Hoppa till huvudinnehållet

Hur bygger man en utdelningsportfölj?

Att bygga en utdelningsportfölj har blivit en populär strategi för många aktiesparare. Anledningen till det är egentligen rätt enkel, vem vill inte ha en passiv inkomst? Vissa som letar utdelningsaktier och bygger en utdelningsportfölj har som slutmål att kunna gå ner i arbetstid, eller sluta jobba helt.

1920x1080_utdelningsportfölj - Thumbnail

Vad är en utdelningsportfölj?

En utdelningsportfölj består av aktier, eller andra värdepapper, som ger dig utdelning. Det betyder pengar in på kontot till alla som äger aktier i företaget. På ett sätt kan man säga att det är belöningen aktieägarna får som har riskerat sina pengar genom att äga aktier och på så sätt vara delägare i företaget.

Strategin för att bygga en utdelningsportfölj blir då tämligen enkel. Du vill ha företag som delar ut pengar till sina aktieägare. Vanligtvis ger svenska stora företag utdelning 1 – 2 gånger per år, men det finns också företag som ger utdelning varje kvartal eller varje månad, även om det sistnämnda är mer ovanligt.

För den som letar utdelningsaktier är det inte helt ovanligt att titta på större och mer mogna företag. Det är företag som gör tillräckligt med vinst och har pengar kvar efter att alla kostnader är dragna och investeringar är gjorda. Visst ska företaget även ha pengar kvar i sin egen kista för framtiden, men rent krasst brukar resten av vinsten delas ut. Det här är en något förenklad bild av verkligheten, men i all enkelhet ett sätt att beskriva det på.


Vad tjänar man på utdelning?

Ur företagets perspektiv är det en ren utgift och skapar inget nytt fundamentalt värde. Det är pengar som finns i företaget, som delas ut till aktieägarna. På så sätt är det ett nollsummespel vid utdelningstillfället. Pengarna flyttas från företaget, in på ditt konto.

Den stora fördelen är att du får pengar in på kontot som du kan köpa fler aktier för i företaget. Allt annat lika, så får du då mer pengar nästa år från företaget då du äger fler aktier. På det här sättet kommer du då åt den berömda ränta på ränta-effekten.

Illustration Badge (10) Bra att veta...

En aktie kostar 100 kr och har 5 kr i utdelning. Fundamentalt försvinner nu 5 kr ut ur företaget i samband med utdelningen. Aktien, som i sin tur speglar det fundamentala värdet på företaget, är nu 95 kr. Teoretiskt sett ska nu aktiepriset falla från 100 kr till 95 kr på utdelningsdagen, oftast sker det redan på X-dagen (ett par dagar innan själva utdelningstillfället, mer om det nedan). Men i praktiken kan en aktie falla både mer eller mindre än storleken på utdelningen.

Illustration Badge (10) Exempel, utdelning återinvesterad...

Du äger 100 stycken aktier i Företag AB. En aktie kostar 100 kr. Det är dags för utdelning och företaget väljer att dela ut 5 kr per aktie. Du som aktieägare kommer då få 500 kr in på kontot. Du köper då 5 nya aktier för pengarna i Företaget AB. Efter köpet äger du nu 105 aktier. Nästa år kommer du då få 525 kr i utdelning. Över tid skapas då den berömda ränta på ränta-effekten.


Handla med utdelningsaktier

För att få ta del av utdelningen ett företag ger behöver du vara registrerad som ägare. Eller enklare förklarat – du behöver äga aktien. Det som är viktigt att ta med sig är att du behöver äga aktien på Sink-dagen, det är sista dagen aktien handlas inklusive rätt till utdelning och dagen innan den så kallade X-dagen, dagen då aktien handlas utan rätt till utdelning. Utdelningen trillar sedan in på ditt konto ett par dagar senare.

Här kan du lära dig mer om utdelningsaktier


Hur hittar man bra utdelningsaktier?

