Nordnetbloggen

OMXS30 Minitermin – Hur fungerar den

Nasdaq lanserar nu en minitermin mot OMXS30 indexet där varje punkt motsvarar 10 kr. Med terminen kan du enkelt ta en lång och kort position mot indexet och det är ett utmärkt verktyg för att både skapa hävstångseffekt samt att kunna bygga en hedge i portföljen.

Här kommer lite matnyttig information om hur den fungerar, kolla gärna in klippet ovan med Tomas från Nasdaq där vi förklarar mer.

Underliggande index: OMXS30
Beteckning: S30MIN i handelssystemet
Kontraktstorlek: 10 SEK per indexpunkt
Nasdaq produktbeskrivning kan du ladda ner här.

I bilden ovan ser du S30MIN0I vilket är september 2020 kontraktet. Du kan söka på S30MIN för att hitta alla utestående löptider, eller leta upp i listan här.

Vad är en termin?

Ett terminskontrakt med OMXS30 som underliggande ger dig hela korgen av 30 bolag i ett instrument. Det följer kort och gott hur indexet rör sig och du kan både köpa och sälja terminen för att skapa en lång eller kort position mot indexet. Läs mer om standardiserade terminer här.

Om du köper ett kontrakt av OMXS30 Minitermin så har du ett instrument som är värt 10 kr för varje punkt indexet handlas i. Exempelvis om OMXS30 står i 1800 så är ett miniterminskontrakt värt 18 000 kr, köper du två kontrakt är din totala position 36 000 kr osv.

Det är just det beloppet som skiljer denna minitermin mot den “vanliga” terminen där varje punkt motsvarar 100 kr. Så för att sammanfatta så har miniterminen ett nominellt värde på 18 000 kr och den “vanliga” terminen 180 000 kr när OMXS30 handlas i 1800.
Det är med andra ord ett sätt för dig att handla OMXS30 för ett mindre belopp.

Daglig avräkning

Då en termin är ett kontrakt om en framtida affär så betalar du inte när du initierar positionen på ditt konto, utan du håller ett säkerhetskrav. Det säkerhetskravet varierar beroende på hur volatil marknaden är, men är omkring 10-15% av det nominella beloppet och bestäms av Nasdaq.
Om vi räknar på säkerhetskrav 15% som exempel så betyder det att du behöver ha ca 2 700 kr på det kontot som du vill handla miniterminen på. Om du köper två kontrakt behöver du hålla 5 000 kr osv, om index handlas i 1800 enligt exemplet ovan.

En indextermin är vad man kallar för dagligt avräknad, vilket betyder att för varje dag som går så kommer det sättas in eller dras pengar från ditt konto beroende på hur OMXS30 rör sig.
Om du innehar ett miniterminskontrakt så kommer det sättas in 10 kr för varje 1 punkt OMXS30 stiger under senaste dagen. Om OMXS30 faller istället så kommer det dras 10 kr för varje punkt.

Exempel
Om du istället säljer miniterminen så kommer du ha -1 i antal kontrakt på ditt konto. Det betyder att du har en negativ tro på OMXS30 och om indexet faller från 1800 ner till 1780 under en handelsdag så kommer det sättas in 20 * 10 kr = 200 kr på ditt konto. Detta är daglig avräkning.

Slutdag och handel

Alla terminskontrakt har en slutdag då det går till förfall och därmed slutar existera. Det sker den tredje fredagen varje månad, detta brukar kallas för lösendagen. Miniterminen har med andra ord samma datum som den förfaller likt den vanliga terminen och optionskontrakt i Sverige.

Det är vanligtvis mest handel i de kontrakt som förfaller närmast i tiden. Terminshandel lämpar sig därför bäst för mer kortsiktig handel då de har ett tydligt slutdatum. Du kan givetvis köpa och sälja dina terminer när du vill under löptiden fram till slutdagen.

Exempel
Om du tror OMXS30 ska stiga nästa vecka så kan du köpa ett eller flera kontrakt. När du inte längre vill ha exponering mot indexet så kan du sälja av samma antal terminer som du köpte.

Terminen handlas mellan 08.30 fram till 18.00, vilket med andra ord är längre öppettider än börsens ordinarie tider. Aktierna som ingår i indexet handlas mellan 09.00 till 17.30, men genom terminskontrakt kan du även ta position i en för- och efterhandel.

Aktivera OM avtal + Kreditkonto för att handla

Det går att handla terminer på Investeringssparkonto samt Aktie- och fonddepå. För att kunna handla behöver du ha ett OM avtal samt ett kreditkonto på varje konto som du vill handla terminen på. Detta behöver du bara sätta upp en gång och det kostar inget att aktivera.

Du behöver skicka in OM avtal via post till oss i dagsläget, men framöver är förhoppningen att detta ska gå digitalt. Här hittar du länken till OM avtalet.

Kreditkonto kan du ansöka om digitalt och väljer de konton som du vill handla ifrån. Här är länk till kreditkonto för ISK och din aktie- och fonddepå.

När du handlar med terminen så betalar du en clearingavgift på 1 kr per kontrakt till Nasdaq samt courtage till Nordnet. Vilket courtage du har beror på din prismodell, se hela prislistan här.

Om du har frågor så tveka in att ställa dessa i kommentarsfältet nedan så besvarar vi gärna.

/Alexander Gustafsson

Alexander Gustafsson
Alexander Gustafsson
Investeringscoach på Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

guest
4 Kommentarer
Äldst
Nyast Mest gillade
"Inline" feedbacks
Se alla kommentarer
S E
S E
2020-09-03 14:12

Utmärkt att denna produkt äntligen kommit! Hoppas på en motsvarande för S&P 500 också.

Måste handeln ske via ISK, går det ej via kapitalförsäkring?

Peppe
Peppe
2020-09-03 15:50

när är lanseringen, verkar vara 0 handel på dessa idag

T A
T A
2020-09-04 21:58

Själva grundtanken är väl bra, men för att nå upp i Nordnets minimicourtage krävs att man köper minst 5 terminskontrakt. Då är ju inte så längre mycket “mini” över det hela.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad