Hoppa till huvudinnehållet

Krydda portföljen med ETFer

I din depå/portfölj har du sannolikt aktier och/eller fonder. Aktier har fördelen att du kan äga exakt de bolag du vill, medan fonder är perfekta för att få en bra riskspridning med många olika aktier inom ett specifikt land, bransch eller världsdel. Genom fonder kan vi nå fjärran marknader och specifika branscher utan ha råkoll på just den marknaden/branschen utan det överlåter vi till en förvaltare (om det är en aktivt förvaltad fond) eller så väljer vi att följa ett fördefinierat index (passivt förvaltad fond). Ett tredje alternativ är ETFer, som detta inlägg kommer att handla om.

Personligen har jag mer kapital i fonder än i aktier, vilket är smidigt då jag inte behöver lägga energi på att välja aktier utan det räcker med att jag tar mig tid och energi att välja bra fonder. Missförstå mig rätt – jag gillar aktier, men är rädd att jag skulle bli för försiktig i mina val om jag bara skulle ha aktier. Min fördelningen mellan fonder och aktier är mångt och mycket styrt av att en stor del av kapitalet är låst i tjänstepensionsförsäkringar hos bolag där det endast går att placera i fonder, så där är det bara att tugga i sig och göra bästa möjliga val.

Apropå val: Nu när det är semestertider och vädret inte är det bästa passar det perfekt göra en översyn över investeringarna. Själv har jag de senaste veckorna rensat och allokerat om både bland sparkonton, i aktieportföljen och bland pensionsförsäkringarna. De mår bra över att gås igenom i alla fall någon gång i kvartalet.

Vad är en ETF?

Tillbaka till det inlägget skulle handla om: ETFer. En ETF (“Exchange Traded Fund”) är en börshandlad fond, dvs den fungerar som en fond men du kan köpa och sälja den omedelbart precis som en aktie. ETFen följer oftast ett underliggande index. Det finns flera fördelar jmf med vanliga fonder, men de två största skulle jag säga är att:

  1. de går att sälja på dagen om det behövs
  2. det går att nå väldigt snäva områden/nischer på ett sätt som fonder sällan gör, tex VanEck Vector Video Gaming and eSport UCITS ETF som fokuserar på bolag som får minst 50% av sina intäkter från videospel och/eller e-sport.

En skillnad mot vanliga fonder är att du betalar courtage vid köp och sälj, precis som när du handlar med aktier. I gengäld så är förvaltningsavgiften ofta väldigt låg då den oftast är passivt förvaltad. Vill du veta mer om hur ETFer fungerar rekommenderar jag Alex inlägg: Börshandlade fonder (ETF).

Det är skillnad på index och index

Det kan vara enkelt att välja en ETF eller fond som följer ett känt index och sen luta sig tillbaka och hoppas att pengarna rullar in, men det är stor skillnad på deras prestation så tänk ett extra varv innan du bestämmer dig för vilka index du vill följa. Kika in nedanstående tabell så ser du tydligt att avkastningen skiljer sig betydligt beroende på om du har valt att följa svenska OMXS30 istället för något av de andra stora indexen.

Total avkastning per index

OMXS30 – svenskt index över de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Äger du en svensk indexfond är det möjligt att att den följer detta index.

MSCI World – ett globalt index från Morgan Stanley Capital Internation. Det innehåller ca 1600 bolag och de största innehaven är för stunden Apple och Microsoft. Här får du en bred exponering mot världen, men 65% av innehållet finns på den amerikanska marknaden. Äger du en global indexfond är det sannolik detta index den följer.

Dow Jones Industrial Index – är det äldsta amerikanska indexet. Det innehåller 30 bolag, bland annat Mc Donalds, Procter & Gamble och American Express.

S&P 500 – ett amerikanskt index från Standard & Poor (idag ägt av S&P Dow Jones Indicies) som täcker de 500 största bolagen på börserna NYSE och NASDAQ. När du hör att “den amerikanska börsen” är upp X% så är det detta index som avses.

