Nordnetbloggen

Här är fonderna som spararna hissar och dissar

Snabbt rekord, sedan utför

Efter en kraftfull inledning av året på många av världens viktigaste börser slogs nya kursrekord i mitten av januari. Därefter har många index dalat något inför den intensiva rapportsäsongen i slutet av månaden.

Fler och större fondaffärer under januari

Bland Nordnets svenska fondsparare var snittaffären 16 000 kr, vilket var en ökning med 21 procent jämfört med januari 2013. Antalet kunder som gjorde minst en fondaffär ökade med ca 6 procent och sju av tio affärer utgjordes av fondköp, vilket var en minskning (åtta av tio föregående år). Spararnas goda riskaptit från slutet av 2013 är oförändrat stor under inledningen av 2014 då många av de mest köpta fonderna tillhör de högre riskkategorierna.

Fallhöjd med vinnarstrategi

Vinnare igår tar spararna som en garanti för vinnare imorgon. Sparbeteendet känns igen och innebär att många fondsparare köper in sig i marknader eller branscher som redan stigit kraftigt. Detta innebär större risk och högre fallhöjd eftersom många köper in sig för sent och säljer för sent. Bästa sättet är att våga förhålla sig till en investeringsstrategi och vara långsiktig.

Iskallt i öst

Östeuropa och Ryssland är iskallt hos fondspararna. Trots att många av dessa fonder redan fallit kraftigt väljer nu många att försäkra sig om att begränsa nedsidan genom att sälja och ta en förlust. Risken finns naturligtvis att man nu säljer nära en bottennivå eftersom många aktier i Ryssland och länder i Östeuropa värderas till historiskt låga nivåer.

Aktier för hela slanten

Genom sina fondaffärer under januari visar spararna att de tror på aktier som tillgångslag för 2014. Det starka fjolåret lockar även till fler och större affärer. Det enda spararna räds är några av de klassiska tillväxtmarknaderna som gått kräftgång under fjolåret.

Här köper och säljer fondspararna mest

Mest nettoköpta fonder Mest nettosålda fonder
SPILTAN AKTIEFOND INVESTMENTBOLAG DIDNER & GERGE SMÅBOLAG
LANNEBO SMÅBOLAG SKAGEN KONTIKI
SPILTAN RÄNTEFOND SVERIGE DIDNER & GERGE AKTIEFOND SV.
SEB BIOTEKNIKFOND HANDELSBANKEN LATINAM. FOND
FRANKLIN BIOTECH DISCOVERY FOND EAST CAPITAL RYSSLANDSFOND
JPMORGAN GLOBAL HEALTHCARE EAST CAPITAL ÖSTEUROPAFOND
CARNEGIE GLOBAL HEALTHCARE HANDELSBANKEN AMERIKAFOND
ATLANT STABILITY ROBUR RYSSLANDFOND
UBS EQUITY FUND – BIOTECH ROBUR ÖSTEUROPAFOND
DNB SWEDEN MICRO CAP FUND ABERDEEN ASIA SMALL COMP FUND

Finns dina favoritfonder med?

Fondhälsningar
Günther Mårder – som du kan följa på Twitter här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

4
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Två av mina favoritfonder fanns med på listan (Lannebo Småbolag och Spiltan Investmentbolag). Favoritfonderna ser ut som följer i min långsiktiga fondportfölj: – Lannebo Småbolag – Spiltan Aktiefond Investmentbolag – Skagen Global – Skagen Kon-Tiki – Danske Invest Global – Didner & Gerge Aktiefond – Avanza Zero (Sorry! 🙂 ) Vad tror du om dessa? Är det ni som dragit upp hausen kring och köplusten i Spiltan Aktiefond Investmentbolag? Ni diskuterade väl denna fond i förra sparpodden om jag inte missminner mig. Ni har kanske mer makt och kraft att påverka marknaden än ni själva tänkt er 🙂
Anonym
Anonym

Hej Fru Minimalist, Det ser ut som att du har ett fint urval av fonder. Och du behöver inte säga sorry om Zero – det är en väldigt bra fond men också tråkigt att det är enda fonden i Sverige som inte verkar vilja att spararna investerar i den. 25000-kr gränsen känns lite som lösviktsgodis 3,95 kr/hg (endast ett kilo per kund och tillfälle). Jag köper istället DBX EURO STOXX 50 ETF (fonden utan begränsningar) eftersom jag där får både noll i avgift tillsammans med ständig möjlighet att direkt köpa/sälja. Därtill så tycker jag att sammansättningen av bolag blir bättre… Läs mer »

Anonym
Anonym
Hur är det med inflöden och utflöden i ETF:er utan hävstång från Nordnets kunder? Min enda källa till svensk ETF-statistik är Xact, men där dominerar Bull & Bear så enormt att man inte får någon bra bild av den icke-spekulativa marknaden.
Anonym
Anonym
Hej Karl, Jag kan återkomma med statistik i frågan när jag är på jobbet. Behöver tillgång till systemet som läser kundhandeln. Vad jag kan plocka ur mitt huvud är att tillväxten i ETF:er (exklusive vårt courtagefria månadssparande) inte varit så dramatiskt som man kan tro (och hoppas på). De senaste åren så har tillväxttalen varit lägre. Men som sagt, jag får återkomma. Trevlig kväll / Günther Mårder

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.









Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link