Nordnetbloggen

Kommer de amerikanska Q3 rapporterna visa vägen?

Efter FEDs uteblivna räntehöjning i september så har fokuset varit stort på USAs ekonomi och om/när FED ska börja resan mot en mer normal räntenivå.

Det är inte så konstigt att vi är så intresserade över hur den amerikanska ekonomin mår för när vi tittar på den amerikanska aktiemarknadens storlek så inser man att den är totalt dominerande, i bilden nedan så har Bloomberg ritat upp en världskarta där ländernas storlek motsvarar storleken på dess aktiemarknad.

 

worldmap

 

Så hur mår den amerikanska aktiemarknaden då? Ja det är inte bara FED som är avvaktande utan även den amerikanska aktiemarknaden har varit avvaktande hittills i år och man har pendlat mellan 5% upp och ner hela året.. Trots Kinafrossa och utebliven räntehöjning från FED så ligger åter SP500 (det breda aktieindexet) kring nollan.  Diagrammet nedan visar utvecklingen hittills i år.

 

 

sp500

 

 

Det känns helt klart som att den amerikanska börsen står och väger lite grann, letar efter vilken riktning ekonomin är på väg, därför kommer de Q3 rapporter som kommer att komma in under den här veckan och några veckor framåt att spela en stor roll för de amerikanska börserna. Kommer de ge några tydliga signaler? Först ut var som vanligt aluminiumföretaget Alcoa som redan i fredags kom med sin rapport. Aluminiumbolagets vinst för det tredje kvartalet var klart lägre än konsensus, vilket fick aktien att stänga 5 procent lägre men man vidhöll sina prognoser.

Det är alltid intressant att höra hur andra tänker och resonerar därför ringde jag Björn Persson som är baserad i London och jobbar för fondbolaget Legg Mason* för att fråga lite hur dem som amerikansk kapitalförvaltare ser på den amerikanska ekonomin.

Hur är tillståndet för USA ekonomi?

Låg inflation, låg ränta, låg arbetslöshet och helt ok värderingar (efter den senaste tidens korrektion i marknaden) är faktorer som vi ser som positiva. Vi har också en svag men stadig tillväxt i USA.

 

När tror ni FED kommer börja resan mot en mer normal ränta?

FED har sagt att man kommer att vara ”data dependant” vilket menas att man kommer att följa ekonomisk statistik extremt noga. Om FED kommer att höja 2015 eller 2016 är svårt att svara på men det vi ser som lika viktigt är den planerade takten på höjningarna d.v.s. hur mycket man höjer och om man planerar in flera höjningar under 2016. Pa Legg Mason har vi ett antal personer dedikerade endast till att analysera FED och andra centralbanker.

 

Vilken typ av fond skall man välja om man vill investera i USA?

Vi på Legg Mason erbjuder flera fonder där man som kund verkligen får något annat än index, t.ex. Legg Mason Opportunity Fund med den legendariske fondförvaltaren Bill Miller och Samantha McLemore vid rodret. Bill Miller har varit en del av Legg Mason sedan 1982 och ar mest känd for att ha lyckats slå S&P 500 15 år i rad.

 

Om man tycker att det är läge att investera i den amerikanska aktiemarknaden ska man välja aktiv eller passiv förvaltning?

Jag tycker ibland att debatten mellan aktiv och passiv förvaltning ar lite for ensidig. Flera av våra kunder kombinerar en passiv exponering med en mycket aktiv fond med hög ”active share” och en koncentrerad portfölj.

De fondbolag som inte sticker ut utan liknar index till stor del tror jag kommer att fa det svårt framöver. Konsumenter är idag mer pålasta och ställer helt andra krav an vad man gjort tidigare.

 

Ja Björn och Legg Masons bild av den amerikanska ekonomin verkar delas av de flesta just nu, svagt positivt men inte helt övertygande vi får se om q3 rapporterna och FED agerande under hösten kan ändra på det.

 

/Jocke Bornold Sparekonom som du hittar på twitter!

 

 

*Vilka är Legg Mason? Legg Mason ar idag en av världens största fondförvaltare, nr 21 i storleksordning for att vara exakt. Historiskt sett har vårt huvudfokus varit amerikanska aktiefonder inom small, mid, large och all cap. Idag erbjuder vi aktie-, ränte- och hedgefonder med exponering over hela världen.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

1
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hur stor andel av sin portfölj tycker du bör vara exponerad mot USA?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link