Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

5 steg för att kunna leva på utdelningar

Drömmer du om möjligheten att leva helt eller delvis på den utdelning som din portfölj genererar? Jag ska visa hur du kan bli ekonomiskt fri och pensionera dig med hjälp av aktieutdelning. 

Steg 1 – Bygg en skattefri utdelningsportfölj

Grunden ligger i att ha en aktieportfölj som är optimerad för aktieutdelning. Utdelningen är tänkt att fungera som inkomst under tiden som pensionär och ska kunna finansiera den livsstil som du vill skapa. Därför föredras aktier som ger avkastning genom utdelning före kursvinst. Poängen är att säkerställa ditt kassaflöde, då du har ambitionen att kunna jobba mindre eller inget alls, istället kommer ”lönen” från utdelningsportföljen.

Viktigt att tänka på är att du väljer rätt kontoform för att skatteoptimera din utdelningsportfölj. Investeringssparkonto (ISK) är att föredra då du erhåller utdelningen skattefritt på detta konto. Skatten beräknas nämligen som genomsnittsvärdet på ditt ISK vid varje kvartalsskifte samt alla insättning du gör. Utdelningen trillar alltså in skattefritt på ditt ISK och om du tar ut denna innan nästa kvartalsskifte så har du fått den 100 procent skattefritt.
Planerar du att inneha utländska utdelningsaktier så gör dessa sig mer passande i en kapitalförsäkring, då du får tillbaka källskatten som dras på utländska utdelningar.

Steg 2 – Räkna på framtida kostnader

Med rätt mål kan du motivera dig själv att uppnå möjligheten med att leva helt eller delvis på utdelningen. Börja med att räkna på hur mycket kostnader du förväntas ha i din framtida livsstil. Slå ihop alla dina kostnader idag och se hur mycket det utgör på ett helt år. Tänk på att räkna in allt, såväl mat, boende, nöjen, räntor och övriga kostnader. Säg att den skulle uppgå till 200 000 kronor per år, vilket inte är helt orimligt. Om du sedan bygger en portfölj med direktavkastning på 3 procent behöver du ha 6,7 miljoner i eget kapital. (6,7M *0,03 = 198 000 kronor). Vrid på dessa parametrar efter din egen kalkyl.

Vid första anblick kan det låta avlägset att lyckas spara ihop 6,7 miljoner. Men om du hänger med i de efterföljande stegen ska du se att detta kan avklaras betydligt fortare än du tror. Det du behöver göra just nu är att bestämma mål och delmål.

Steg 3 – Utdelningstillväxten & återinvestering

Tiden innan, det vill säga när du bygger portföljen, gör du bäst i att återinvestera utdelningen du får. Detta gör att du får fler aktier och därmed mer utdelning vid nästa tillfälle. Det är just detta som skapar den eftertraktade ränta-på-ränta effekten. Detta gör i sin tur att tiden det kommer ta för dig att uppnå ditt mål kommer gå fortare än du spenderar pengarna.

Siktar du på aktier som har god potential att höja sin utdelning så kommer även det minska tiden tills målet är uppnått. Om utdelningen höjs så innebär det mer intäkt för dig att täcka den framtida kostnaden. Leta efter aktier som har en hög utdelningstillväxt.

Med återinvestering och höjda utdelningar år efter år så kommer dina mål att avklaras fortare.

Steg 4 – Nyttja långsiktiga svängningar på börsen

Du behöver räkna med att börsen kommer svänga med tiden och även så den utdelning du får in på kontot. Fram tills dagen du ska leva på utdelningen kan du nyttja svängningarna och öka på med fler aktier från den inkomst du har idag. Under tiden då börsen stiger ska du också öka på med fler aktier. Bästa tipset är att skapa en rutin i månadssparandet.

