Hoppa till huvudinnehållet

Kända namn inom finansbranschen: “Så går börsen”

Coronakrisen är inte över, men ska börsen upp eller ned? Finwire har tittat på vad några kända namn inom finansbranschen säger om saken.

Det breda S&P 500-indexet bottnade på 2 191 punkter den 23 mars, en nedgång med 35 procent sedan toppen i februari. Sedan dess har återhämtningen varit stark och indexet befinner sig nu mindre än 18 procent lägre än toppen. Detta trots att coronakrisen i världen långt ifrån är över, många länder befinner sig fortfarande i karantän, Sverige undantaget.

Frågan som vi alla ställer oss; har det senaste börsrallyt gått för fort? Kommer vi att vända ned till nya bottnar eller är börsen på väg mot nya kursrekord?

“Börsen har bottnat”

Larry Fink, medgrundare av världens största kapitalförvaltare, Blackrock, tror att börsen har bottnat. Det framgår av en intervju med affärskanalen CNBC.

Detta från ett scenario då tillväxten av nya coronafall i västvärlden fortsätter att falla och stimulanserna från penningpolitiken och finanspolitiken fortsätter att öka.

Han varnar dock för att marknaden inte fullt ut har förstått att viruset har spridit sig till nästan hela den utvecklade delen av världen. Han befarar att viruset kan öka spridningstakten på södra halvklotet när de nu går in i vinterhalvåret, influensatider, och vi istället går in i sommartid.

Värt att notera är att de amerikanska jobben försvinner i rasande takt. Börsen har alltså stigit trots att i princip alla jobb som skapats i USA sedan finanskrisen har raderats på en månad. Det handlar om totalt 22 miljoner jobb.

“Börsen ska ner 50 procent från toppen”

En som är mer skeptisk är Paul Singer på hedgefonden Elliott Management. I ett värsta scenario kan börsen halveras från toppnivån. Hedgefondens förvaltare har dock köpt en del aktier och räntepapper nyligen, men ser det som för tidigt att blåsa faran över på världens börser. “Just nu finns det inga gyllene lägen”, säger han till Reuters.

“Men det är en perfekt miljö för guld att inta scenen”, skriver Paul Singer i ett brev till sina investerare och tillägger; “ett rimligt pris för ädelmetallen är formligen en flerdubbling av nuvarande värdering”.

Ända sedan 2008 under den tidiga delen av finanskrisen har Paul Singer ansett att tillgångspriserna är övervärderade på grund av att marknaden översvämmats med billigt kapital för att gynna tillväxten.

Goldman Sachs ser riskerna på nedsidan från nuvarande nivåer, och menar att det senaste kursrallyt har gått för fort. Detta mot bakgrund av makrodata och nivå på företagens vinster.

Den amerikanska storbankens chef över globala chefsaktiestrateg Peter Oppenheimer är dock inte helt pessimistisk om läget. När tillväxten i antalet virusfall sjunker så ökar investerarnas tilltro att nedgången kommer att begränsas något. Om stödet från den amerikanska centralbanken och den europeiska centralbanken kommer att vara tillräckliga återstår att se, säger han och tillägger att det som talar för att det kommer att fungera är att köpen av räntepapper av Fed även kommer att inbegripa företagsobligationer och att storleken på stöden saknar historiskt motstycke i storlek.

“Inte tillräcklig rädsla – börsen ska ned mer”

Det nuvarande sentimentet på börsen pekar på att börsen kommer att nå nya lägsta-nivåer. Det skriver Mark Hulbert på Marketwatch. Detta mot bakgrund av att det vanliga mönstret för en sista björnmarknad-botten kännetecknas av pessimism och förtvivlan. De tidigare björnmarknaderna under de senaste 40 åren har kännetecknats av att rädslan vid bottnarna har varit större än den har varit nyligen.

Historiskt pekar också VIX, det som går under namnet skräckindex, att vi ska testa nya bottnar. Indexet har nästan alltid toppat långt innan björnmarknaden sett sin lägsta punkt.

Mark Hulbert lyfter samtidigt fram en analys av Ned Davis Research. De uppger att Dow Jones vid 70 procent av tillfällena under det senaste århundradet har sett nya lägstanivåer vid alla stora perioder av nedgång.

“Fortfarande hög värdering, men inte överdriven”

Hur ser då värderingen ut av börsen? Om vi tar det klassiska Shiller p/e-talet, (aktiepriset delat på ett rullande tioårigt genomsnitt av företagens vinster) så låg det på 31 i januari i år, innan börsfallet tog vid. Det skriver New York Times.

Så hög har värderingen tidigare bara varit vid två tillfällen. 1929, strax före börskraschen. Då låg Shiller p/e-talet på 33. Strax före IT-kraschen, 2000, låg p/e-talet på 23.

Just nu ligger värderingen på Shiller p/e på 23, vilket kan jämföras med det historiska genomsnittet på 17. Ur denna synvinkel så är börsen fortfarande högt värderad, men inte överdrivet.

På nuvarande värdering, har börsen historiskt sett en måttligt positiv avkastning under de kommande åren, skriver New York Times.

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm