Nordnetbloggen
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Mest köpta aktierna senaste månaden

Året 2017 går även detta till historieböckerna som ett bra år att äga aktier. Slutresultatet blev goda 7-8%, ungefär precis som man kan förvänta sig av börsen på lång sikt. Vilka populära aktier som investerarna har fyllt sina portföljer med inför 2018 kollar vi på i detta inlägg.

Börsen December

Börsens utveckling i december

Börsen helåret 2017 (inklusive utdelningar)

Börsens utveckling under året

(OMXS30, följer 30 mest omsatta på stockholmsbörsen, grön linje. 
OMXSPI, följer hela stockholmsbörsen, blå linje.)

Mest köpta; investmentbolag och… H&M

I detta inlägg ska vi kolla närmare på vad privatspararna hos Nordnet köpte under december. Längst ner hittar du hela listan över de tio mest nettoköpta aktierna under månaden. De är sorterade i ordning efter flest antal investerare hos Nordnet Sverige.

Hög aktivitet bland privatspararna inför årsskiftet, i snitt gjordes 107 453* affärer per handelsdag. Det är en ökning med 11,5% från december förra året. Många som ser över portföljen och dessutom bjöd december på en hel del kursförändringar i index vilket är en bra miljö för mer kortsiktiga affärer. Totalt gjordes 1 094 154* affärer under månaden.

2 vinnare och en förlorare:

H&M

Klädbolaget Hennes & Mauritz har verkligen testat aktieägarnas förtroende under 2017. Aktien är ner de senaste 12 månaderna med -35%. Kraftiga fallet mot slutet av året var försäljningssiffrorna för Q4 vilket var en riktigt besvikelse. Aktien störtdök under den fredagen, 15e december. Privatspararna tycks inte ge upp hoppet utan har fortsatt att köpa under månaden. En strategi där man får ha rejält med is i magen.

Graf för H&Ms aktie 1 år

Kinnevik

Investmentbolaget som tycks gå från klarhet till klarhet. Fullt fokus på e-handelsbolag och telekom. I tider som dessa där ”retaildöden” med butiker och köpcentrum som stängs ner så har en väl fungerande onlinehandel varit ett vinnande koncept. Zalando är stort innehav, men även telekombolaget Millicom tar stor plats. Under året har en del betydande investeringar gjorts mot finansiell robotrådgivning genom delägande i amerikanska Betterment.

Graf för Kinnevik 1 år

SCA 

Skogsbolaget som gjorde en lyckad avknoppning under 2017. SCA har under en lång tid varit både ett skogsbolag och ett hygienbolag med varumärken så som Libero, Tork, Tena och Libresse. Sedan juni förra året knoppas detta av i bolaget Essity. Anledningen hete att man ville frigöra och få fram aktieägarvärden genom att ha två bolag som kan lägga fullt fokus på vardera verksamhet. SCA har sedan avknoppningen stigit ca 33%, på helåret är det upp ca 65%. Så nog har det skapats aktieägarvärden, och privatspararna tycks öka på med SCA i sina portföljer.

Graf för SCA 1 år

Populära aktier bland Nordnets kunder under december månad**

Mest köpta P/E, rullande 12månDirektavkastning, %Kursutveckling, 12 mån
H&M14,96,0-35,8%
Investor B2,814,7%
Kinnevik 2,831,6%
Clas Ohlson14,25,6-18,5%
Skanska13,34,9-21,8%
SCA***22,57,065,6%
Investor A2,813,5%
Latour1,922,7%
Arjo ****24,5
Industrivärlden2,523,2%

* Pressmeddelande Nordnet
**Nettoköpta under december hos Nordnet Sverige. Rangordnade efter flest antal kunder som nettoköpt. För att även se mest sålda läs hela pressmeddelandet här.
*** Observera avknoppning av hygiendelen (Essity) under våren, vilket gör nyckeltal i missvisande. Kursutveckling är justerad för avknoppning.
**** Observera avknoppning från Getinge.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link