Det absolut viktigaste, som med all annan handel i finansiella instrument, är att du förstår företaget som du investerar i. Du behöver ha en uppfattning om hur företaget ska fortsätta växa i framtiden, deras produkt eller tjänst och vem som är kunden. Det är grunden till all investering och något du behöver ha koll på.

När det kommer till att specifikt avgöra en akties förmåga att ge dig som aktieägare en god utdelning så finns det några bra nyckeltal att känna till:

  • Direktavkastning

  • Utdelningsandel

  • Utdelningstillväxt


Direktavkastning

Direktavkastningen får du fram genom att dela utdelningen per aktie med aktiekursen.

15x21 light-bulb cyan Exempel:

Bolaget AB har en aktiekurs på 50 kr och en utdelning på 5 kr. För att få fram aktiens direktavkastning så räknar vi därför ut följande: 

480x100 direktavkastning

Bolagets utdelning i förhållande till aktiekursen ger en direktavkastning på 10% (5 kr / 50 kr).


Här kan du lära dig mer om direktavkastning


Utdelningsandel

Utdelningsandelen får du fram genom att dela utdelningen per aktie med vinsten per aktie.

Ränta-på-ränta effekten är vad du söker som utdelningsinvesterare och sänkt utdelning försämrar ränta på ränta-effekten. Det vore bättre om aktien du investerat in successivt höjer utdelningen år efter år.

Ett bra tips är därför att leta efter aktier som har en någorlunda generös utdelningspolicy, vilket är omkring 50-70% i utdelningsandel av vinsten. Det ger goda förutsättningar för företaget att både investera vinsten i sin verksamhet för att bli långsiktigt konkurrenskraftiga, samtidigt som man premierar dig som aktieägare och betalar en bra utdelning.

Illustration Badge (10) Exempel på utdelningsandel...
Företaget AB har 100 MSEK i vinst och delar ut 90 MSEK till aktieägarna. Då har man en utdelningsandel på 90% vilket är väldigt generöst. Ett problem kan dock uppstå om vinsten faller nästa år till exempel 89 MSEK.

utdelningsandel

Hur kommer det påverka företagets utdelning?
Kommer de välja att fortsätta dela ut 90 MSEK och alltså använda pengar från tidigare årsvinster för att dela ut och därmed har en utdelningsandel på ca 101%. Det mer troliga är att man sänker utdelningen och aktieägarna får en mindre summa detta år.



Utdelningstillväxt

Den som vill maximera ränta på ränta-effekten letar efter aktier med en ökande utdelning, så kallad utdelningstillväxt. Företaget genererar mer vinst och väljer att höja utdelningen vilket ger dig som aktieägare ännu mer pengar in på kontot.

Hur har företagets historiska utdelning sett ut, är trenden stigande? Vad säger företaget själva, vill de höja utdelningen framöver? Detta är frågor som du behöver leta svar på för att få reda på hur förutsättningarna ser ut för att utdelningen ska öka i framtiden.

Ekvationen blir nu riktigt intressant: En god utdelning idag + att företaget höjer den i framtiden + att du återinvesterar detta = ränta på ränta-effekten!


Företagen med högst utdelning, X-dagar och direktavkastning

Nedan hittar du en lista med bolag på Stockholmsbörsen (Nasdaq Stockholm) och du kan sortera på X-dag, utdelning per aktie och direktavkastning.

8,97%
20 SEK
8,66%
20 SEK
8,26%
10,24 SEK
-
7,8%
5 SEK
7,74%
2 SEK
7,73%
5 SEK
7,54%
5 SEK
7,51%
16,37 SEK
7,45%
6,9 SEK
7,23%
6,9 SEK
7,17%
15,15 SEK
-
6,93%
2 SEK
6,73%
2 SEK
6,51%
7,18 SEK
-
6,28%
8 SEK
6,25%
18 SEK
-
6,2%
8 SEK
6,08%
18 SEK
-
6,06%
0,67 SEK
-
5,34%
6,6 SEK
5,07%
11,5 SEK
-


Bra att veta om risker och avkastning

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier historiskt gett god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning. Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.


Börja spara i aktierÖppna konto
© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm