Hoppa till huvudinnehållet

Marknadsuppdatering efter sommaren

Börshumöret har varit fortsatt starkt under sommaren och det har varit positiva rörelser i många tillgångar, inklusive den svenska kronan. Här kommer en marknadsuppdatering efter börssemestern och några tankar och teman inför hösten.

Svenska kronan är stark

Den svenska kronan mätt som en korg mot de flesta andra stora valutorna i världen har stärkts med ca 5% sedan årsskiftet. Det är en markant förändring som nu också bryter den negativa trend kronan befunnit sig i under några år.

EUR/SEK börjar närma sig 10kr, det är stor skillnad mot över 11kr som den låt i under mars månad. I skrivande stund ligger valutan på 10,3 och den samlade analytikerbilden från Reuters tror på närmare 10,2 till årsskiftet.

För dollarn har det varit en ännu starkare rörelse och USD/SEK kursen ligger på 8,7kr. Kronan har stärkts med närmare 7% från årsskiftet och räknat från i mars när valutan växlades med nästan 10,5kr för en dollar så har förändringen varit ännu större.
Den samlade analytikerbilden från Reuters tror på USD/SEK kring 8,5kr fram till årsskiftet.

Detta kommer ge större effekt på de svenska bolagen under både Q3 och Q4. Så börja redan nu fundera på om dina aktier har någon exponering mot utländska valutor, och ifall de gynnas positivt eller negativt av valutarörelserna.
Globalfonder har varit populärt senaste åren och fått en god avkastning med hjälp av försvagad krona, nu får man uppleva lite motvind i sina globalfonder.

Ädelmetaller och börsen går starkt samtidigt

Silverpriset brukar som bekant kallas “guld på steroider” och senaste månaden ger verkligen fog för det uttrycket. Sommaren har bjudit på ädelmetallsrally där både guld och silver har rusat.
Resan i silver har varit allt annat än lugn och silverprisets volatilitet senaste veckan har varit i samma klass som den man såg under mars månad.

Bilden ovan visar den procentuella utvecklingen för Guld, Silver och amerikanska indexet SP500. Senaste månaderna så har vi sett både börsen och ädelmetaller stiga i pris, det är något ovanligt då silver och guld ofta brukar klassas som tryggare hamn när börsen är svag. Oavsett om man logiskt håller med om det resonemanget eller inte så är det så marknaden har använd guld och silver historiskt. Nu har vi sett alla tre tillgångarna stiga, men man märker fortfarande ner på dags- och veckonivå att guld/silver ofta stiger på negativa börssentiment och faller på positiva börssentiment.

Just nu har väldigt många investerare internationellt fått upp ögonen för silver och guld, vilket ger ett ökat köptryck. Dock så tror jag börssentimentet kommer har sista ordet, om vi får fler positiva vibbar så kan de missgynna ädelmetallerna. Om vi däremot får se mer negativa signaler så kommer det gynna.
Ett tredje scenario vilket många kanske inte tänker på är att vi kan få se lite stiltje på börsen. Tillväxtutsikter som ser normala ut, istället för kraftiga negativa (mars) eller kraftigt positiva på grund av stimulanser (efter mars). Även stiltje på börsen torde kunna ge lite mer köptryck i ädelmetaller.

Kollar vi på breda indexet OMXSPI som mäter hela Stockholmsbörsen så är den uppe på ca 3% från årsskiftet. Men kollar vi lite djupare så ser vi att det är en spridd bild med några företag som gått väldigt bra och gynnats av detta klimat och ganska många som fortfarande är något skadeskjutna.

Det är mindre än hälften av alla ca 380 bolag på Stockholmsbörsen som har positiv kursutveckling sedan årsskiftet. Däremot är det ganska många som befinner sig i en positiv trend, då ca 61% av bolagen befinner sig över sitt egna 200-dagars medelvärde.

Medelavkastningen är 4% men det mittersta värdet (medianen) är negativa -3%, vilket också stärker bilden av att det finns några kraftiga vinnare och ganska många bolag som fortfarande har en bit kvar till tidigare nivåer.

Värt att fundera över är om vinnarna kan fortsätta gynnas eller är priset på aktien stretchad? De aktier som laggar efter, kan vi få se dessa komma ikapp eller är det bättre att hålla sig till aktierna med starkt momentum?

