Nordnetbloggen

Kan du titulera dig miljonär?

Att kunna kalla sig miljonär är många människors dröm, oavsett om de investerar i aktier, sparar sina pengar på ett bankkonto eller köper triss-lotter. En fråga som jag grubblat en del på de senaste dagarna är när man egentligen kan kalla sig miljonär.  Här kommer några exempel som visar mina tankegångar:

  • Stig köpte sitt hus på 60-talet för 200.000 kronor. Det lånet är för länge sedan betalat och idag värderas hans villa i Stockholms förort till minst 3,5 miljoner kronor.
  • Stina äger aktier till ett värde av 800.000 kronor. Samtidigt har hon tillsammans med sin man ett hus som kostade dem 7 miljoner kronor och som de har nästan 6 miljoner kronor i lån på.
  • Ali äger en restaurang. Det går bra och förutom hyran till bostadsrättsföreningen så äger han lokalen och alla inventarier. Bara köksutrustningen är värd 500.000. Ali kan plocka ut en lön på 50.000 kronor och restaurangen går runt oavsett om han är där eller på Bahamas.
  • Jasmin lever det goda livet. Hon har en månadslön på 80.000 i månaden och trots det är pengarna alltid slut. Pengarna lägger hon på sina tre passioner i livet: snabba fordon, klockor och designerhandväskor. Jasmin äger en Aston Martin Vantage utan lån som är värd över 600.000 kronor. Dessutom är bara hennes klocksamling värd samma summa för att inte tala om handväskorna, som vid en försäljning skulle ge henne minst 200.000.

En tolkningsfråga

Jag slås av flera saker här: dels att Stig är en klassisk representant av svensk medelklass. Han har, som många andra, köpt en bostad som stigit så mycket i värde att han kan titulera sig miljonär. Dock är alla pengar uppbundna i huset och Stig skulle kanske inte själv påstå att han är miljonär. Stina däremot har aktier som ger passiv inkomst och hennes situation liknar min egen. Kan Stina titulera sig miljonär trots att lånen vida överstiger aktiekapitalet? Hon har ju trots allt ett värde i huset -som hon dock betalar ränta på varje månad och till skillnad från aktierna så kostar faktiskt huset pengar att äga, trots inneboende värde.

Ali har inget aktiekapital. Däremot har han lyckas med att göra det som många miljonärer drömmer om: att kunna leva helt på passiva inkomster. Hur kan (och bör) man sätta värdet på att ha en firma som genererar samma typ av direktavkastning som 15 miljoner på börsen skulle göra? Jasmin äger ingen bostad, men värdet på hennes tre passioner överstiger trots allt en miljon kronor, nästan samma summa som Stina har investerad i sitt och makens hus. Dock med en viktig skillnad, Jasmin kan förvänta sig att bilen minskar i värde medan Stina kan vänta sig att bostaden ökar i värde med tiden.

Olika typer av miljonärer

Oavsett hur man väljer att räkna så kan vi iallafall konstatera att det finns olika typer av miljonärer. Stina och Ali har pengar som arbetar för dem och dessutom har de friheten att välja var och hur de ska spendera eventuellt överskott, ändå är Stina bunden att fortsätta arbeta för att kunna betala sina omkostnader.  Stig kan visserligen ta ett lån på sitt hus, men hans pengar arbetar än så länge bara för honom den dagen han faktiskt säljer sin bostad, och alla måste vi ju bo någonstans… Jasmin skulle kunna titulera sig miljonär, men hennes miljon kostar i form av bilförsäkringar och service.

För mig är miljonen i aktier en milstolpe i min ekonomiska frihet och jag kommer inte att anse att jag är i mål även om huset stiger rejält i värde. Jag börjar inse att det är mer för målet i sig och inte vad jag kan göra med dem som driver mig, det är en kraftmätning men samtidigt en frihet för mig att sätta mina pengar i arbete. Aktierna är för mig vad varv-tider är för löparen, vad historien är för författaren eller det som skapandet är för entreprenören. Först när jag når en miljon i aktier kommer jag att titulera mig miljonär. Men bara för er på bloggen, för det anses ofta väldigt skrytsamt att prata om pengar i vardagligt tal.

Har du ett sammanlagt värde på över en miljon i tillgångar? Skulle du titulera dig miljonär? Berätta nedan!

I slutet av veckan kommer jag bidra med ett räkneexempel för er som handlar långsiktigt och sitter på innehaven. Hoppas att du läser då med!

