Nordnetbloggen

Indexfonder – allt du behöver veta!

Vad är en indexfond?

En indexfond har som mål att återspegla utvecklingen för ett visst index. Det innebär att förvaltaren inte fattar några investeringsbeslut annat än för att bättre återspegla sitt jämförelseindex.

Motsatsen är aktiv förvaltning där ett team av förvaltare och analytikern tillsammans försöker förutspå vilka värdepapper som kommer att utvecklas bäst framöver. Det är lätt att förstå att indexförvaltningen, eller passiv förvaltning som det ofta kallas, är betydligt mer kostnadseffektiv eftersom det mesta arbetet kan göras av en dator. Detta är ett av de viktigaste skälen till att indexfonder i de flesta fall bara kostar en bråkdel av motsvarande aktivt förvaltade fonder. En indexfond behöver inte nödvändigtvis vara en aktiefond. Man kan mycket väl tänka sig en indexfond som följer någon del av obligationsmarknaden eller index för andra tillgångspriser. Aktiefonder är däremot absolut vanligast. Vill du lära mer om index så kan du läsa inlägget om: Vad är index och hur funderar det?

Allt snack om indexfonder

Bland sparare och i media talas det allt mer om indexfonder. Man får ofta höra att indexfonder är bättre än aktivt förvaltade fonder eftersom förvaltarna sällan lyckas slå index över tid. I följande inlägg tänkte jag ge en nyanserad bild av indexfonder som placeringsalternativ.

De svenska indexfonderna

På den svenska fondmarknaden har det funnits indexfonder sedan 1958 men det är först under de senaste 15 åren som utbudet exploderat samtidigt som avgifterna har pressats ned till botten. Idag finns det faktiskt ca 10 indexfonder som är gratis. Den kritiske tänker naturligtvis att ingenting här i världen är gratis – och visst är det så. Bankerna som erbjuder dessa fonder ser naturligtvis marknadsföringsvärdet i att erbjuda gratisprodukter. Man skulle kunna jämföra det med när matbutikerna har specialpriser för att locka kunder till butiken. Som kund kan man naturligtvis utnyttja detta men som ni alla vet så kommer man ofta hem från butiken med långt fler varor än man hade tänkt sig. Disciplin är ledordet för att det ska bli gratis! Det är också viktigt att poängtera att man oftast måste vara direktkund hos just den bank vars gratisfond man vill köpa.

Fördelar med indexfonder

Kostnadseffektivt – indexfonder är i de flesta fall de billigaste fonderna som går att finna på sina respektive marknader. Detta gör att det blir ett billigt sätt att komma åt exponering mot aktier.

Transparensen – det är lätt att jämföra och utvärdera förvaltningen eftersom syftet är att direkt återspegla ett visst index. Man vet också exakt vad man får, vilket man inte vet i en aktiv förvaltning som är i ständig rörelse när förvaltaren köper och säljer.

Svårt att slå index – de flesta förvaltare har svårt att slå index över tid. Det beror inte på att förvaltarna är oskickliga utan snarare på avgiftsuttaget. En aktiv fond som tar 1,5 procent i årligt avgift måste ju överprestera med 1,5 procent för att bara gå jämnbra med en gratis indexfond. Förvaltarnas resultat kommer att falla ut som en normalfördelning där de flesta går ungefär som index (alltså som snittet) före avgifter. Men när avgifterna adderas så förskjuts deras förvaltningsresultat över tid åt ett resultat under snittet.

Nackdelar med indexfonder

Omöjligt att slå index – det enda vi kan vara säkra på när vi köper en indexfond är att vi kommer att gå som marknadens index minus kostnaderna för fonden. Det finns alltså ingen möjlighet i världen att överprestera kraftigt mot index, vilket är de aktiva förvaltarnas avsikt.

Mycket av de största – en indexfond kommer alltid att domineras av de största bolagen på marknaden. Ofta så finns det en överrepresentation av äldre bolag med traditionella affärsmodeller som har en fantastisk utveckling när de tittar tillbaka i backspegeln. Index kommer däremot inte innehålla morgondagens nya stjärnor – de blir först en del av index när framgången varit ett faktum under en lång period och bolaget tillslut nått ett börsvärde stort nog för att platsa i index.

Ojämn fördelning – ett index kan mycket väl bli koncentrerat till ett fåtal bolag. Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 som ett exempel dominerade till över 40 procent av Ericsson i början av år 2000. Samma sak gällde i Helsingfors med Nokia och det gäller idag med Köpenhamn där Novo Nordisk blivit en gigant. I dessa lägen finns det ”cappade” index där inget bolag får utgöra mer än t.ex. 10 procent av indexets innehåll. Fördelen då är att vi får en bättre riskspridning men vi kommer därmed inte att återspegla utvecklingen för det ”ocappade” indexet, alltså den verkliga marknaden.

För vem passar det att spara i indexfonder?

