Nordnetbloggen

Investera i framtiden

Fråga spåkulan

Ett framgångsrikt sparande bygger mycket på att man är långsiktig. Genom att vara långsiktigt kan man öka risken och investera i sådant som kanske inte idag är det mest populära eller ger högst avkastning, men som man tror har en potential att utvecklas över tid.

Jag skulle vilja tipsa dig om att fundera på varor och tjänster som kommer vara extra viktiga i framtiden, för att på så sätt ligga steget före och förhoppningsvis lyckas investera i något som nu är impopulärt och billigt.

Hur ser framtiden ut?

Omöjligt att svara på, men genom att titta på hur världen utvecklar sig kan vi försöka oss på ett par kvalificerade gissningar. Min kollega på Nordnetbloggen, Patrik Westerberg, har skrivit ett helt inlägg om framtiden. Där tar han exempelvis upp det faktum att antalet människor över 65 år har mer än tredubblats från år 1950 till 2000 och drar slutsatsen att behovet av medicin och vård borde öka. Det låter väldigt rimligt tycker jag, vad tror du? Skulle du också tycka det kanske en investering i just den typen av bransch är intressant, framförallt sådana med forskning för framtiden.

10 miljarder människor år 2115

Patrik tar också upp det faktum att FN:s befolkningsorgan prognostiserar att vår planet kommer befolkas av 10 miljarder människor år 2115. Vad innebär detta för världens efterfrågan av varor och tjänster? Precis som Patrik också skriver kommer efterfrågan på råvaror att bli skyhög när alla 10 miljarder människor ska ha mat, vatten, energi och bostäder.

Var sker tillväxten?

När vi investerar pengar på väldigt lång sikt ska vi självklart vara exponerade mot aktier, men jag skulle vilja tillägga vikten av att söka aktieplaceringar i regioner och/eller branscher som vi tror kommer stå för den största tillväxten. Här kan man också försöka att titta in i spåkulan och fundera kring vilket land som blir nästa Kina eller Indien?

 

Framtidshälsningar Günther Mårder

Mer kunskap NU

Vill du ha mer kunskap genast? Då kan du följa mig via följande kanaler:
Twitter@gunthermarder – följ mina marknadskommentarer i realtid
YoutubeKanal Günther Mårder – kortare utbildningsklipp och videobloggar
Podcast#sparpodden – är min och Jan Dinkelspiels podcast om sparande & investeringar
SharevilleMin portfölj – här kan du följa mina privata investeringar, helt öppet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

12
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
En bra källa för börsinformation (nyckeltal osv) som är gratis? Kommer inte ihåg några konkreta tips från podden (även om det säkert tagits upp). Är det värt att ”investera” i t.ex. ett konto på börsdata.se, eller finns det bra gratiskällor?
Anonym
Anonym
Vill först av allt tacka för en utmärkt podcast! Fortsätt så! I maj fyller jag 25 och kommer börja få tjänstepension. Jag ska välja förvaltningsform via valcentralen.se. Vad bör jag tänka på? Traditionell förvaltning eller fondförvaltning? Ska jag välja där det är lägst avgift? Om traditionell förvaltning har lägst avgift, bör jag ändå välja fondförvaltning med tanke på min ålder? Tacksam för svar här eller via podden. 🙂 Edvin
Anonym
Anonym

Tack för Sparpodden! Riktigt lärorik och underhållande. Som en person i den målgrupp ni efterlyst (tjej, ej ekonomistudent, men visserligen i 20-års åldern ett litet tag till) tänkte jag nu dra mitt strå till stacken med en fråga. 🙂 Mina föräldrar och mor- och farföräldrar har sparat åt mig under min uppväxt och dessa pengar ligger i fyra olika fonder som dels är väldigt lika och dels har avgifter på 1,4-1,5 %, vilket jag tycker är för högt. Jag funderar därför på att sälja dessa fonder och investera om för att sprida risken och välja fonder med lägre avgift. En… Läs mer »

