Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Mest köpta aktierna från USA 2017

Nordnet åker över till USA för att ta tempen på den amerikanska börsen. Vi kollar i detta blogginlägg närmare på vilka amerikanska aktier som varit mest köpta under 2017.

USA upp sedan årsskiftet

I grafen kollar vi på SP500, som mäter de 500 största bolagen noterade på amerikansk börs. Indexet är upp över 15% sedan årsskiftet. Att jämföras med svenska börsen som i skrivande stund ligger kring 10% upp sedan årsskiftet.

USA slapp dessutom den negativa sommarbörs som vi fick uppleva här i Sverige. Utvecklingen under året har varit stabilt stigande. 2017 ser ut att bli ett riktigt raketår om det fortsätter i samma tempo sista kvartalet ut.

Nordnets investerare köper teknikakter

USA ångar på med full fart framåt. Därför ska vi kolla närmare på vad investerare köper för amerikanska aktier!

Här kommer topp 10 listan över mest nettoköpta amerikanska aktier bland Nordnet Sveriges kunder under hela året 2017. Nettoköpt mäter hur många nordnettare som har köpt minus antalet nordnettare som har sålt. Bolagen är sorterade i rangordning efter de som har flest antal nordnettare som köpt först.

Hela listan hittar du längst ner i detta blogginlägg.

Amazon.com

E-handelsjätten Amazon ligger högst upp på listan över de mest köpta USA aktierna under 2017. Denna gigant som tagit världen med storm senaste 5-10 åren och egentligen förändrar hur vi konsumerar över internet. Amazon är idag 5e största bolaget på amerikansk börs med över 450 miljarder dollar i börsvärde.
Ännu har inte e-handelsbolaget nått svensk mark, men ryktena är många om att det bara är en tidsfråga innan amazon.se öppnas upp.

Q3 rapporten som precis kom in var en bra bit över förväntningarna från analytikerna, vilket fick aktien att rusa över 7%.
Aktien har gått otroligt starkt under året med nästa 50% uppgång.

Realty Income

Fastighetsbolaget som alla utdelningsinvesterare älskar. Bolaget har fastighetsbestånd över större delen av USA och fokuserar främst på företagskunder. Aktien ger månadsvis utdelning vilket lockar många utdelningsinvesterare.
Enligt bolaget har de delat ut varje månad de senaste 567 månaderna. Detta är sedan starten 1969 och totalt har det blivit 93st höjningar av utdelning. Inte en enda gång har de sänkt sin utdelning. Bolaget kallar sig för ”The Monthly Dividend Company”.

Snapchat

Sociala plattformen Snap fick stor uppmärksamhet tidigare iår när börsintroduktionen ägde rum. IPO kursen sattes till 17 dollar och aktien steg kraftigt under första dagen. Först i juni så hade aktien klättrat ner till 17 dollar igen och är just nu ner ca -37% sedan första handelsdagen.

Facebook

Det största sociala nätverket facebook är också en favorit bland köparna. Bolaget har gått från klarhet till klarthet efter mycket skepsism från analytiker sedan börsintroduktionen 2012. Då brottades facebook med lönsamhet och visade oklarhet i hur bolaget skulle tjäna pengar. Idag med över 2 miljarder användare (japp, det står 2 miljarder där) är man lönsam och gjorde en vinst på över 10 miljarder dollar 2016.

Bolaget är idag 4e största på amerikanska börsen med ca 500 miljarder dollar i börsvärde. Största bolagen än Apple, Google och Microsoft.

Berkshire Hathaway

Investmentbolaget med världens populäraste investerare som ledare nämligen Warren Buffett. Bolaget är 7e största i USA, strax efter Amazon, med ca 430 miljarder i börsvärde. Det är från grunden ett textilföretag med anor till 1800-talet. Lönsamheten försvann efter världskrigen på 50-talet och envise investeraren och då nyblivna storägaren Warren Buffett vägrade ta förlusten. Lösningen fick bli en ombildning till investmentbolag under senare delen av 60-talet till att idag vara det absolut största i världen.

Bolagets A-aktie är känd för att vara del dyraste aktien på hela amerikanska börsen med ett pris per aktie på över 280 000 dollar. Tur nog finns det en B-aktie som kostar ca 190 dollar. Nu spekuleras det i vem som ska leda bolaget efter Warren som är 87år gammal.

Vilka amerikanska bolag är på din lista? Dela gärna dina tankar i kommentarsfältet.
/Alexander

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Lämna en kommentar

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link