Nordnetbloggen

Börshandlade fonder (ETF)

Vad är ETF?

ETF är en förkortning för Exchange-Traded Fund vilket på svenska betyder börshandlad fond. Namnet antyder att det är en fond som innehåller en samling av tillgångar men till skillnad från vanliga fonder så handlas den på börsen.

I en vanlig fond så handlar du fondandelar direkt mot fondbolaget vilket gör att en fondaffär kan ta upp till några dagar att genomföra. ETF:er handlas i realtid på börsen likt aktier vilket medför att du kan väldigt snabbt både köpa och sälja dina ETF andelar.

Hur fungerar en ETF?

En ETF, likt en fond, har sina tillgångar hos ett förvaringsinstitut separerat från fondbolaget vilket gör de båda investeringsformerna lika. Likt en fond så har ETF:er vanligen en förvaltningsavgift, dock så är denna genomsnittligen lägre än vanliga fonder då ETF:er ofta har en systematisk placeringsstrategi. Detta innebär att ETF:er ofta har en fördefinierad placeringsstrategi som den passivt följer vilket möjliggör att avgifterna kan bli lägre.

Det finns idag väldigt många ETF:er med väldigt många olika placeringsstrategier vilket ger dig som investerare ett stort utbud att välja på.

Gällande handeln av ETF:er så skiljer det sig från en vanlig fond på det viset att andelarna handlas på börsen. Istället för att du som investerare handlar mot fondbolaget så handlas andelarna på börsen. Fondbolaget tillsätter en market maker som sköter kopplingen mellan fondbolaget och börsen.

En begränsning som skapas är att du som investerare bara kan handla i hela andelar, så du kan inte handla med fraktioner av andelar likt en fond. Fördelen som uppstår är att du kan handla din ETF i realtid och även prissättningen på ETF:en sker löpande på börsen. På ETF affärer så utgår det ett courtage, likt det gör med aktier på börsen.

Hur handlar jag en ETF?

Det är enkelt att både köpa och sälja en ETF, du lägger in din order på precis samma sätt som du lägger en aktieorder.

Innan du köper, se till att ha koll på:

  • Vad är det ETF:en ger exponering mot? Index, råvara, aktiestrategi m.m.
  • Vad kostar den i förvaltningsavgift?
  • Vad är det för spread mellan köp & sälj, vilket blir en indirekt kostnad för dig som investerar i ETF:en

Månadsspara i ETF:er

Idag så kan du automatisera ditt sparande och starta ett courtagefritt månadssparande i ETF:er här på Nordnet.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link