Nordnetbloggen
Angelica Alm
Privatperson

Inte lätt att förvalta fonder

Jag läste med stor behållning boken om och av Peter Lynch, citatmaskinen, arbetsnarkomanen och personen som bevisade att även gigantiska fonder kan överträffa index. Det är en vansinnigt dedikerad man som möter mig sida upp och sida ner, en person som gett allt för att skapa avkastning på människors pengar och som varje dag försöker bli mer effektiv för att kunna analysera fler bolag. Samtidigt verkar Lynch vara en sympatisk, ödmjuk och jordnära man, som helst tar sig tid att möta människor på deras egen planhalva. Han imponeras inte av flotta kontor eller bjudmiddagar, men nämner samtidigt hur han smörjer VD’ar med småprat innan han kommer in på de viktiga frågorna. För Peter Lynch verkar det inte vara antingen eller, och han verkar ha hittat ett sätt att använda sina sociala förmågor där de behövs och inte en sekund mer, dock utan att nedvärdera fenomenet.

Analyser i köpcentrum

En del historier är roliga, som när han till döttrarnas stora förtjusning tar med dem på shoppingrunda i det lokala köpcentrumet. Han menar att människors beteende i ett shoppingcentrum är en bättre analysmetod än årsredovisningar. Han berättar hur han fascineras av The Body Shop’s koncept med franchise och att även om han inte förstår hur man kan ta mycket betalt för att smeta jordgubbar i ansiktet så inser han värdet i det. Han beskriver vidare att eftersom han inte ville begränsa sig varken marknadsmässigt, storleksmässigt eller geografiskt (en historia handlar om det märkliga landet Sverige och hans inköp av Volvo-aktien) fick man hela tiden skriva om presentationen av fonden.

Att ta över på botten

Samtidigt beskriver han svårigheten med att ta över en fond precis efter en finanskris. Lynch beskriver hur lyrisk han är över värderingen av bolag under slutet av 70-talet, men hur han tvingas sälja av på bottennivåer snarare än köpa eftersom ingen var intresserad av att placera sina pengar på aktiemarknaden.  De hade, i likhet med senare kriser, blivit brända och nu ville de ha ut de få pengar de hade kvar. Här tror jag att många förvaltare än idag har en stor utmaning: vid de tillfällen då de vill ha mycket inflöde av kapital blir det istället tvärtom och de måste sälja av på botten medan vi vid en övervärdering får ett inflöde av pengar. Peter valde i det läget att köpa små bolag även om de utgjorde en mikroskopisk del i den totala portföljen, och han skriver skämtsamt om att han inte sällan rekommenderade mer än 150 bolag när någon bad om aktietips.

Jag imponeras av människor som Lynch. Som inte låter framgång styra vem de är utan gör det de är passionerade över, inte för att vinna något utan för att de älskar att fynda. Jag tycker om människor som optimerar sina relationer och skapar effektivitet där det behövs.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link