Anonym
Anonym

Hej Anna, Din fråga är bra! Jag tror samtidigt att det är många som missförstår Normanbeloppet. Normanbeloppet skall ses som ett jämförelsepris för en tjänst och är en prognos för den sammanlagda kostnaden i fonden för en person som sparar 1 000 kronor per månad i tio år. Nyckeltalet beräknas som skillnaden mellan det resultat som skulle kunna uppnås om sparandet fick växa helt utan avgifter och det faktiska belopp som spararen får ut efter tio år. När man gör prognoser så måste man göra antaganden. För Normanbeloppet har man satt en förväntad avkastning på följande sätt: Aktiefond: 6% Blandfond… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej, Tack så mycket för era svar både här och på podden. Nu känner jag mig betydligt tryggare i att fatta ett beslut. Blev extra glad att ni i slutet av ert svar på bloggen kort tog upp det här med skattekonsekvensen. Min tanke är nämligen att fortsätta sparandet i mitt nyöppnade ISK men har funderat på det här med skatten och vad som är värst, att sitta kvar i en halvtrist fond eller att sälja och förlora en del av kapitalet. Med era svar känner jag nu att svaret är givet. Tack! 🙂 Hälsningar Anna
Anonym
Anonym

Hej Günhter. Tack för en bra podd och allt därtill. Jag är lite intresserad av att kunna få en liten inblick av dig hur du ser på krisen i Ukraina och hur det kan påverka börsen. Vad kommer hända om det nu blir hårda konflikter mellan Ryssland och Ukraina och om Nato och USA ska lägga sig i också? Kan detta leda till en rejäl dipp och ska man slänga sig på säljknappen eller ska vi blunda och tänka på att vi fortfarande är i en uppåtgående trend och att alla snart blir ”vänner” igen? Så vad säger oraklet Günther… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej Magnus, din fråga tar vi med i veckans avsnitt av #sparpodden så du får vänta på svar till på onsdag eftermiddag. Bästa hälsningar Günther Mårder
Anonym
Anonym
Tjena Günther! Är att, efter bolagsanalyser, investera i tre investmentbolag, tre storbanker, tre fastighetsbolaget samt ICA gruppen en portfölj som över tid kan ge en bra avkastning? Vad tror du? Tack för all information genom sparpodden och nordnetbloggen.
Anonym
Anonym
Hej Linus, Ja, tack vare de tre investmentbolagen (som man då borde lägga större vikt på) så borde det vara en portfölj som kan ge en bra avkastning och samtidigt med en hygglig riskspridning. Jag personligen skulle inte ta in tre storbanker och tre fastighetsbolag utan addera ytterligare något av våra framgångsrika exportbolag inom industrin och kanske välja att ta in något stort klädbolag och kanske en operatör. Då får du en portfölj som är lite försiktigare än index som helhet. Detta sänker naturligtvis den förväntade avkastningen något – men samtidigt så ska den portföljen också svänga mindre. Bästa hälsningar Günther Mårder
Anonym
Anonym
Hejsan Günther Jag undrar vilket verktyg du använder när du filtrerar aktier så som du gör i sparpodden, exempelvis när du tar fram en lista på bolag som har haft en viss tillväxt ett x antal år och även haft en direktavkastning på viss procent under dessa år? Tack för en skön och intressant podcast!
Anonym
Anonym

Hej, Jag är novis på det här vad gäller investering men har börjat fatta tycke och samla kunskap om det mer och mer på sistone. Eftersom vi just nu befinner oss i en period där jag, likt många andra, inte vill vara fulltankad i aktier är räntesparande något som står på agendan. Föreställ er detta scenario, där det ej skett någon värdeökning eller värdeminskning utav kapitalet: Jag har legat fulltankad på aktier sedan årsskiftet i ett ISK-konto fram tills idag. Nu vill jag istället satsa på säkrare sparformer. Låt oss säga att jag nu tar ut samtliga kronor på mitt… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej Günther! Tack för en väldigt bra podcast! Tack vare er har jag börjat ett aktiesparande. Här kommer en udda fråga jag inte kunnat släppa. Har du med dig matlåda på jobbet eller äter du lunch ute? MVH Joakim

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link