Nordnetbloggen

Lär dig strategin Magic Formula

Önskar du att det fanns ett magiskt bra sätt att hitta aktier på? Ja, då behöver du inte leta längre. I detta inlägg ska vi gå igenom den världspopulära strategin som heter just Magic Formula.

Magic Formula

Strategin kommer från Joel Greenblatt, den Amerikanske hedge fond förvaltaren och senare författaren till boken ”The little book that beats the market”. Där delger han en strategi som han kallar för Magic Formula.

Det känns verkligen amerikanskt när någon säljer in och namnger sin formel till magiskt bra. Men, formeln är faktiskt riktigt smart i sin enkelhet! Med bara hjälp av 2 nyckeltal försöker författaren hitta lågt värderade tillväxtaktier. Med en systematisk approach när det kommer till att se över och köpa in aktier till portföljen så har strategin lyckats leverera en riktigt fin avkastning.

Boken har tyckts i många upplagor och är översätt till en mängd andra språk. Jag har sett rapporter där man undersökt strategin på såväl svenska börsen som andra börser utanför USA och den tycks leverera. Oavsett om du kommer följa strategin rakt av eller inte så kan det vara på sin plats att känna till dessa enkla regler för att hitta magiskt bra aktier!

Regler för strategin

 1. Mid- & Large Cap aktier
  I boken läser jag en gränsdragning vid 50 MUSD i börsvärde för de aktier som ska ingå i urvalet. För enkelhetens skull så kan vi ”översätta” kriteriet till svenska börsen genom att använda aktier från Mid- och Largecap. Detta för att säkerställa att det är tillräckligt hög likviditet för att enkelt kunna handla men också för att tillväxtpotentialen som strategin letar efter ska kunna realiseras.
 2. Ta bort Finansbolag
  Exkludera banker, fastighetsbolag och investmentbolag i urvalet av aktier. De nyckeltal som strategin kollar på fungerar inte helt på denna typ av bolag, utan är primärt bara för rörelsedrivande bolag. Det urval av aktier du kollar på är alltså: Mid- & Largecap (exklusive finansbolag).
 3. Magic Formula nyckeltalen
  Return on Capital (RoC) = EBIT / Investerat Kapital
  Earnings Yield (EY)    = EBIT / EVTa fram 2 listor med aktier, första listan rangordna urvalet efter de som har högst Return on Capital och nästa lista efter högst Earnings Yield.
 4. Bygg en portfölj med 20-30st aktier
  Boken rekommenderar att du bygger ihop en portfölj bestående av de bolag som kommer högst upp enligt angivna 2 nyckeltal. Börja vid nästa månadsskifte och köp in de 5-7st högst rankade. Varannan eller var tredje månad repetera detta och köp in de just då högst rakade aktierna.
 5. Sälj efter 1år och börja om på nytt
  Sälj rullande dina 1 års aktier och använd pengarna för att köpa in de nya aktier som är högst rankade.

Analys av nyckeltalen

Strategins hjärta är de två nyckeltalen Return on Capital och Earnings Yield. Det är just dessa två som är den magiska delen i strategin och jag utvecklar lite om vilket syfte de fyller.

Return on Capital (RoC)

Detta är ett vinstmått och letar helt enkelt fram de bolag som är bäst på att skapa vinst (EBIT) med bolagets investerade kapital. Ju mer vinst och ju mindre investerat kapital som behövs i bolaget ger alltså ett högre RoC värde. Detta visar på hur effektiv ett bolag är på att skapa vinst.
Denna delen av strategin letar alltså fram bolag som är riktiga pengamaskiner och som borde ha möjlighet att växa om de är så duktiga på att skapa vinst.

Earnings Yield (EY)

Detta är lite slarvigt förklarat ett inverterat P/E tal. P/E talet mäter hur mycket man betalar för aktievinsten och teoretiskt vill man ha så lågt P/E tal som möjligt. Att det är inverterat innebär att författaren skriver det som E/P istället och således är ett så högt tal som möjligt att föredra. EY går följaktligen även att framräkna genom 1/PE uttryckt som procent.