Den stora knäckefrågan inför den ekonomiska återhämtningen i allmänhet och det amerikanska valet i synnerhet är arbetslösheten. Bilden ovan visar antalet miljoner amerikaner som i augusti är permanent respektive temporärt arbetslösa.

Antalet temporära har minskat betydande till ca 9 miljoner från skräcksiffrorna 18 miljoner i våras. Tillsammans med de 3 miljoner permanenta just nu ger det en arbetslöshet om ca 10% i USA. För president Trump handlar det om att minska den siffran så mycket som möjligt för att ha en möjlighet att bli omvald. Recession i ekonomin har historiskt inte varit bra för en president om den vill bli omvald

Det är svårt att missa den euforiska känsla som råder på börsen just nu. De flesta tillgångspriserna har ökat och en tydlig förklaring är de stimulanspaket som lanserats. Den finanspolitiska (regeringen) ser du i bilden ovan, det är den amerikanska budgetbalansen. En saftig statsskuld som bara växer genom negativ budgetbalans har varit en het potatis länge i USA. Efter senaste kvartalets kraftigt negativa budgetbalans lär denna frågan få ännu mer bränsle, något vi förmodligen kommer höra mer om under hösten.

Den penningpolitiska (centralbanker) bilden ser du nedan. Det är de 3 stora centralbankerna FED i USA, ECB i Europa och BOJ i Japan. Grafen visar deras totala tillgångar i balansräkningen indexerat till 100 i början på 2007. Fram tills idag har FED ökat sin balansräkning med närmare 700%, det betyder många nya dollar i cirkulation vilket har hjälpt till att driva upp tillgångspriserna både i USA och globalt.

Pandemin har fått mindre uppmärksamhet på senare tid. Det har varit en välbehövlig paus känner många efter en intensiv vår med dagliga rapporter om smittade.
Antalet nya smittade fall per dag i världen har fortsatt öka, vilket förklaras primärt genom att man idag testar många fler. Antalet avlida har som tur var stannat upp, men ligger fortsatt på ca 4000 till 6000 per dag i världen.

Risken för att virussmittan sprider i nya omgångar och i nya muterade former kommer att ligga som en våt filt över börsen. Men att det skulle ge samma panikartade känsla som i februari och mars är ganska osannolikt. Nu har man bättre koll på förhand och lika drastiska åtgärder kommer man försöka avvärja.
Effekten detta får på börsen är förmodligen mest koncentrerat till vaccinet. Hur snabbt eller långsamt det kommer på plats ger optimism eller pessimism. Även frågan om vem som ska betala för de ekonomiska konsekvenserna kommer vara en påtaglig fråga framöver.

Det är några tankar inför hösten. Som vanligt brukar det vara det vi ännu inte vet som ger störst utslag på börsen så att vara på tårna är fortsatt lämpligt.

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Vi vill bara påminna om att börsen ger och tar. Även om sparande i aktier och fonder gett historiskt god avkastning över tid finns inga garantier för framtida avkastning.

Det finns risk att du inte får tillbaka de pengar du investerat.

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

I kommentarsfältet nedan kan du som läsare kommentera innehållet i detta blogginlägg och ta del av andra läsares kommentarer. Kommentarsinnehåll representerar således inte Nordnets åsikt. Nordnet granskar inte kommentarer innan de publiceras, men vi kommer att ta bort olämpliga kommentarer för det fall sådana förekommer. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Subscribe
Notifiera mig om
guest
17 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
Anonym
Anonym
2020-08-23 12:10

Intressant artikel och bra skrivet!

Anonym
Anonym
2020-08-18 17:59

Hej Alexander!
Jag gillar jättemycket dina videos! Du lägger dig på helt rätt nivå för mig och jag har lärt mig massor. Serien du gjorde som julkalender hjälpte mig att komma igång med mitt eget aktiesparande och att hitta en uppsättning vettiga kriterier för vad jag ville köpa för typ av företag. Sedan kan ju inte du rå för att du har vad som ibland kallas “fördelaktigt utseende”.
Vänliga Hälsningar
Lars Nilsson

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-19 09:39

Hej Lars,

Tackar ödmjukast för dina värmande ord. Mer utbildning kommer också, det ska jag se till. 🙂

