Nordnetbloggen
Gottodix
Ekonom

Inte mos men ganska surt Apple

Det blev inte kvällen som värmde börsvintern. Årets kanske viktigaste rapport höll emot en genomklappning men jätten Apple imponerade inte. Nu väntar en fortsatt ökenvandring för aktien.

Stora udda Apple

Apple är inte vilket bolag som helst. Det står för drygt sju procent av rörelsevinsten på S&P500. Med årets börsöppning är det därför inte så konstigt att det var nervöst igår. Just nu är det olja för hela slanten när världen diskuterar ekonomi men till och med den krisen tog en paus när världens största bolag skulle rapportera.

Världens största förresten? Räknas kassan bort har ärkerivalen Google, numera Alphabet, faktiskt gått om. Apple har nämligen inte hängt med konsumtion och teknik uppåt. Förklaringen kommer, kanske, från Finland.

Det smärtsamma minnet av giganten Nokias, och innan det vårt eget Ericssons, fall lever kvar i medvetandet hos investerarna. Är Apple ändå inte bara en ovanligt begåvad one-hit-wonder? När jag läste på inför rapporten hittade jag ett lustigt samband – ju högre omsättning, vinst och marknadsandel Apple har, desto högre vinstmultipel, p/e, vågar marknaden betala. Det skrev jag om i ”Applewars – analytikernas bittra äppelkrig” (Molekylär Ekonomi).

Det konstiga med det sambandet är att det följer Apples lanseringar av nya telefoner. När Apple har en ny telefon ute stiger vinsten men även vad marknaden betalar för vinsten medan den bromsar in när sortimentet börjar bli ålderstiget. I ett normalt cykliskt bolag, som  marknaden litar på, är det tvärtom. När vinsten faller tillfälligt så justeras P/e upp och värderingen håller emot. Det är förstås logiskt för den som tror bolaget klarar sig i längden, att betala ungefär lika mycket för aktien, även om bolaget tillfälligt fluktuerar på grund av exakt när nya produkter kommer.

 

Den ifrågasatta telefonförsäljningen

Apple 160127
Källa: Wsj

Inför rapporten var en av de stora frågorna om Apple skulle klara att jämföras med den högsta kvartalsvinst världen skådat från året innan. Det visade sig gå, om än med nöd och näppe.

Antalet sålda telefoner nådde nästan marknadens förväntningar och landade på 74,8 miljoner dollar. Likaledes var försäljningen på 75,9 miljarder dollar godkänd, även estimaten om låg något högre.

Med stigande enhetspriser från $687 till $691 per såld telefon och med guidningen att vinstmarginalen skulle ligga på strax över 39 procent saknades inte ljuspunkter i rapporten.

I rapporten låg vinsten på $3,28 per aktie mot förväntade $3,23 (även om whisperprognosen, som ligger senare hade hoppats på lite högre).

Den här informationen la  aktien på helt stillastående i efterhandeln – bra och dåligt om vart annat. Fallet kom istället när Apple guidade fallande försäljning det pågående kvartalet. När den nyheten kom föll aktien direkt – för nu smög sig Nokiaerfarenheten på investerarna igen.

Den här rubriken är talande – “Apple’s iPhone growth era comes to an end – Sales guidance is at low end of expectations as smartphones are set for first decline this quarter” (FT).

Varför blir de som det blir?

Apple 160127 bild 2

Första kvartalet i Apples brutna räkenskapsår stod iPhone för drygt 51 miljarder av försäljningen medan exempelvis service och övriga tjänster där appstore ligger drog in 10,4 miljarder dollar.

När nyheterna om den sänkta guidningen kom blev effekten omedelbar. Apple föll på efterbörsen.

Reaktionen var rimligen väntad. När sjunkande vinst i en stor del med höga marginaler, telefonerna, ska försvaras av de mindre är risken för problem överhängande. Kanske är Apple där, även om jag tvivlar.

Det marknaden ser just nu är ett bolag med onödigt mycket kapital, som tjänar pengar på gamla kunder i en bransch som är stadd i förändring. I det sammanhanget blir en tillväxt på en procent för liten.

Då hjälper inte fina resultat för service och övriga produkter. Det är, i sammanhanget, för lite pengar. Apple försöker få bort det här sättet att se på bolaget, bland annat genom att peka på att det nu är över en miljard aktiva Apple-prylar som är uppkopplade.

En annan viktig förklaring till att det varit segt är den starka valutamotvind bolaget haft – 6 procent nu och 15 procent sett över en längre period.

 

Några andra iakttagelser

Geografiskt var det intressant att Kina fortsätter att gå så bra som det gör. En tillväxt på 14 procent imponerar. Det är långt över både tillväxten på telefonmarknaden och för andra jämförbara produkter som lyxvaror eller kapitalvaror. Kineser gillar Apple helt enkelt. Enligt Tim Cook gäller det samma indier, där försäljningen växer snabbt. Sämre går det i Amerika – en signal om att det kanske inte bara är valutan som blåser snålt. Även konsumtionen verkar mattas.

I övrigt fortsätter kräftgången för Ipads och PC-försäljningen faller, även om Mac tar marknadsandelar. Apple blir helt enkelt allt mer sina telefoner.  De, i sin tur, blir gradvis främst en accesspunkt till tjänsterna (men dit är det långt när det gäller intäkterna).

 

Mina reflektioner

apple pe marknadsandel 160111

Jag har tidigare använt ovanstående bild för att beskriva min inställning till Apple. Det som är negativa till bolaget ser en fallande trend i exklusivitet och marknadsandel. Det förväntas pressa både marginaler och försäljning på en allmänt trög telefonmarknad.

För egen del är jag, som gammal ägare till Disney, mer van vid affärsmodellen med kunduniversum. En komplett värld av lösningar. Jag tror säkert Apple kommer att lyckas upprätthålla detta och att en ny telefonmodell så småningom sätter fart på försäljningen.

Dessutom är ett p/e-tal på 8, om kassan räknas bort, inte dyrt. Så visst kan trenden nedåt hänga kvar ett tag men för vår del sitter vi nog kvar med vårt innehav.

/Gottodix, som du kan följa på Shareville här eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

P.s det var en riktigt rolig och inte minst kunnig diskussion med deltagare från tre nordiska länder om Apple under timmarna kring rapporten. Den hittar du här. Slutligen vill jag påminna om Nordnet Live – jag är med och det vore kul att få chansen att träffa så många läsare och bekanta som möjligt.

 

Åsikterna som presenteras i denna blogg är mina egna och ska inte ses som investeringsrådgivning. Alla mina egna aktieinnehav redovisas i portföljen på Shareville. Vill du veta mer om mig hittar du det här.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

1 Kommentera på "Inte mos men ganska surt Apple"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Peter
Gäst
Peter

Tack Gottodix. Alltid spännande att läsa dina inlägg här och på Shareville 🙂

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link