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

15
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym

Ja, jag är miljonär och det är de flesta runt omkring mig. Miljonär är när tillgångarnas värde överstiger ens skulder med en miljon. Var man miljonär på sextiotalet kunde man vara ekonomiskt oberoende, såvida man inte satt på ett slott utan tillhörande marker. Idag är det inte samma sak att vara miljonär. Idag behöver man ca fyra miljoner utöver boendet för att vara oberoende och leva på avkastningen. För att klara sig långsiktigt bör man ha det dubbla. Det är väl detta som är målsättningen. Då är första miljonen bara ett steg på vägen. Man bör dock tänka på att… Läs mer »

Anonym
Anonym
Tack för ditt utförliga och sunda svar Sven! Jag håller med dig om att miljonär idag inte är något speciellt utan bara ett delmål upp mot 5-10 miljoner. Precis som du säger är det först då som jag skulle kunna leva på avkastningen.
Anonym
Anonym
sen har du alla som har pensionstillgångar värda över miljonen. kan man kalla dem för miljonarer?
Anonym
Anonym
Helt rätt joachim! Helt plötsligt är det vanligare att vara miljonär än att inte vara det 😉
Anonym
Anonym
Mycket bra tankegångar. Jag vill själv hävda att jag som känslomässig miljonär skulle kunna omsätta kapitalet i pengar på kort tid, därför faller bostaden bort. Som Sven skriver – att vara miljonär är i sig inget speciellt utan först när det går att leva på avkastningen kan man anse sig vara finansiellt rik.
Anonym
Anonym
Tack Per Penning! Jag håller med om att bostaden bör falla bort. Dessutom kostar den ju pengar varje månad i form av el etc. så den bidrar ju inte till att göra mig rikare förrän jag säljer.
Anonym
Anonym

Mitt förslag är då att du säljer din bostad, flyttar till hyresrätt och då kan du snabbare vara miljonär. Det finns tre argument för att inte räkna in bostaden. 1. Du måste bo någonstans och realiserar du bostaden har du ingenstans att leva. Vilket är falskt, du kan bo i hyresrätt. Visserligen betalar du mer per månad, men kan kanske får större värdetillväxt på annat håll. Jag föredrar själv att äga boendet och betala mindre i månatlig kostnad. 2. Bostadens värde är svår att bedöma. Vi vet vad vi betalde men inte vad någon är beredd att betala idag eller… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hej Sven! Jag förstår din poäng, men likt dig är jag glad för min lägre månadskostnad och jag vill inte spela en hyresvärd i händerna. Jag håller med dig i värderingen: många säger att de har en summa i sitt hus, men först när du realiserat vinsten har du den i handen. Likadant är det ju faktiskt med aktier. Kanske är det bättre att mäta sina ekonomiska framsteg i passiv inkomst? Tack för din kommentar!
Anonym
Anonym
Dessutom är ju bostadspriskarusellen lite av en illusion. Många talar om vilken god investering det är att ha en lägenhet som gått upp si och så mycket i pris. Men det är ju bara riktiga pengar den dagen du säljer din stockholmslägenhet och flyttar till Hudiksvall. Om du skall byta boende till en annan stockholmslägenhet så har dessa gått upp lika mycket i värde och du har egentligen inte tjänat några pengar
Anonym
Anonym
Samtidigt ett tidigt inträde varit en förutsättning för att kunna vara med i bostadskarusellen, inte minst med tanke på hävstången man får av 85% belåning.
Anonym
Anonym

Jag har den här situationen. Jag har inga skulder, inga lån och har 1.1 – 1.2 miljoner i skattade injobbade pengar. Gjorde misstaget att min bank (Nordea) investera i fonder för 4 år sedan. Får tillbaka mina sista pengar nu i december och har då gott plus minus noll under 4 feta börsår. Needless to say är jag inte speciellt nöjd. Men det fina med detta är att jag började intressera mig för aktier och fonder, flyttade mina pengar till Avanza och har försiktigt börja köpa aktier och fonder. Ser mig inte som miljonär utan tycker mest att pengarna har… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hua Axl! Det var ett dyrt pris att betala för insikt, men jag håller med dig, det är roligt att göra det själv och att ”glömma bort” dem då och då. Det kan man ju faktiskt göra med stabila bolag. Tack för att du kommenterade!
Anonym
Anonym
För mig är också en miljon i aktier det stora målet men det är resan dit som är det roliga helt klart. Var och tittade på en bostadsrätt men valde att inte köpa den då jag hade varit tvungen att sälja aktierna då och vad skulle jag då roa mig med? (Priset kan ha något att göra med saken också)
Anonym
Anonym
Planen var/är att nå miljonen på börsen innan årets slut, kommer att snubbla på målsnöret men det kommer. Har utöver det ett relativt nyköpt hus, belånat till ca 85%, som jag amorterar på 50 år.
Anonym
Anonym
En miljon svenska kronor är ju inte så mycket internationellt sett..

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link