Nordnetbloggen
Eva Trouin
Country Manager Sweden

Min uppmaning till svenska kvinnor – spara smartare

Idag vill jag uppmärksamma internationella kvinnodagen genom att prata om kvinnor och sparande. Här i Sverige har kvinnor en relativt stark ställning i samhället, om man jämför med de flesta andra länder i världen. Men vi vet alla att det finns mycket kvar att göra.

Vi har undersökt skillnaderna i hur kvinnor och män ser på sina investeringar och sitt sparande. Det visade sig att skillnaderna är ganska stora, och de syns på flera olika sätt. En välplanerad ekonomi ger oss större frihet i livet, och det borde män och kvinnor ha samma förutsättningar för.

Kvinnor investerar mindre på börsen

Det är vanligare bland män än kvinnor att ha ett regelbundet sparande på mer än 3 000 kronor i månaden. Bara 16 % av kvinnorna lägger undan så mycket pengar varje månad, medan 21 procent bland männen gör det.

Det är också stora skillnader i hur män och kvinnor placerar sina pengar. I männens portföljer hittar vi aktier och aktiefonder i betydligt högre utsträckning. Nästan dubbelt så många män som kvinnor investerar i aktier enligt vår undersökning. Den här skillnaden kan vara kopplad till skillnaden i kvinnors och mäns syn på börsen.

Kunskap är första steget

Männen verkar ha betydligt större kunskap och intresse kring börsen, och tror också mer på en positiv utveckling. Bland kvinnorna i vår undersökning är det hela 61 procent som inte har någon åsikt alls kring börsen, och bara 15 procent tror på en positiv utveckling. Det är med andra ord inte så konstigt att de inte investerar sina sparpengar i aktier.

Jag tror att kunskap är nyckeln till ett bättre sparande – ett sparande som växer stadigt med tiden. Och med ett sparande som växer har du bättre förutsättningar att leva det liv du vill leva i framtiden. Kunskap ger frihet, helt enkelt.

Tre sätt att skaffa kunskap och inspiration

Det finns många sätt att öka din kunskap och ditt intresse för sparande. Och du behöver inte gå så långt.

  1. Här på Nordnetbloggen hittar du både amatörer och proffs som delar med sig av sin kunskap och sina erfarenheter. Vår egen sparekonom Joakim Bornold, privatinvesteraren Angelica Alm och Sharevilleprofilen Gottodix är tre exempel.
  2. Sparpodden kommer ut med ett nytt avsnitt varje vecka, där innehållet bygger på frågor som kommer in från lyssnarna. Botanisera bland gamla avsnitt, eller ställ dina frågor via sociala medier med hashtaggen #sparpodden.
  3. Använd Shareville. På Shareville finns 80 000 andra sparare som visar upp sina portföljer och hur de tänker när de investerar. Där kan du hitta inspirerande profiler att följa och grupper att vara med i.

Undersökningen kring sparande gjordes genom en webpanel där drygt 1000 personer medverkade.

Vi kommer att prata mer om kvinnor och sparande på vårt event ikväll som vi arrangerar tillsammans med Feminvest. Har du inte möjlighet att vara på plats kommer det gå att ta del av innehållet i efterhand.

/Eva Trouin, Sverigechef Nordnet

 

Eva Trouin
Country Manager Sweden

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Lämna en kommentar

Var den första att kommentera

avatar

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Håll mig uppdaterad
close-link