Nordnetbloggen

Investmentbolagen på börsen

Den senaste tidens händelserika börs har skakat om värderingarna på investmentbolagen. En del har ovanligt mycket rabatt medans några andra ser det ut att kunna finnas en del nedsida kvar på. Jag kollar även vilka av investmentbolagen som privatinvesterarna ökar på i och vilka som säljs av.

Mest köpta och sålda under Q1 2020

InvestmentbolagFörändring ägareÄgare 2020-04-15Ägare 2020-01-01
Investor16% 29 911 25 803
Kinnevik-1% 14 456 14 620
Latour9% 10 727 9 840
Industrivärden10% 10 255 9 306
Bure3% 6 265 6 061
Lundbergföretagen4% 5 078 4 886
Svolder7% 4 772 4 479
Öresund0% 2 385 2 382
Vostok New Ventures24% 1 905 1 542
Creades8% 1 466 1 362
Traction5% 700 669
Antal ägare är på Nordnets plattform

Investor är det klart största investmentbolaget om man ser till börsvärde, och det är ett bolag som funnits i över 100år.
Många investmentbolagssparare äger ofta Investor och vi kan se att antalet sparare hos Nordnet har ökat under första kvartalet med närmare 16%. Skulle jag ge mig på en gissning så tror jag även många av tidigare ägare har passat på att köpa mer Investor under kursnedgången.

Störst procentuell ökning är Vostok New Ventures med ca 24% fler ägare än vad det var vid årsskiftet. Det är förvisso från relativt små nominell tal om man jämför med många av de andra investmentbolagen. Kanske är det den stora substansrabatten som lockar många placerare.

Både Kinnevik och Öresund är de mest ratade investmentbolagen bland privatinvesterarna. I Öresund har ägarantalet stått still och i Kinnevik är det ovanligt nog färre ägare än vad det var i början av året.
Kinnevik har gjort en förändringsresa och stöpt om portföljen, förändrat sin investeringsmetodik mot mer onoterat och tillväxtorienterat samt slopat utdelningspolicy. Då är det kanske inte konstigt att några privatinvesterare också väljer att utvärdera aktiens plats i portföljen.
I nominella tal är det fortsatt det näst mest populära investmentbolaget att äga sett till antalet privatsparare hos Nordnet.

Volatilt börskvartal – är det rimliga kursrörelser?

InvestmentbolagKursutveckling
från årsskiftet
Substansvärde förändring
från årsskiftet
Creades6%-2%
Lundbergföretagen2%-14%
Latour-1%-14%
Investor-8%-8%
Traction-13%-19%
Industrivärden-14%-18%
Bure-17%-19%
Vostok New Ventures-17%7%
Kinnevik-18%-2%
Öresund-21%-27%
Svolder-24%-23%
Källa: Ibindex

Det har varit ett väldigt händelserikt börskvartal med kraftiga rörelser framförallt neråt men även häftiga återhämtningar i många av investmentbolagen. Dock kan det vara på sin plats att se hur substansvärdet hängt med för att se om uppgången eller kursfallet är motiverat.

Kursutvecklingen från årsskiftet behöver inte mer förklaring, det är aktieprisets rörelse från start på året tills nu.

Substansvärdets förändring är väldigt intressant. Många investmentbolag meddelar substansvärde på månadsbasis eller kvartalsbasis. Då det är mycket noterade tillgångar som investmentbolagen äger så kan man ju räkna ut substansvärdet mellan varje rapporteringstillfälle – detta gör Ibindex.
Så jag har kollat vad varje investmentbolags beräknade substansvärde var vid början av året och deras beräknade substansvärde fram tills nu, vad är förändringen.

Tar man Svolder och Öresund så är deras kursnedgång på -21/-24% befogad då substansvärdet har rört sig i princip lika mycket.

Kinnevik och Vostok New Venture sticker ut och har egentligen inte lika befogad nedgång i aktien. Kinneviks aktie har tappat -18%, men det underliggande värdet på Kinneviks tillgångar är bara ner -2%. I Vostok New Ventures fall så är till och med det beräknade substansvärdet upp.
Dock behöver man vara införstådd med att det är mycket onoterade tillgångar i portföljerna som är begränsade på att beräkna fram substansvärde på och avgöra vad som är verkliga värdet. Men här kan det finnas kurspotential om man tror på värde i de onoterade delarna.

Mest överprisade enligt denna metod är Lundbergs och Latour, där aktierna stått ganska still men substansvärdet är ner ca -14%. Latour har ca 50% av portföljen i onoterat, men Lundberg har bara ca 20% i onoterat. I Lundberg är det av den anledningen väldigt intressant att aktiekursen stått emot när underliggande tillgångarna fallit.

InvestmentbolagSubstansrabatt/Premie nu
Vostok New Ventures45%
Kinnevik29%
Investor20%
Industrivärden10%
Svolder6%
Traction-8%
Bure-12%
Öresund-14%
Latour-26%
Lundbergföretagen-26%
Creades-34%
Källa Ibindex

Som avslutning är det också värt att kolla på vad är faktiskt skillnaden mellan aktiekurs och substansvärde idag, det vi kallar för substansrabatt eller premie.

Mest rabatt får man idag via Vostok och Kinnevik, men då ska man komma ihåg att de onoterade tillgångarna har osäkra värden så man får ta siffran med en nypa salt.

Största premie hittar man i Creades, Lundberg och Latour. Där betalar man just nu kraftiga överpriser i förhållande till substansvärdet. Har man en stark tro på att bolagens onoterade tillgångar är mer värt så kan det vara motiverat. Men man bör också ha i åtanke att det finns en del noterade tillgångar i deras portföljer som har tappat i värde och därmed skapar en premie.

Några har återhämtat och några ligger efter

I princip alla gick ner under slutet februari och första halvan av mars. Men några aktier har gjort en spikrak återhämtning och några är fortsatt kvar en bit ner.

Vilka Investmentbolag lockar hos dig?`Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
6 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Karl-Evert Mosten
Karl-Evert Mosten
2020-04-20 10:33
Det finns en stark tilltro till såväl Fredrik Lundberg som Gustaf Douglas. Både som huvudägare i resp bolag men även deras skicklighet att navigera i grunda vatten utan bottenkänning. Se bara på Latours fantastiska satsning på norska Tomra! Finns det något bättre bolag som lyckas med att automatisera hushållens återvinningsprodukter??Och på samma sätt Lundbergs konsekventa tilltro till Holmen med Sveriges mest välskötta skogsinnehav!
Isak
Isak
2020-05-27 19:51
Hej! Tittade när du var med i EFN marknad och visade latours skyhöga premie och blev lite mörkrädd. Ett otroligt fint bolag men tyvärr lite för dyrt att investera i just nu känns det som. De investmentbolag jag äger just nu är Investor, latour, kinnevik och bure. Finns det något investmentbolag som kan ersätta latour i portföljen i förhållande till mina andra innehav tills dess att latours premie har blivit en rabatt?
Emil
Emil
2020-07-01 22:46
Skulle det inte vara kul med lite fler utländska investmentbolag på nordnet? Vad är anledningen till att det är så få?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link