Nordnetbloggen

Risker med Investmentbolag

Investmentbolagen är hyllade av många investerare, mig inklusive, men det finns mörka moln på himmelen som du måste känna till. I veckans inlägg kollar jag närmare på riskerna med investmentbolagen.

Rabatt-risken

Den som investerar i investmentbolag behöver hålla koll på substansvärdet i förhållande till aktiepriset. Som bekant är det en rabatt på aktiepriset när det befinner sig under substansvärdet. Enkelt förklarat så betalar du (aktiepris) mindre än värdet du får (substansvärdet) och således får en ”rabatt”.

Men, denna rabatt gynnar dig primärt om du i framtiden får sälja till en mindre rabatt. Exempelvis om du betalar 100kr för en aktie och substansvärdet är 120kr så har du en rabatt på exakt 20%. Om aktien fem år senare handlas till 200kr och substansvärdet är 240kr så har du fortfarande en rabatt på 20%. Du har givetvis gjort en avkastning på 100% men det är inte tack vare substansrabatten har förändrats.
Om aktiekursen istället är 240kr och substansvärdet 240kr så har du fått en avkastning på 140% och där effekten av minskad rabatt gett dig de sista 40%.

Risken är att effekten går i motsatt riktning, alltså att rabatten ökar under tiden du äger aktien. Då har ökad rabatt gjort att du gått miste om viss avkastning. Min poäng är att du behöver ha koll på substansvärdet och vad det handlas i nu relativt sin historia!
(Obs, rabatt har också gynnat dig då du fått ”mer” utdelning om du köpte investmentbolaget till rabatt istället för att köpa samtliga underliggande bolag till marknadspris)

Premie-risken

Då vi nu kunnat konstatera att substansvärde-förändring ger mer eller mindre totalavkastning så är det relevant att hålla utkik när detta har skett i praktiken. Här kommer två aktuella exempel.

I grafen ovan så har du till vänster aktiekurs på blå linje och grå linje är substansvärdet. Till höger är substansrabatt på positiv och substanspremie på negativ. Över tiden så tycks Bure primärt handlas till en substansrabatt. Bara senaste halvåret/kvartalet har detta drastiskt förändrats. Aktien handlades kring 110kr vid början av detta året, med ett substansvärde på 144 vilket ge en substansrabatt på ca 30%. Nu har aktien klivit upp till ca 180kr och substansvärdet ligger enligt senaste rapporten på 160kr vilket alltså är en substanspremie på ca -10%.
Kort och gott; Kursuppgången är primärt styrd av en minskning av rabatten. Om aktien ska handlas enligt sin historia med en viss rabatt så behöver antingen underliggande tillgångar stiga eller aktiekursen falla. Båda är en möjlighet, men ”Rabatt-risken” har ökat markant.

Nästa vecka, den 16e augusti kommer halvårsrapporten och därmed ny fingervisning om substansvärdet.

Creades har samma risk i sig. Aktien har på senaste halvåret gått från rabatt på 20% till en premie på -20%. Dessutom har hittar vi två tidigare väldigt tydliga tillfällen där min poäng har påvisat sig i negativ avkastning. Omkring feb -17 såg vi en uppgång i aktiepriset genom att substansrabatten föll vilket följdes av negativ aktieavkastning. Samma hände efter dec -17 och just nu befinner aktien sig på en hög aktiekurs och en substanspremie på -20%.
Historien behöver inte upprepa sig – men risken är klart där!

Dubbel-knock

Nu har vi konstaterat att förändringen av substansvärdet påverkar avkastningen. Dubbel-knocken uppstår under negativa börsperioder. Då det mesta faller under finansiella kriser så faller även investmentbolagen. Risken är att populariteten minskar och det därmed blir ett ökat säljtryck på investmentbolagsaktierna. Investor är ett tydligt exempel på detta.

Efter både IT-bubblan kring år 2000 och efter finanskrisen år 2008 så steg substansrabatten i Investor. Alltså, aktien föll mer än vad under liggande tillgångar föll. Detta illustreras med de röda pilarna. Det fina är ju att efter nedgången är rabatten större och därmed ett bättre köpläge ur substansvärdesperspektiv. Sen kan man se att rabatten successivt faller under den efterföljande börsuppgången.

Min poäng är att investmentbolag kommer och går i popularitet. Vi populära tider då det är fler som köper minskar ofta rabatten och under impopulära tider så säljer fler aktien vilket leder till ökad rabatt.

Portföljrisken

Investmentbolag är som bekant en portfölj av underliggande tillgångar. Om du gillar 9 av de 10 aktier som ingår i investmentbolaget så finns det inte så mycket val än att acceptera det eller inte köpa aktien. Investor är en aktien som nästan konstant handlas till en viss substansrabatt, i mångt och mycket för att portföljen är så bred och marknaden vill ha en rabatt för att acceptera den konstellationen.

Ibland pratas det om en maktrabatt. Investmentbolag kallas emellanåt för maktbolag, då investmentbolagen uppenbarligen har stort inflytande över näringslivet i form av brett ägande i såväl stora som små bolag. Denna makt ligger i ett fåtal individers händer som kontrollerar investmentbolagen. Rabatten kan också förklaras genom att marknaden vill ha en buffert för att acceptera det maktutövandet.
Denna makt-position är givetvis också en av styrkorna i investmentbolag men makt kan ibland användas på fel sätt. Därför vill jag att du ska ha det i bakhuvudet som en potentiell risk också.

Det finns fler risker som jag säkert missar, inte minst den vanliga risken med att aktier utsätts för spekulation och kortsiktiga prisrörelser. Men hoppas det kan stärka din förståelse för investeringar i investmentbolag. Tyck gärna till med dina tankar i kommentarsfältet nedan så fortsätter vi diskussionerna där.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link