Nordnetbloggen

Microsoft slukar Nokias mobiler

Microsoft köper Nokias mobilverksamhet

I morse hände det. Microsoft la ett bud på Nokias mobilverksamhet. En affär som det tisslat och tasslats om under lång tid blir nu äntligen av. Totalt är Microsoft villiga att betala 47 miljarder för mobildelen.  Men många proffs på marknaden är ändå överraskade att affären presenteras just nu eftersom Nokia under senaste tiden fått lite mer luft under vingarna tack vare en del försäljningsframgångar med den nya Lumia-luren.

Norden har definitivt tappat sin sista utpost som mobildtelefontillverkare när nu även Nokia renodlas till att fokusera på system-sidan. Ett vägval som Ericsson sedan tidigare gjort. Nokia och Ericsson kommer efter denna affär att åter likna varandra, men nu som mobillösa spelare.

Vad betyder affären för Nokias aktieägare?

För aktieägarna betyder affären att kursen rusar. Som mest var kursen upp nästan 50% under morgonhandeln och har därefter sjunkit tillbaka något till en uppgång om cirka 40% vid 10-tiden. Aktieägarna har nu att ta ställning till affären eftersom det handlar om försäljning av en betydande del av företaget. Under en extra bolagsstämma framöver kommer aktieägarna få säga sitt. Jag personligen kan inte se några stora faror med att aktieägarna skulle motarbeta affären, även om många talar om att Nokia säljer sig mycket billigt.

Nokiaaktiens utveckling sedan 2011. (c) Hitta Kursvinnare, Aktiespararna.

Och visst – värderingen av Nokia efter budet imponerar inte. I princip alla som har köpt aktien före april förra året ligger, trots dagens kursrusning, på förlust. För att affären ska gå igenom krävs inte bara aktieägarnas accept utan även konkurrensmyndigheternas medgivande. Av dessa skäl förväntas affären kunna vara klar i början av nästa år.

Vad betyder affären för Nokias obligationsägare?

Flera av de kreditinstrument som funnits i Nokia har senaste året handlats till rabatt i förhållande till nominellt värde. Denna rabatt förvinner i och med affären samtidigt som en premie är högst trolig eftersom betalningsförmågan nu ökar väsentligt för Nokia. Ett skönt besked för alla med obligationer, räntebevis eller kreditcertifikat i Nokia. Men det är naturligtvis aktieägarna som är de stora vinnarna eftersom de burit en större del av risken.

Mina reflektioner

Riskerna med att verka som mobiltillverkare har ökat väsentligt sedan Apple fullständigt vände upp-och-ned på marknaden vid lanseringen av Iphone. Nokia lyckades aldrig parera detta hårda slag och tappade snabbt sin försäljning av högprofil-mobilerna (som i och med Iphones entré började kallas Smart Phones). Nokia blev en stor leverantör av billiga massmarknadsmobiler, en positionering där lönsamheten varit försvinnande låg. Med denna affär kan Nokia fullt fokusera på systemsidan där lönsamheten är väsentligt högre samtidigt som många aktörer slagits ut senaste tio åren. Därför ser jag affären som logisk och rätt för Nokia. Däremot känner jag stor tveksamhet till priset som Microsoft erbjuder. Det är inte osannolikt att Nokia-aktiens värde skulle stiga kommande år eftersom marknaden nu fått se att Lumia-lurarna börjat sälja allt bättre. Det är alltså en stor potential som aktieägarna går miste om – men en potential som naturligtvis också skulle ha inneburit en risk. Sammanfattningsvis: en logisk affär som är rätt, men till ett pris som inte får mig att jubla.

Vad tycker du om affären? Kommentera gärna!

Storaffärshälsningar

Günther Mårder – som du här kan följa på Twitter.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Ett steg i rätt riktning men ser inte hur affären var nödvändig för MS. Trots nokias produktionskompetens, marknadsandelar och asien-marknad tror jag duon kommer behöva år för att spela i samma liga som Apple och Google/Android, dess respektive ekosystem med totalt över 600 000 appar samt intesiva presentation av nya modeller/funktioner.
Anonym
Anonym
Hej Rasa! Jag tror att du har rätt. Stora utmaningar väntar. Det jag också känner stor tveksamhet är hur Nokia ska kunna hävda sig på systemmarknaden. Tillväxten är fantastisk men lönsamheten urusel efter att flera Asiatiska leverantörer med ZTE och Huawei i spetsen slår sig in på marknaden och konkurrerar med pris. Därtill har de vår svenska stolthet i Ericsson som också är väl positionerade men har svårt att tjäna några riktiga pengar. Jag avvaktar med investeringar. Blir spännande att följa.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link