Anonym
Anonym
2020-08-17 21:40

Oj, så ilsket å kritiskt. Men det visar väl bara det faktum att vi uppfattar en text (å information) lite olika. Finessen med Anders Gustafssons text är väl det påtagliga, konkreta med helikopter perspektiv. Om det råka infinna sig något stavfel så förringar det inte tankearbetet bakom texten. Nä, klart att AG ska vara kvar, gärna komma med sina tänkvärda marknadsanalyser lite oftare till oss NordNet kunder. Helst varvat med de korta TV snuttar vi får till livs oxå.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-18 09:30

nä inga långa tal dessa diagram kan man ju faktiskt titta på och då kan man försöka identifigera orsak och verkan..
totalt set tycks marknaden förvänta sig en nedgång i gränsen mellan cov19 och den återstarta ekonomin som kommer efter. ja är tveksam att det blir så

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-18 16:07

Tackar för de värmande orden.
Det kommer fler texter och videos – det kan jag lova.
Kul att ni läser och lyssnar in. 🙂

Anonym
Anonym
2020-08-17 13:22

Vilka slutsatser kan man dra,och hur kan man tänka som investerare.Ska man satsa på Svenska eller utländska aktier i trenden med stärkt krona?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-18 16:06

Hej Lee, Om dollarna fortsätter att försvagas så kommer det ge negativ avkastning på dina amerikanska aktier. Analytikerna tror på en viss fortsatt försvagning av dollarna, men inte lika markant nedgång som vi sett. Detta är som sagt ett resultat av att USA har genomfört enorma stimulanspaket och det har sänkt förtroendet för amerikansk ekonomi och valuta. Så det blir en fråga om huruvida man tror på USA framöver eller inte. Högst troligt så kommer nog inte dollarna halvera sig mot kronan eller någon så dramatiskt rörelse, så det kanske inte behöver avskräcka helt ifrån amerikanska investeringar. Men en försvagning… Läs mer »

Anonym
Anonym
2020-08-17 10:02

Kronan har stärkts med nästan 17 % mot dollarn sedan i toppen i mars. Hur utnyttjar man detta. Är det amerikanska aktier man skall handla nu?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-17 12:36

tror det har med cov19 att göra.
osäker på hur svarta liv betyder mer och valet i usa
påverkar i %

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-17 13:16

Bra fråga jag undrar detsamma är det amerikanska aktier man ska handla nu.?

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-18 16:03

Hej,
Om du tror att dollarna kommer att stärkas igen framöver så är det ur ett valutaperspektiv en bra bit billigare än vad det var i årsskiftet.
Sen är det många som kanske ser något långgående problem med dollarn, så som de ofantliga stimulanspaket som har genomförts under året.
Om man tror att dollarna ska fortsätta försvagas, så är det ju inte läge just nu…

Anonym
Anonym
2020-08-17 09:58

Tänk så olika man kan läsa din text! Jag tyckte den var superbra med mängder av fina sammanfattningar och inte minst grafiker! Ser fram mot nästa!

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-18 16:01

Tack Bo S,
Kul o höra, det kommer fler.
Säg till om det är något ämne du saknar på bloggen, så kanske det dyker upp i framtiden 😉

Anonym
Anonym
2020-08-17 09:14

Suck. Återigen så dåligt skrivet. Innehållet är torftigt och med många felaktigheter. Svenskan är undermålig. Existerar ens korrekturläsning? Jag tycker det är dags att byta ut personen bakom texten. Jag upplever att han mest vill synas själv. Jag vill inte se en enda selfie till på honom. Det känns illa att jag som kund i Nordnet ska behöva vara med och betala för honom.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-17 09:34

Hej Anders,
Det var ord och inga visor.
Är nyfiken på vad du menar med felaktigheter? Det är resonemang kring vad som kan hända under hösten, ingen vet framtiden utan mest tankar.
Mina språkfärdigheter är helt klart på mig, jobbar på det. Om du har några konkreta stycken som du skulle vilja förfinas så meddela gärna.

Uppskattar din feedback, du får ta texten som inspiration och en möjlighet att diskutera börsläget.

Anonym
Anonym
Svara till  Anonym
2020-08-17 12:43

ser inget fel det är då att osäkerheten är stor.
och det vissas ju då med en massa snygga diagram. man kan inte göra på något anat sätt .
om man går ut med några påstående får man fan för det om det skulle vända i i med röran som vänstern skapat i USA

© 2024 Nordnet Bank AB.
Nordnet | Box 30099 | 104 25 Stockholm