Nordnetbloggen
Eva Trouin
Country Manager Sweden

Kapitalförsäkring – den självklara sparformen för företag

På privatsidan konkurrerar kapitalförsäkringen med sina syskon investeringssparkontot och aktie- och fonddepån. För företag är läget ett annat. Det finns i stort sett inte ett enda skäl för företag att välja en annan sparform än kapitalförsäkring.

Låt mig förklara.

Det finns framförallt tre skäl för företag att spara pengar. Det handlar om att placera överlikviditet, sätta av pengar till en eller flera anställda eller att förvalta kapital från en tidigare försäljning. I alla dessa sammanhang står sig alla andra alternativ än kapitalförsäkring rätt slätt.

Vi går igenom var och en av dessa situationer.

Placera företagets överlikviditet

När du placerar företagets överlikviditet i kapitalförsäkring hos Nordnet är pengarna helt fria för uttag – och du betalar ingen uttagsavgift. Den här flexibiliteten gör att du slipper vara rädd för att pengarna är inlåsta när du som bäst behöver dem.

Precis som privatpersoner värdesätter dessutom många företag kapitalförsäkringens enkelhet. Dels är bokföringen smidig, dels slipper företaget deklarera de omplaceringar som görs. Bra för dig som brinner för företagets verksamhet, men saknar intresse för den ekonomiska administrationen.

Premiera företagets nyckelpersoner

Visste du om att företagsägd kapitalförsäkring kan fungera som en pensionslösning? Det innebär i korthet att företaget antingen kompletterar en eventuell tjänstepension med ytterligare ett sparande, en så kallad direktpension, eller i vissa fall ser direktpensionen som ett alternativ till tjänstepension.

Något som värdesätts extra mycket av företagare är den flexibilitet direktpensionen erbjuder. Till skillnad från övrigt pensionssparande är pengarna inte bundna, vilket gör det möjligt för företagaren att återföra kapital till firman, om det skulle behövas. Till exempel vid en expansion.

Går du i säljtankar?

Företagare som börjar närma sig pensionen och går i säljtankar, står inför faktumet att skatta av en stor del av den eventuella vinsten. Normalt mer än hälften. Det är mycket pengar.

Om du kan tänka dig att låta pengarna ”vila” i fem år – utan att göra en enda omplacering – kan du med kapitalförsäkringens egenskaper sänka skatten till 25 procent. Det bygger i korthet på att du placerar pengarna i en kapitalförsäkring och lämnar över förvaltaransvaret till oss. Vi tar inte ut några fasta avgifter för ditt sparande, du betalar bara för den placering du valt.

Nu vill jag höra vad du som företagare tänker. Hur har du gjort med dina pengar?

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

 

Tidigare publicerat i denna artikelserie:

Del I – Upp till kamp! Kapitalförsäkring vs. ISK

Del II – Jag sparar i kapitalförsäkring. Gör du?

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

9 Kommentarer på "Kapitalförsäkring – den självklara sparformen för företag"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Marcus
Gäst
Marcus

Hej
Du skriver ”lämnar över förvaltaransvaret till oss” har ni den tjänsten? Kundtjänst säger att ni inte har det.
Med vänlig hälsning,

Eva Trouin
Gäst

Hej och tack för din fråga!

Att lämna över förvaltaransvaret till oss kan ske på olika sätt. Du kan till exempel välja någon av de riskanpassade fondpaket som vi erbjuder – eller göra Investeringsguiden och få en skräddarsydd portfölj anpassade till dina individuella önskemål och behov. Därtill har du också, om du vill, möjlighet att köpa placeringsrådgivning via någon av våra samarbetspartners.

Om du är företagare och har fler frågor om kapitalförsäkring får du gärna ringa till min kollega Armando, som är specialist inom det här området. Han nås på telefonnummer 0708769756 eller armando.coppola@nordnet.se.

Vänliga hälsningar,
Eva

Krister Ripstrand
Gäst
Krister Ripstrand

Hej, jag skulle vilja veta vad som händer med tillgången kapitalförsäkring efter det att bolaget ”vilat” i 5 år och likviderats. Blir den då privat eller måste den upplösas?
Sedan vill jag påstå att det inte beror på kaiptalförsäkringen att det vilande bolaget efter 5 år endast beskattas till 25%, det är så med alla tillgångar, eller?

Eva Trouin
Gäst
Hej och tack för din fråga! Efter att placeringen varit innestående i fem år blir den inte per automatik privatägd utan kapitalförsäkringen behöver säljas varpå likviden från försäljningen återförs till det vilande bolaget för att du som ägare därefter lyfter dem med en skattelättnad i enlighet med det sk. 5:25-regelverket. Det stämmer att det inte behövs en kapitalförsäkring för att åtnjuta de skattelättnader som följer av 5:25-regelverket. Dock förordar vi kapitalförsäkring med hänsyn till dess egenskaper med en enkel och fn. väldigt förmånlig schablonbeskattning. Något som ofta är intressant oavsett om man köper en extern förvaltningstjänst eller väljer placering för… Läs mer »
Bengt Simmons
Gäst
Bengt Simmons

Bengt
Låter som man måste ha en kapitalförsäkring för att få nyttja 5/25 – så är det väl inte!?
Vidare sägs att man inte får göra omplaceringar under 5-års karensen – så är det väl inte!? (om man inte gör så många omplaceringar att skattemyndigheten anser att bolaget ägnar sig åt daytrading)
Är det verkligen så att man måste lämna över förvaltningen till annan??

Eva Trouin
Gäst
Tack för din återkoppling Bengt! Det stämmer att det inte behövs en kapitalförsäkring för att åtnjuta de skattelättnader som följer av 5:25-regelverket. Dock förordar vi kapitalförsäkring med hänsyn till dess egenskaper med en enkel och fn. väldigt förmånlig schablonbeskattning. Den andra kommentaren gällande att man inte behöver köpa en förvaltningstjänst stämmer också. Här gäller dock att det inte finns någon exakt regel kring hur många omplaceringar man själv får genomföra per år för att upplägget fortsatt ska klassas som att man är passiv. En tumregel är dock max en omplacering per år. I annat fall kan man givetvis välja en… Läs mer »
wpDiscuz

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link