Det fina med Earnings Yield är att man kan se det som en förbättring och att det ger bättre resultat än P/E talet. Man mäter istället EBIT (rörelseresultat) istället för nettovinsten i resultaträkningen dividerat med Enterprise value. Bolag kan vara kreativa i bokföringen och periodisera skatten på ett eller annat sätt, genom att kolla lite längre upp i resultaträkningen och använda EBIT får du ett annat sätt att mäta resultatet på.
Istället för att bara mäta börsvärdet som man gör i P/E talet så mäter man istället Enterprise Value. Detta är kort o gott Börsvärdet plus nettoskuldsättningen och anses ge en bättre bild av vad bolaget är värt.

Earnings Yield försöker helt enkelt hitta de bolag som är lägst värderade i förhållande till sitt rörelseresultat. Tillsammans med Return on Capital så hittar man aktier som är lågt värderade och duktiga på att skapa vinstmedel!

Om du behöver hjälp att hitta aktier enligt Magic formula så tipsar jag om Börsdatas sida, kolla in här.

Använder du magic formula när du investerar? Dela gärna erfarenheter om du har i kommentarsfältet nedan eller tankar om nyckeltalen som används. Vore kul om vi kunde få igång diskussionen.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

19
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Hej Alexander, Finns det någon anledning till varför du skulle köpa varje månad och inte alla 20-30 bolagen vid ett och samma tillfälle? Så som jag har förstått det så funkar Magic Formula så att du köper det vid ett tillfälle, låter det ligga i 1 år och sen säljer man och kollar ovannämnda ranking igen och gör nya köp. Men blir lite nyfiken till om det ska vara på månadsbasis man köper? För övrigt så har jag en portfölj med magic formula – med small, mid och large cap svenska aktier. Tycker du man borde inkludera hela skandinavien?
Anonym
Anonym
När jag läste den svenska översättningen av ”reviderade” boken så rekommenderade han i boken att köpa varannan eller var tredje månad. Du kan köra även köra en gång per år. Det kommer uppenbarligen bli viss skillnad men välj det som känns bäst och enklast för dig – större chans att du fullföljer strategin då och det är viktigaste i slutändan. Jag skulle nog säga att köpa lite mer frekvent ger ett jämnare utslag över längre tid.
Anonym
Anonym
https://www.kvantinvestering.se/ kan man också läsa mer om Magic Formula och prenumerera på aktielistor för att enkelt följa strategin.
Anonym
Anonym
Multiplicera talen och sortera den listan, så får du fram en bättre lista på intressanta bolag. Du kan då lättare att jämföra aktierna mellan olika år och cherry picking de bolag som du anser har potential för framtiden.
Anonym
Anonym
Menar du multiplicera roc med ey?
Anton Andersson
Gäst
Anton Andersson
Hejsan! Om jag har förstått allt rätt så om man kollar på börsdata så filtrerar dom fram dom bolag som ligger högst upp, men om samma bolag ligger i toppen kommande månad fyller du på dom då eller plockar du av dom bolag som ligger längre ner på listan!
Kristian
Gäst
Kristian
Det undrar jag med. Vi får hoppas artikelförfattaren kan tänka sig svara.
Joel
Gäst
Joel
Hej Alexander! Jag har en summa pengar från en husförsäljning som jag tänkt köpa aktier för. Om jag ska börja med the magical formula hur mycket bör jag investera per gång jag köper. ska jag pytsa ut det över ett års tid eller kanske ännu lägre för att minimera riskerna?
Josef
Gäst
Josef

Hej Alexander! Jag är ju gammal i gemet för magiska formeln och har investerat enligt formeln sedan 2014. Dessutom har jag bloggat om utvecklingen varje månad på http://www.magiskaformeln.se. Har tre portföljer (en svensk, en finsk och en amerikansk) och utvecklingen har varierat rätt kraftigt mellan dem. Ville egentligen främst bara tacka för ett bra blogginlägg och en väldigt bra beskrivning av formeln men har också en fråga: – Varför väljer du att behålla aktierna i just 1 år? Att upplägget ser ut så i Joels formeln har väl i grunden att göra med skatteregler i USA och de skiljer sig… Läs mer »

kenan
Gäst
kenan
Hej, Var hittar jag funktionen till att kunna sorta på just de nyckeltalen, RoC och EY?
Josef
Gäst
Josef
@Kenan, du kan hitta det på Börsdata. Alternativt följa http://www.magiskaformeln.se !
Gustav Björklund
Gäst
Gustav Björklund
Hur lägger man in dessa nyckeltal i en filtrering på Nordnet?
Samuel
Gäst
Samuel
Hej Alexander! Tänkte höra med dig om du känner till några shareville portföljer som följer Magic Formula?

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link