Ta även höjd för att utdelningen kan sänkas eller slopas under sämre finansiella tider. Om du tänker leva på utdelningen så gör du rätt i att ha en buffert i din kalkyl. Det går givetvis att sälja dina aktier och i exemplet ovan skulle du ha 6,7 miljoner kronor att leva för. Detta innebär dock att du stryper din utdelning, så att sälja aktierna för att finansiera livsstilen bör bara göras i nödfall.

Steg 5 – Håll dig till strategin

Sätt upp din målbild och hur vägen dit ska se ut. Det kommer att ta några år och din livsstil och ditt konsumtionsmönster kommer att förändras över tiden. Din kalkyl kommer att behöva revideras med jämna mellanrum, men börja med att sätta tydliga målsättningar redan nu för att hålla dig motiverad.

Ett annat bra tips är att leta andra inkomstkällor. Delningsekonomin växer och detta kan du nyttja. Du kanske kan hyra ut din bostad eller ett rum och få inkomster på det. Eller leta andra projekt som kan skapa små extra strömmar av inkomst. Diversifiering är nyckeln till ett bra aktiesparande. Du kan dessutom diversifiera dig med inkomster från andra håll än börsen för att öka dina chanser.

Bonus – Möt Farbror Fri

Jag träffade bloggaren Farbror Fri som tillsammans med fru och barn ”pensionerade” sig redan vid 40. Han lever nu på bland annat inkomst från sina aktier.
Leta gärna om fler som lyckats med det du tänker åstadkomma och jaga efter erfarenheter. Så slipper du göra samma misstag som andra redan har gjort.

Lycka till med ditt byggande! Nu är det dags att kavla upp ärmarna och börja snickra på din plan. Har du erfarenheter eller tankar på hur detta ska gå till så dela gärna i kommentarsfältet nedan.

/Alexander Gustafsson

All information i detta utskick ska ses som allmän information och inte i något fall som rekommendation eller råd rörande investeringsbeslut. Läsaren ansvarar själv för den risk som är förknippad med ett investeringsbeslut baserat på informationen som anges i detta utskick. Att investera i finansiella instrument innebär alltid en risk. Instrumenten kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade beloppet. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

16
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Håkan
Gäst
Håkan

Alltså alexander du få ju skatta 1 % på 6.7 miljoner om du har isk. Har du de aktier i en vanlig aktiedepå slipper du skatta 1 %. Men skatta 30 % på vinsten av utdelningen.

Isk skatten är inte riktigt 1 %. Men orkar inte kolla exakt hur mycket den är

Uffe
Gäst
Uffe

Det finns en (ganska teoretisk) brytpunkt där det blir mer skatteeffektivt att köpa aktier i vanlig depå. Den ligger på ca 70 år. Så nej, i de flesta fall blir det högre skatt i vanlig depå. Kan ju ändras, men då är det enklare att byta från ISK till depå än tvärt om.

ISK-skatten för 2018 är 0,45%. Så allt som ger mer än 1,6 % är det bättre att ha på ISK. Genomsnittet på direktavkastningen ligger kring 4,5 %. (https://www.swedbank-aktiellt.se/blogg/hallstrom/lbqrib.csp och https://blogg.avanza.se/hemberg/2017/11/30/idag-bestams-isk-skatten/)

Håkan
Gäst
Håkan

Det är ganska skönt att ha värdepapperna på isk så slipper man arbetet med att deklarera. Håller koll på alla köpa och sälj. Och så blir det nyemission och split. Skönt att ha isk också om aktierna har stigit mycket.

En som undrar
Gäst
En som undrar

Jag kan förstå att det ”känns bra” när man jobbar mindre eller inte alls att få ”lön” i form av utdelning. Men i princip kan man väl lika väl sälja av fonder eller aktier?

Likaså perioden innan man jobbar mindre/inte alls – funkar det inte lika bra att satsa på fonder? Eller aktier som inte delar ut pengar?

