Nordnetbloggen

Hur går börsen 2016?

Som en liten tradition skriver jag ett blogginlägg om hur jag tror det kommande börsåret blir. De som är nyfikna på vad förra årets betraktelse innehöll kan läsa det på Nordnetbloggen- Hur går börsen 2015?

Om 2015 var ett år som präglades av många kriser och orosmoln tror jag tyvärr att det bara var en västanfläkt mot vad 2016 kan komma att föra med sig.

Inför 2015 skrev jag följande: Jag har en ganska positiv syn på ekonomin och därmed också på börsen. Det finns dock, som alltid en del ”mörka moln” på himlen som om det vill sig illa kan utvecklas till oväder och därmed förändra förutsättningarna för börsen. Stalltipset är dock att de ”mörka molnen” mest blir muller i fjärran som inte kommer ge några längre eller större börsnedgångar.

Även inför 2016 har jag en ganska positiv grundsyn för ekonomin. När det gäller börsens värdering anser jag inte att den avskräcker utan det borde finnas förutsättningar för en hygglig börs. Detta år är det dock många av de tidigare orosmolnen som ligger kvar och lurar, samtidigt som det också tillkommit ett antal nya som gör mig lite oroad. Nedan ska jag försöka utveckla detta närmare och fundera runt hur vi som investerare kan positionera oss. 2016 kommer bli ett allokeringens år!

När kommer den svenska konjunkturen ta fart?

1603579494_7d4bb24fa5_b

Jämfört med stora delar av vår omvärld går faktiskt Sverige riktigt starkt. Vi har en klart högre tillväxt jämfört med euroländerna. Även om farten i ekonomin ökar så är ekonomin fortsatt slagig och varierar från kvartal till kvartal och från bransch till bransch. Det är inte lätt för företagsledningarna att hinna med i svängarna och det är inte konstigt att många bolag väntar med att göra större investeringar. Den privata ekonomin är dock riktigt stark, i alla fall för de som har jobb. Att Riksbanken tryckt ned räntan till att bli negativ, leder till att den disponibla inkomsten ökar, men får oss ändå inte att känna någon speciell trygghet. Både företagen och vi övriga känner helt enkelt en oro inför de ekonomiska effekterna av befarade kommande skattehöjningar, amorteringskrav och en i framtiden stigande ränta. Utan en psykologisk trygghet för den ekonomiska framtiden kommer räntesänkningar inte att få någon större stimulanseffekt. En hel del av exportbolagens tillväxt har varit valutarelaterad. Vi närmar oss den punkt där draghjälpen från valutan avtar och under 2016 kommer det bli mer viktigt med verklig organisk tillväxt.

Vad ska man investera i? Förra året skrev jag under denna rubrik att det kanske var dags för Volvo och Sandvik att få revansch. Men utan stabil fart i konjunkturen blev även 2015 ett svagt år för dem. Blir i stället 2016 deras år? Nej det tror jag inte, även om just dessa två bolag fått nya och vassa ledningar så är jag rädd för att börssentimentet inte blir det rätta för stora verkstadsbolag. Antagligen blir det branscher och bolag som kan uppvisa en någorlunda konjunkturstabilitet och tillväxt, som kommer att gå starkt. Exempel på den typen av bolag är Autoliv, SAAB, Evolution Gaming, Attendo mfl.

Hur kommer Europa att utvecklas?

549395555_6ea709754c_b

Det finns ganska många tecken på att flera europeiska ekonomier ser en begynnande förbättring. Till och med ett av de ekonomiskt sett mest oroande länderna, Frankrike, visar små men ändå tydliga framsteg. Om situationen i övriga Europa vore normalt så skulle jag definitivt positionera mig för ett bra europeiskt börsår. Problemet är dock att det inte råder normaltillstånd. Flyktingsituationen påfrestar inte bara de europeiska grundfundamenten utan ökar också spänningarna mellan de olika medlemsländerna. Börsen genomled den ena ångestattacken efter den andra, av bara blotta tanken på att Grekland skulle lämna eurosamarbetet. Hur kommer börsen reagera när vi närmar oss en brittisk folkomröstning? Denna kommer att hållas senast under 2017 men oron för en ev. Brexit lär säkert börja ge sig till känna redan under slutet av 2016.

Vad ska man investera i? Bolag med huvudsaklig verksamhet i Sverige. Det kan t.ex. vara Rejlers, KnowIT, Axfood, MQ m.fl.

Vart tar oljepriset vägen?

Oil barrell

Inför 2015 skrev jag: Jag skulle inte bli förvånad om vi under de närmsta tolv månaderna kommer få uppleva att oljan både noteras under 45 USD och över 70 USD.

Som högst steg brentoljan i maj till 69,57 USD för att sedan falla och i skrivande stund notera 36 USD. Nästan alla bedömare tror att oljepriset ska fortsätta att sjunka. För några veckor sedan var jag på ett oljeseminarium där det endast var 4% av deltagarna som trodde på uppgång för oljan under det kommande året. Oljepriset brukar sällan gå åt det håll som majoriteten tror. Jag är rädd för att många investerare glömmer bort de geopolitiska effekterna som raset i oljepriset skapar. Redan på rådande pris, är merparten av alla producerande källor olönsamma. Mäktiga är de krafter som i kulisserna verkar för att de stora oljeproducenterna inte ska kunna fortsätta att flöda marknaden med en allt billigare olja. Om någon aktör skulle försöka sig på att provocera fram ett högre oljepris, sker detta sannolikt när världens oljelager är som lägst, dvs. under sommaren.

