Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Mest köpta aktierna i oktober!

Vi lämnar en stark månad bakom oss med över 2% uppgång och dessutom tvåsiffrigt sedan årsskiftet. Oktober innebär Q3-rapporter och marknaden tycks gilla resultatet som bolagen visar upp. Mest köpta aktierna från privatspararna ska vi kolla på i detta inlägg.

Börsen oktober

Källa: Infront

Börsen sedan årsskiftet

(OMXS30, följer 30 mest omsatta på stockholmsbörsen, grön linje. 
OMXSPI, följer hela stockholmsbörsen, blå linje.)

Mest köpta; bank och investmentbolag

I detta inlägg ska vi kolla närmare på vad privatspararna hos Nordnet köpte under oktober. Längst ner hittar du hela listan över de tio mest nettoköpta aktierna under månaden. De är sorterade i ordning efter flest antal investerare hos Nordnet Sverige.

Oktober månad var en väldigt aktiv månad och totalt gjordes 1 423 092 affärer*. Det är en ökning med över 18% från september månad. Kvartalsrapporter har gjort att många investerare har sett över portföljen.

Swedbank

Rapporten för Q3 var över analytikernas förväntan. Rörelseresultatet landade på 6 026 miljoner kr istället för den förväntade siffran 5 701. Det är framförallt från bolåneaffären som intjäningen kommer. Räntenettot steg med 2% under kvartalet. Trots en fin rapport så faller aktien, kanske på grund av den svajiga bostadsmarknaden. Bolån är en av bankens viktigaste intäktsströmmar. Privatinvesterarna väljer att öka i aktien.

Kinnevik

Det fjärde största investmentbolaget på Stockholmsbörsen med ca 76 miljarder i börsvärde. Rapporten visade investeringar för 596 miljoner kronor, varav 527 miljoner var i amerikanska robotrådgivaren Betterment. Kinnevik äger numera 16% av Betterment. Substansvärdet ökade med 5% under kvartalet drivet av en uppgång om 1,8 Mdkr för Zalando och en uppgång om 1,5 Mdkr för Millicom. Zalando är största innehavet och utgör ca 35% av Kinneviks substansvärde. Kinnevikaktien handlas i dagsläget till ca 11% substansrabatt.

Skanska

Det internationella byggbolaget Skanska visade en rapport som var under förväntningarna – på både intäkt och resultat. Intäkterna för tredje kvartalet blev 38 086 miljoner kronor. Prognosen för analytikerna var på 40 607 miljoner.Rörelseresultatet var 1 466 miljoner mot förväntade 1 549 miljoner kronor. Rapporten fick aktien att falla och stängde på 175kr den 27e, men en fin återhämtning till över 185kr i skrivande stund. Privatspararna har valt att öka i aktien under månaden.

Nordnets kunder under oktober månad**

Mest köpta P/E, rullande 12månDirektavkastning, %Kursutveckling, YTD
Swedbank AB 12,26,4-7,5%
Kinnevik AB 2,924,7%
Skanska B  14,54,5-14,9%
Industrivärden C –2,429,2%
Investor B –2,621,8%
Volvo B 16,41,958,9%
Latour B –1,733,6%
Thule Group AB  24,81,835,2%
Betsson AB  10,87,3-27,1%
Inwido 13,53,7-1,6%

* Pressmeddelande Nordnet
**Nettoköpta under oktober hos Nordnet Sverige. Rangordnade efter flest antal kunder som nettoköpt längst upp. För att även se mest sålda så läs hela pressmeddelandet här.

/Alexander

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar
wpDiscuz

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link