Nordnetbloggen

Investmentbolag vs aktiefonder

Aktiefonder eller investmentbolag i portföljen är en återkommande fråga från sparare. I denna totala jämförelse får du ta del av det något förvånande resultatet.

Likheter och skillnader

Investmentbolag och aktiefonder har mer gemensamt än vad som skiljer dem åt. Du som investerare får en samling av tillgångar vilket ger dig riskspridning. Det finns en avgift förknippad med att köpa detta paketet av tillgångar. I fonder tas avgiften ut i form av förvaltningsavgift, i investmentbolag har man kostnader i resultaträkningen i form av personal och dylikt vilket sänker resultatet. Tillgångarna förvaltas av ett team och det lämpar sig att spara på lång sikt.

Skillnaderna är som bekant att ett investmentbolag är ett aktiebolag vars aktier handlas på börser och fonder sparar du som investerare direkt in i.

Poängen är att du vill ha en god riskspridning och god avkastning i ditt sparande. Frågan är vem av dessa båda som är bäst på att leverera.

Fakta om undersökningen

Jag har valt att undersöka kategorierna mot varandra. Investmentbolag representeras av indexet SIXRXFIIF vilket är ett samlingsindex av de svenska investmentbolagen. Aktiefonder representeras av morningstars genomgång av genomsnittliga avkastningen för samtliga aktiefonder i Sverige. Observera att det inte är bara svenska aktiefonder, utan fonder som är registrerade i Sverige men har exponering i såväl Sverige som utomlands. Investmentbolagen är lika så registrerade och handlas på svenska börsen men många av de underliggande bolagen har försäljning i såväl Sverige som utomlands.

Investmentbolagsindexet har bara data tillbaka till mitten 2010 så undersökningsperioden är från start 2011 till slutet 2018.

Investmentbolagen bäst 4 av 8 år

ÅrInvestmentbolagAktiefonderBörsen (SIXRX)
2011-17%-13%-15%
201224%11%16%
201343%17%28%
201417%19%16%
201521%5%10%
201611%13%10%
201713%14%9%
2018-3%-6%-4%

Mätt på helårsavkastning så är Investmentbolag bäst 4 av 8 år. Det är åren 2012, 2013, 2015 och 2018.
Aktiefonder vinner åren 2011, 2014, 2016, 2017

Det var lika många år för både investmentbolag som för aktiefonder. Om man kollar lite noggrannare så går det notera att de år som investmentbolagen vinner så har de haft en betydande avkastning vilket gör att slutresultatet är ganska mycket mer. Under denna undersökningsperiod har Investmentbolag som kategori gett 155% avkastning. Börsen har gått upp 85% och Aktiefonder som kategori gått upp 70%.

Fem bästa

Börsen (SIXRX) 5 års utveckling: 50%

Fem bästa Investmentbolagen5 års utveckling
Bure Equity390%
Latour200%
Svolder140%
Öresund130%
Lundbergsföretagen120%

Källa: Infront

Det är spridda skurar i vilka investmentbolag som presterat bäst. Inklusive utdelning återinvesterat de senaste 5 åren så har Bure Equity levererat 390% avkastning. ”Sämst” av de fem bästa är lundbergsföretagen som ändå har mer än dubblerat pengarna.
Det finns omkring 15-20st investmentbolag i Sverige.

Fem bästa aktiefonderna5 års utveckling
Swedbank Robur Ny Teknik250%
Fidelity Global Technology230%
JPM US Technology210%
BGF World Technology200%
DNB Teknologi200%

Källa: Morningstar.se

I listan över de fem bästa fonder så finns det ingen som är lika bra som Bure Equity. Den bästa är Swedbank Robur Ny Teknik som senaste fem åren gett omkring 250% avkastning.
Vid närmare anblick så ser du att samtliga av de fem bästa fonderna senaste året är Teknikfonder då detta varit den sektor på global nivå som gått bäst.

Totalt finns det omkring 2500 aktiefonder på svenska marknaden. Det finns med andra ord otroligt många fler aktiefonder än vad det finns investmentbolag.

