Nordnetbloggen
Eva Trouin
Country Manager Sweden

Mäklarens tips – så handlar du på amerikanska börsen

Att börja handla aktier på amerikanska börsen är hos Nordnet inte mycket svårare än att handla på svenska börsen. Men även om det är likt finns det en del skillnader och saker som är bra att ha i åtanke. Därför passade jag på att intervjua en av våra USA-mäklare här på Nordnet, Emil Ahlin, för att ställa lite frågor om amerikanska börsen.

Hej Emil, kul att ses! Kan du berätta vem du är och vad gör du på Nordnet?

Hej Eva, Tack för att jag får vara med.

Jag är en student som är i slutet av min utbildning och passar på att vara en av Nordnets tre nordamerikanska-mäklare. Varje dag när de amerikanska börserna är öppna så sitter jag eller någon av mina kollegor tillgänglig på telefon. Vi sitter här om någon kund har en fråga eller behöver hjälp med orderläggningen. Vanligtvis är det det sistnämnda som våra kunder behöver hjälp med. Det kommer även frågor om bolagsspecifika händelser eller mer makroekonomiska sådana, till exempel när Janet Yellen ska hålla tal eller när amerikanska konjuktursiffror presenteras.

Vad är dina tips för den som vill komma igång och börja handla på amerikanska börsen?

En bra början är att veta att öppettiderna är lite annorlunda jämfört med våra europeiska dito. Handeln i Nordamerika startar vid 15:30 svensk tid och fortlöper till 22:00. Ett annat tips är att se sig omkring efter vilken typ av bolag du har runtomkring dig, det kan jag tycka är intressant. Till exempel så vet jag att du Eva, har barn som gillar spel och du då har köpt spelbolag till deras portfölj, flertalet spelbolag finns noterade men de stora är  Activision Blizzard och EA.

Du gillar även Tesla om jag inte minns fel och där har vi ytterligare än aktie som erbjuds. Min inspiration brukar just komma i från min vardag och de tjänster eller produkter jag använder, för väldigt många av dessa är noterade på den amerikanska marknaden. Det behöver inte vara några dyra produkter, ta till exempel tejpen på bordet framför mig. Den är från 3M och de är noterade på NYSE och dessutom har de en svensk VD.

Är det något som är viktigt att tänka på när man handlar med amerikanska aktier?

Ja, jag skulle vilja säga att det är viktigt att ha koll på att en person som köper amerikanska aktier också köper dollar. Det är alltså två faktorer som avgör din avkastning, dels är det den underliggande tillgångens pris och även hur dollarn rör sig jämfört med den svenska kronan. Själva handelskostnaden eller courtaget också kallat är så lågt nu förtiden att det är försumbart i många fall och erbjuds från 9 kronor.

Kan jag få utdelning om jag äger utländska aktier?

Ja, självklart kan du få utdelning från utländska aktier. Det finns bolag vars aktier kallas dividend Kings eller Aristocrats för att de har lämnat en stigande utdelning varje år i minst 25 år. Några av de bolag som återfinns på den listan är Coca-cola, 3M och Chevron. Det finns även en börshandlad fond med kortnamnet NOBL som just följer Dividend Aristrocrats.

Intressant! Men hur beskattas amerikanska aktier?

Den amerikanska källskatten är 15 % och dras direkt av utdelningen som betalas ut.

Här är en produkt som jag vet att du har ett gott öga för mest fördelaktigt och det är kapitalförsäkringen, eller ska vi säga försäkringsprodukt för att inte utesluta privatpension och tjänstepension också. Eftersom Nordnet står som officiell ägare för de värdepapper du har i försäkringarna så fungerar det lite annorlunda än om de hade legat i en ISK eller vanlig depå. Ligger aktierna i ISK måste du själv söka tillbaka den del av skatten som man har rätt att få tillbaka. På en vanlig aktie- och fonddepå har man inte rätt att få tillbaka något på skatten på utdelningar från t.ex. USA. När aktierna i stället ligger i en försäkringsprodukt, är det en större chans att Nordnet kan få tillbaka den utländska källskatten men det tar tid, ungefär 2 år för att få tillbaka hela beloppet.

Tack Emil för att du tog dig tid att svara! 

Tack själv Eva!

Läs mer – Investeringscoach Alexander Gustafsson går igenom hur du handlar utländska aktier

Se marknadsöversikt på amerikanska börsen

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar. Innan du investerar i en fond bör du läsa informationsbroschyren som finns hos fondbolaget och faktabladet som du hittar i orderläggningsfönstret samt på fondens produktsida på nordnet.se.

Eva Trouin
Country Manager Sweden

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

1 Kommentera på "Mäklarens tips – så handlar du på amerikanska börsen"

avatar
Sortera:   Nyast | Äldst | Mest gillade
Rooney
Gäst
Rooney

En King och en Aristocrat är inte samma sak, vilket man får intrycket av i texten ovan.
En Dividend Aristocrat har, precis som ni skriver, haft ökande utdelning i minst 25 år.
En Dividend King är ett bolag som har ökat utdelningen i hela 50 år.

wpDiscuz

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link