycket i uppfostran.
Anonym
Anonym
Tack för att du delade med dig Utdelnings91an och kul att du är så ung och satsar helhjärtat på investeringar. Tiden är en bra vän…

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link