Nordnetbloggen
Eva Trouin
Fd. Sverigechef Nordnet

”Kvinnor och pengar” – ny forskningsrapport från Barbara Stewart

Inför den internationella kvinnodagen hade Nordnet i fredags (6:e mars) förmånen att, under ett fullsatt frukostseminarium, presentera den kanadensiska forskaren Barabara Stewart och hennes senaste forskningsrapport ”Kvinnor och pengar”.

Om Barbara Stewart och studien ”Kvinnor och pengar”

För fem år sedan startade Barbara Stewart en studie om kvinnor och pengar. Frågan hon ställde sig var: Varför är alla budskap om kvinnors förhållande till framgång och pengar så negativa?

Hennes uppfattning var att bilden som kavlades ut i media gick tvärtemot hennes egna erfarenheter från sitt jobb, där hon hade dagliga kontakter med många framgångsrika och skickliga kvinnliga investerare.

Nu fem år (och över 300 intervjuer) senare har hon fått en mycket klarare uppfattning om ”Kvinnor och pengar”. Här är några av slutsatserna från hennes forskning:

  • Kvinnor lägger generellt stor vikt vid att investera i saker som är betydelsefulla för dem.  (Kvinnors stora ägande i olika etiska fonder är ett exempel)
  • Kvinnor är riskmedvetna, lägger stor vikt vid detaljer och funderar noga över sina finansiella beslut.
  • Kvinnor föredrar att lära sig om ekonomi från förebilder eller familjemedlemmar istället för traditionella metoder, som till exempel att läsa i böcker eller gå ekonomikurser.
  • Det mest genomgående temat när det gäller framgångsrika kvinnor var att de tidigt i livet lärde sig vikten av att bli ekonomiskt självständiga.

Här kan ni se rapporten i sin helhet, och här nedan kan ni se Barbaras presentation av ”Kvinnor och pengar”.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till Barbara, Handelsbanken (vår partner för eventet) och alla som deltog på plats eller följde eventet live via sociala medier.

Jag vill också rikta ett särskilt tack till de två kvinnliga toppmedlemmar som var delaktiga under den senare delen av seminariet då jag presenterade vårt sociala investeringsnätverk Shareville.  Det var väldigt uppskattat, både av mig och övriga gäster, att ni (”Sessan” och ”Sångaren”),  var med och berättade för publiken (och för DiTV) hur ni använder Shareville för att lyckas bättre med era investeringar. Inslaget från DiTV kan ni se här.

Även EFN var på plats för att göra en intervju med Barbara Stewart – ta del av den här.

/Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, som du kan följa på Twitter här.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link