Om indexfonden är aktiebaserad så passar det sparare med en långsiktig sparhorisont. Jag brukar ibland använda en trubbig tumregel som säger att riskmässigt kan exponera 10 procentenheter för varje år som pengarna kan avvaras. Det skulle då betyda att en sparare med över 10 års horisont kan ha 100 procent aktieexponering medan en sparare som bara har ett års horisont skall begränsa sig till 10 procent. Min uppfattning är även att man bör sprida riskerna även när det gäller index, även om man många gånger får en global exponering via bolagen i ett index som har en stor del av sin affär spridd i världen. Indexfonder kan även passa som en bas i en aktiv sparares portfölj. Genom a

När passar inte indexfonder?

Indexfonder passar inte för den kortsiktige spararen, om fonden är aktiebaserad. För en sparare kan även indexfonder vara olämpligt om marknaden man investerar i domineras fullständigt av ett fåtal bolag. Om man investerar på en sådan marknad bör man balansera riskerna genom att addera andra typer av investeringar.

Undersök vad du får!

Om du undrar vad du får i ett visst index så kan du enklast Googla indexets namn för att få fram hur fördelningen av olika värdepapper ser ut. Genom att göra detta blir också investeringen mer levande än när man bara ser en konstig bokstavskombination såsom OMXSBCAPGI. Även indexinvesteringar handlar ju om investeringar i verkliga bolag!

Indexhälsningar
Günther Mårder – vars dagliga kommentarer du kan följa på Twitter.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

13
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Lite mer fakta om värdepappersindex som inte är alldeles uppenbart: – MSCI World innehåller inte hela världens marknader, bara de utvecklade. Den som önskar den kapitalviktade ~10%-iga exponeringen mot tillväxtmarknader får skaffa sig det annorstädes. FTSE World däremot har med tillväxtmarknader (intuitivt?). – Den kinesiska marknaden är kroniskt underviktad i de flesta index, eftersom Kina har spärrar mot utländska investerare, vilket ogillas av bl a MSCI. Kapitalviktningsorienterade investerare måste ordna manuell överviktning med kinesiska indexfonder. – S&P 500 omtalas som ett large cap-index, men innehåller en hel del exponering mot mid cap. Mer korrekt består S&P 500 av mega cap… Läs mer »

Anonym
Anonym

Bra inlägg, tack för det Karl!

Anonym
Anonym

En fråga till sparpodden. Först vill jag tack för en väldigt bra podd. Ser fram emot varje nytt avsnitt. Jag har en fråga angående de nordiska indexfonderna som nordnet ska lansera. Finns det möjlighet att månadsspara i fonderna automatiskt. Typ som aktieinvest har det? Att det dras pengar varje månad och sedan köps andelar automatiskt. #sparpodden

Anonym
Anonym

Hej Simon,

Självklart kan du månadsspara i Nordnets nordiska superfonder. De är redan lanserade för Norge, Finland och Danmark (lanserades idag). Under fliken Handla följt av Månadsspar kan du starta ditt månadssparande.

Kontakta kundservice på 08-506 330 00 om du behöver hjälp.

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

Anonym
Anonym

Hej.
Om man vill spara med OMX30 som underlag med en trendföljande strategi vilka för- och nackdelar har superfonden relativ minifutures med låg hävstång?

Anonym
Anonym

Hej Arne,

För minifuturer tvingas du betala courtage vid köp och försäljningar och dessutom kan spreaden innebära en högre indirekt kostnad. Fördelen är däremot att du blir mer flexibel eftersom tillgången är ständigt realiserbar (under börsens öppettider).

I Superfonden slipper du alla avgifter men du kan däremot inte tajma marknaden på samma sätt eftersom du måste lägga en order innan kl. 13:00 för att få den realiserad till dagens stängningskurs.

Minifutures lämpar sig bäst för den som vill ha hävstången.

Ett annat alternativ är att titta närmare på ETF:er (med eller utan hävstång).

Indexhälsningar
Günther Mårder

Anonym
Anonym

Superfonden verkar vara ett mycket bra initiativ. Jag månadssparar idag i ETFer, vad är för och nackdelar jämfört med att månadsspara i Superfonden vs ETFer?

Anonym
Anonym

mycket bra

Anonym
Anonym

Hej,

Har jag förstått det rätt att de tre nordiska superfonderna (DK, NO, FI) baseras på index som inte inkluderar utdelningar?

Den svenska superfonden, liksom t.ex. Avanza Zero, är ju baserade på index som inkluderar utdelningar (OMXSBGI-index resp. SIX30RX-index), vilket gör att fondspararen får del av både värdeökningar och utdelningar – som ju historiskt utgjort ca hälften av avkastningen.

Är det annorlunda med de andra tre superfonderna?

Vänliga hälsningar,

Gregor

Anonym
Anonym

Hej, tidigare kommentarer har undrat om det index ni eftersträvar att följa inkluderar udelning eller inte. Ni svarade inte. Det påstods att ni inte inkluderade utdelning i era nordiska fonder varvid man leds att tro att ni missar snittmässig börsplacering med ca 4%. Hur är det? Med vänlig hälsning Christian

Anonym
Anonym

Hur snabbt köps resp. säljs andelarna (antal dagar efter kör resp.säljorder). mvh Bengt

Anonym
Anonym

Swe15

Anonym
Anonym

12345

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter,
klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link