Fem sämsta

Som nyans till ovanstående tabeller med de 5 bästa investmentbolagen och aktiefonderna så kommer här de 5 sämsta.

Fem sämsta Investmentbolagen5 års utveckling
Industrivärden76%
NAXS29%
Havsfrun 29%
Kinnevik 10%
Ratos -58%
Fem sämsta aktiefonderna5 års utveckling
FMG Iraq Fund-35%
Schroder ISF Global Energy-33%
ODIN Energi-32%
Tundra Frontier Africa-16%
Franklin Natural Resources-9%

Källa: Infront, Morningstar.se

Intressant nog är Investmentbolag även allra sämst då Ratos har gett -58% avkastning senaste 5 åren. Ingen aktiefond har gett så dålig avkastning. Men samtliga 5 sämsta aktiefonder är sämre än de 4 sämsta investmentbolagen.

Investmentbolag är en lysande nybörjaraktie

Undersökningen bekräftar bilden av att aktiefonder går sämre än index som helhet. Det är inte helt förvånande då det finns en avgift förknippat med att äga fonder. Denna ”underavkastning” hoppas man som sparare ska kompenseras genom att fonden är aktiv och placerar bättre än börsen. Annars väljer man en indexfond som har låg avgift och ger en avkastning i linje med börsen.

I kategorin aktiefonder som helhet finns det alldeles för många fonder som underpresterar vilket gör att gruppen som helhet underpresterar börsen.
Med det sagt finns det en hel del fonder som överpresterar, så det vill till att du som fondsparare läser på och jämför innan du investerar.

För en nybörjare inom aktiesparande är det ett klokt alternativ att börja med investmentbolag eftersom de bjuder på en god riskspridning. Bygg din egen portfölj och även om du skulle välja de sämsta bolagen ger det en avkastning som, i vart fall historiskt är i linje med index och klart över fonderna. Att investera i en korg av investmentbolag är ett mycket bra alternativ för den som vill ha god avkastning.

Investmentbolag eller Aktiefonder?

Det finns fler aspekter som jag inte tagit upp här. I och med att det finns så många olika aktiefonder kan du hitta många fler nischade fonder som ger precis den exponering du önskar. Men när man jämför dom allra bästa fonderna mot investmentbolagen så har investmentbolagen vunnit.

Hur gör du i ditt sparande? Har du valt en över den andra eller har du hittat ett bra sätt att kombinera? Dela gärna dina tankar och idéer.

/Alexander Gustafsson

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

13
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Pontus
Gäst
Pontus
Hej Alexander, tack för din djupdykning i IM, jag är minst lika tokig i Investmentbolag som dig. Så en fråga, varför finns inte SIXRXFIIF som ett jämförelseindex på Nordnet? Tror inte jag behöver motivera nyttan av att ha detta index tillgängligt ;O)
Anna
Gäst
Anna
Intressant läsning. Är förvaltningsavgifterna inräknade i denna kalkyl? Aktiefonder kostar ju väsentligt mycket mer att äga än aktier i investmentbolag.
Jack
Gäst
Jack
Hej Alexander. Själv gillar jag bara indexfonder. Vad tycker du om min portfölje 15 årssikt. 50% Global indexfond 25% Seb Sverige index 25% Spiltan aktiefond inv Tackar. Mvh.jack
Magnus Nordström
Gäst
Magnus Nordström
En fråga har du räknat med att skatten på vinsten på aktierna ska betalas kontra aktiefonder med isk konto
Alexander
Gäst
Alexander
6:34 Antar jag att det skall stå Industrivärden inte Industrivärlden. Kunde inte hålla mig ifrån att upplysa! Må bäst!
Torbjörn
Gäst
Torbjörn
Ibland går saker och ting rejält åt skogen. Jag syftar på Ratos som var bland investmentbolagens stjärnor och nu Hua ligen!
Henrik
Gäst
Henrik
Är kostnaden för courtageavgiften medinräknat här ? Är helt och hållet nybörjare när de gäller aktier, så ni får ursäkta om frågan möjligen är irrelevant. Tack för en bra analys !

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.









Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link