Förklara gärna – jag har nog missat något…

Håkan
Gäst
Håkan

Ja tror själv poängen att dom menar är att du inte rör aktierna och inte bry dig om vad aktiekursen står i så länge du får t ex 5 kr per aktie i utdelning. Man kan också har ett antal miljoner i fonder. Fast utdelningen återinvesteras i nya andelar så du få sälj för t ex 20 000 varje månad om du kan leva på det tex Och vi säger har du en miljon i fonder och 1 % avgift så blir det 10 000 kr i avgift varje år Ränta på ränta blir det mycket pengar

En som undrar
Gäst
En som undrar

Tack för att du försöker hjälpa mig att förstå. Tyvärr har jag fortfarande inte förstått allt…

I ditt exempel, vad är bakgrunden till avgiften på 1%? Är det säljavgift för fonden? Det är väl bara vissa fonder som har sådana avgifter? Eller är det någon annan avgift?

Håkan
Gäst
Håkan

Fonder har oftas inga sälj eller köpavgifter. En fond kanske snittar på 0.4 % . Det blir 4000 per miljon. Säger vi du ha 5 miljoner blir det 20 000. Per år. På 10 år blir det 200 000. Tror du att själv skulle kunna slå index med egna utvalda aktier. Eller vill du köpa fonder istället. Fonderna äter lite mer på det egna kapitalet om vill leva på det egna kapitalet. Men fonderna kan också gå bättre än aktierna. Det beror på vilka fonder du ha. Nordnet har typ 2-3 tusen olika fonder. Ja har köpt ca 600 –… Läs mer »

Krister Ripstrand
Gäst
Krister Ripstrand

Jodå, detta beskriver min strategi. Avkastning på tillgången utan att behöva sälja tillgången eller ”mjölka kossan istället för att sälja den”. Det senare ger en kortsiktig tillfredsställelse men leder till att jag måste köpa en ny kossa om det är mjölk (läs deg) jag vill ha ;-).

Fråga (påstående kanske!?): Utländska utdelningsaktier, med källskatt 15%, i ISK ges tillbaka med automatik i deklarationen påföljande år. Utländska utdelningsaktier i en Kapitalförsäkring där återbördas källskatten först efter upp till två år!? Det är det svar jag fått från Nordnet förut och det tycker jag är alldeles för lång tid?

Håkan
Gäst
Håkan

Ja med kapitalförsäkring så fixar Nordnet om du nu har en kapitalförsäkring där. Isk får du fixa det själv på. Låter krångligt om man har många olika aktier från andra länder

Ja gör som du. Köper nya bolag för utdelningen.

Krister Ripstrand
Gäst
Krister Ripstrand

Håkan, om jag uppfattar det du skriver rätt, så vill jag förtydliga när det gäller kupongskatt från utlandet då man har ISK; ”Återbetalningen” sker med automatik i din deklaration så du behöver inte göra något speciellt.

Niklas
Gäst
Niklas

Hej, ville bara flika in att taket för avräkning för utländsk källskatt på ISK är väl ca 500 kr per år, viket gör det synnerligen olämpligt för stora innehav av utländska utdelningsaktier. KF rekommenderas då istället.
Om man tänker på alternativet med vanlig depå är det sak samma där. För övrigt är det värt att överväga denna form också. Jag vet att alla säger KF hit och ISK für alle dit, men dessa sparformer har ändå en del som talar emot: oförutsägbarheten, höjningar av schablonskatt, en växande börda för större innehav… //Niklas

Krister Ripstrand
Gäst
Krister Ripstrand

Bra info Niklas, var inte medveten om gränsen för ett innehav i ISK. Är inte där med de innehavet ännu.

För övrigt har jag KF eftersom det är den möjligheten som lämpar sig bäst, menar jag, för ett enmansföretag att förvalta det egna kapitalet (direktpension).

Håkan
Gäst
Håkan

Det funkar säkert som du säger att ha utländska aktier isk också.

Wassberg
Gäst
Wassberg

I steg 2 ovan bör man också räkna med inflationen. Levnadskostnaden om 20-30-40 år är sannolikt väsentligt högre än idag.

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link