Slutsats: Ett fortsatt farligt läge där rörelserna i oljepriset riskerar att bli ännu större än under 2015. För 2016 blir jag inte förvånad om vi kommer att få se oljan noteras både under 30 USD och över 65 USD.

Vad ska man investera i? Framåt sommaren kan det bli intressant att leta gas- och oljeproducerande bolag med källor på tryggt avstånd från Mellanöstern. Det kanske till och med kan bli intressant att fiska upp amerikanska skiffergasbolag av god kvalitet, så som till exempel Carizzo Oil.

Ett svenskt omval närmar sig?

4728846506_28faf20a8a_b

Dagens regeringskonstellation knakar i fogarna och vi närmar oss antingen en regeringsombildning där socialdemokraterna vill försöka regera i minoritet eller rentav ett omval. Oavsett vilket så är sannolikheten stor att detta sker under första halvåret. Blir det omval har S att vinna på att det sker ganska så snart, så att de får tid på sig att ”stärka sina kort” innan nästa ordinarie val 2018. Alliansen ser hellre ett nyval först under 2017 då de själva kanske har bättre siffror samt att en seger i omval 2017 innebär nästan också en säker seger även i ordinarievalet 2018. Utgången av ett omval kommer vara högst osäkert och inte uppfattas som positivt för ekonomin eller börsen.

Vad ska man investera i? Bolag som kan tänkas vinna på att det blir en ny regering som inte är bakbunden av vänstern. Det kan vara bolag så som t.ex. AttendoSAAB eller Opus .      

Presidentval i USA

6338358313_35c09a875d_b

I USA vet vi med säkerhet att det blir presidentval den 8 november. Obamaadministrationen kommer under större delen av tiden fram till valet att akta sig för att involvera sig i större militära operationer eller driva känsliga frågor som kan riskera att negativt slå tillbaka på väljarstödet. USA kommer därför vara lite handlingsförlamat vilket sällan är ekonomiskt eller geopolitiskt önskvärt. Politiskt sett verkar Donald Trump gå hem hos relativt stora väljargrupper. Om det räcker hela vägen fram till Vita huset är tveksamt men skulle det ske lär det bli reaktioner på finansmarknaderna.

Hur blir då börsåret 2016?

Då jag inte anser börsen vara speciellt högt värderad och att en negativ ränta inte ger så många alternativ till aktier är själva grundförutsättningarna ganska goda för börsåret 2016. Men raden av mörka moln gör att jag tror att 2016 blir ett börsår där det kommer att löna sig att vara snabbfotad och beredd på att göra ett antal större omallokeringar. Jag skulle inte bli förvånad om börsen under året både noteras lägre än -10% och över +10%.

Jag förvaltar en småbolagsfond och arbetet som fondförvaltare brukar jag likna vid att vara kapten på en passagerarbåt. Jag vill gärna ha pålitliga väderleksrapporter samt pålitliga sjökort. Självklart vill jag sedan anpassa seglatsen efter förutsättningarna och som kapten kunna ha friheten att besluta när seglen ska hissas (Nordnetbloggen oktober 2015 Gör dig redo att åter hissa segel)   alternativt revas (Nordnetbloggen april 2015 Dags att reva segel och lägga om kursen något)

Tack och lov är jag en förvaltare av en specialfond och behöver därför inte vara bakbunden som så många andra förvaltarkollegor i branschen, som ständigt tvingas vara mer eller mindre fullinvesterade. Tack vara denna frihet att kunna variera aktieexponeringen ser jag med tillfredställelse fram emot det kommande börsårets utmaningar. Se till att dansa nära utgången…

Johan Thorén – som du kan följa på Twitter här.

Följ börsen idag!

12566659773_dbf2cc4213_k

………………………………………………………………………………………………….

Johan Thorén äger inga noterade aktier utan har enbart privata investeringar i Strands två fonder. Han är delägare i och anställd av Strand Kapitalförvaltning AB som i sin tur tar betalt av sina kunder utifrån vilken avkastning som levereras. Därför blir Johan indirekt påverkad av hur enskilda aktier hos kunderna utvecklas och ska således betraktas som partisk.

 

Eventuella investeringsbeslut som läsaren gör utifrån information på bloggen har Johan Thorén inget ansvar för. Johan Thorén utesluter härmed all garanti om kvalitet eller riktigheten av informationen i detta meddelande och avsäger sig ansvar av något slag för den information som finns i det, eller för dess överföring, mottagning, lagring eller användning på något sätt.

Att investera i aktier är förknippat med risk.

Johan Thorén
Förvaltningschef Strand

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

3
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Johan, Stort tack för ännu ett bra och intressant inlägg. Vad ser du för orosmoln med Trump som president för oss aktieinvesterare? Mvh, P
Anonym
Anonym
Hej Peter, Trumps kontroversiella uttalanden har underminerat finansmarknadens förtroendet för hans lämplighet som president. Risken är överhängande för negativa börsreaktioner om han skulle bli vald.
Anonym
Anonym
Spännande infallsvinklar, jag kan hålla med om mycket. Tittar vi historiskt på hur presidentval påverkar börsen så brukar det vara positivt just valåret för att sedan ge bakslag året efter. Den som lever får väl se 🙂 Jag skrev ett inlägg om just fossila bränsle som kanske kan vara intressant att läsa: http://riktliv.se/fossila-bransle-portfoljstrategi/ /Tobias

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link