Nasdaq Composite – ett amerikanskt index som just nu innehåller 2727 bolag varav ca 50% är teknikbolag. Teknikbolagen har gått bra i många år och det syns också på indexet avkastning.

Nasdaq 100 – de 100 största bolagen (finansiella bolag är exkluderade) i Nasdaq Composite. Här hittar vi kända teknikbolag som Apple och Facebook men även Covid-aktuella läkemedelsbolaget Gilead Science.

Konsten att välja ETFer

OK, då har du koll på att det är stor skillnad på avkastning beroende på index. Alla ETFer hittar du på söksidan. Välj kategori, land, koldioxidutsläpp eller vilket urval du nu vill ha. Klicka på ETFen så får du upp detaljer om tex avgift och vilket index den följer. Många gånger så saknar ETFerna längre historik så då får du googla på indexet för att se hur det har presterat historiskt.

När ska välja en ETF, så kolla följande:

  1. Hur stor är kostnaderna för courtage, förvaltningsavgift och spread? Spread är skillnaden mellan köp- och säljkursen så den behöver vi räkna med.
  2. Hur väl följer ETFen sitt jämförelseindex? Den bör följa indexets utveckling fast något lägre då förvaltningsavgiften belastar resultatet. Handlas indexet i utländsk valuta så blir det lite knivigare. Skillnaden påverkas då även av svenska kronans kurs i förhållande till indexets valuta.
  3. Riskjusterad avkastning. Ett sätt att se hur stor risk du utsätter dig för i förhållande till avkastningen är att titta på ETFens Sharpe-kvot. Allt över ett är bra. Är den över 1,5 är det toppen.

Exempel på intressanta ETFer

Nedanstående tabell visar exempel på ETFer som följer indexen som nämndes tidigare men även nischade ETFer, speciellt inom olika teknikområden. Detta är bara en bråkdel av alla ETF du kan välja mellan. Teknikutvecklingen kommer att fortsätta och jag är övertygad om att det är där vi kommer att hitta morgondagens vinnare. Avkastningsmässigt har dessa presterat väldigt bra i jämförelse med de större ETFerna. Ha i åtanke att en ETF som följer ett mindre index med ett fåtal bolag innebär en större risk än en EFT som följer ett stort index.

Men hur är jämförelsen med aktivt förvaltade fonder?

Du är kanske precis som jag intresserad av aktivt förvaltade fonder och då blir det intressant att se om ETFer verkligen kan vara ett alternativ till aktivt förvaltade fonder. Många ETFer har inte så lång historik så att det går att jämföra med de aktivt förvaltade fonderna, men tittar man på utvecklingen det senaste året så tycker jag att det verkar intressant. Det som främst lockar mig är möjligheten att nå fokuserade områden, vilket vi inte gör i en bred aktivt förvaltad fond. Jag har köpt ett antal ETFer för en mindre summa i min pensionsportfölj som ett komplement till fonderna och ser fram emot att kunna återkomma med en jämförelse längre fram. Pensionsfortföljen finns på Shareville (där finns även en portfölj som har fokus på aktier)

Dela gärna med dig av dina tankar kring ETFer och vilka dina favoriter är!
Slutligen…. Detta inlägg ska inte ses som köpråd utan är bara tänkt som inspiration till hur du kan diversifiera din portfölj och vilka parametrar som det kan vara bra att ha koll på.

Ha en härlig sommar!

/Monica

PS: Vill du läsa mer om ETFer kan jag rekommendera:

  • etfdb.com – har många intressanta artiklar och en ETF-databas
  • investing.com – full av information om aktier, index och ETFer
  • trackinsight.com – mer detaljerad information om fonder, ETFer och index. De har även en 100+ sidig rapport om ETFer om du vill nörda in dig.

Monica Sjödin
Entreprenör och ekonomientusiast

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
2 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-08-06 16:46

Tyvärr går det inte att läsa excelarken på mobil då det är en bild och det verkar inte gå att förstora?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-06 17:08

Tack för påpekandet. Det är nu fixat. 🙂

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm