Nordnetbloggen
Gottodix
Ekonom

Missa inte Disneydags

Klockan tio tisdag kväll är det Disneydags. Star Wars får det att tindra i både barns och investerares ögon men bolaget är mer än så. Bland annat ska det bli intressant att se om Google och Facebook snott annonsintäkter från Disneys tevekanaler. Den och några till är frågorna jag bevakar.

 

Världens elfte mest värdefulla varumärke

Hört talas om Disney? Då bor du nog på planeten jorden. Disney är enligt Forbes världens 11 mest värdefulla varumärke. BMW, som jag också skrivit om, är för övrigt nummer 16 på den listan. Den senare har lite motvind för varumärket just nu. Det gäller inte Disney – värdet av varumärket steg 26 procent senaste året.

På plats 32 på samma lista återfinns för övrigt den av Disney helägda amerikanska sportkanalen ESPN. Det är för övrigt platsen före vår egen stolthet HM. IKEA tar plats 45 på listan. Hur som helst, bara värdet av varumärkena Disney och ESPN är 51 miljarder dollar. Det är ungefär vad Nordea är värt. För hela Disney får du betala fyra gånger så mycket, drygt 200 miljarder dollar.

Relationen mellan varumärke och värde är för övrigt intressant att följa – som en jämförelse kan nämnas att Apple är värt fem gånger sitt varumärke medan HM värderas till 3 gånger varumärket. Det är värt att notera att aktien är upp över 50 procent inklusive utdelningar det senaste året. Det är betydligt mer än varumärkets värde stigit samma period. Möjligen en varningsklocka om att det gått väl fort uppåt.

 

Förväntningar

Disney består av fyra delar. TV-bolag, nöjesparker, filmstudion samt leksaker och interaktivt. Vinsten för kvartalet förväntas bli 1,39 dollar per aktie (Nasdaq) men det finns en högre så kallat whisper som ligger på 1,47 dollar per aktie (Earningswhisper). För året, som i Disneys fall tar slut sista september, är 5 dollar den förväntade vinsten. P/E-talet framåt ligger på 24. De analytiker som följer bolaget har i genomsnitt en köprekommendation. (Nasdaq).

 

Media – annonser och tittare flyr till nätet

Störst är TV-bolagen, hit hör förutom ESPN även ABC och exempelvis Disney Channel. Mediedelen står för knappt hälften av försäljningen och drygt hälften av vinsten. På den här marknaden växer dock inte vinsterna. Kabelklippare kallas alla som övergett linjär TV för att istället streama via nätet. Den gruppen börjar sätta sina spår.

Idrotten som ESPN säljer går i och för sig både att ta betalt för via kabel och distribuera via andra kanaler men  idrottarna är bra på att ta betalt. För så är det nämligen – content is king. Det gynnar i och för sig Disney i andra delar, för få om något bolag har ett sådant bibliotek av innehåll att distribuera via sina kanaler. Det har funnits en oro att TV-bolagen ska börja tynga resultatet. Så här ännu så länge inte varit fallet.

 

Min rapportfråga: håller Disneys annonsförsäljning takten med Google och Facebook?

Det intressanta för den här delen är om kabel-TV stöttade av ökad amerikansk konsumtion kan ta rygg på de fantastiska reklamintäkterna som Google och Facebook uppvisat eller om det visar sig att deras ökning var plockade marknadsandelar från TV. Det här är en öppen fråga och resultatet kan svinga ordentligt åt endera hållet. Antagligen skulle dåliga reklamintäkter kopplade till att nätet tar marknad sätta igång diskussioner om värderingen av den här delen av bolaget. Det skulle göra mig nervös.

 

Nöjesparkerna – fortsätter vändkorsen snurra allt snabbare?

Näst störst är nöjesparkerna, som står för knappt 30 procent av försäljningen. Den här delen går har länge vuxit på ett sätt som verkar osannolikt. Det var en stor nyhet i USA när Disney gick över 100 dollar i inträde för en dags besök på Disneyland. Det hindrade inte besökarantalet från att öka med effekten att vinsten för de senaste sex månaderna låg 22 procent över året innan. En särskild värdedrivare men också risk är den park i Shanghai som ska öppna första halvåret 2016.

Min rapportfråga: kan amerikansk konsumtion överraska igen

Det finns en del tecken på att Disney ännu en gång skulle överträffa, de höga, förväntningarna för parkerna. Konsumtionen i USA har hållit farten någorlunda uppe och utöver bilar har nöjen tagit en ökande del av utgifterna. Det bådar gott för Disney. På risksidan finns tillkännagivanden om förseningar eller fördyrningar i Kina.

 

Filmstudiodelen – Star Wars i julklapp

Den tredje delen är produktionen av nya filmer och TV-serier. Star Wars, Marvel och Frozen för att nämna några exempel på det Disney benämner universum. Den affärsmodell som Disney varit ledande inom och som bidragit till bolagets fantastiska resultat är nämligen att inte producera enstaka filmer eller ens blockbusters. Tanken är att etablera hela universum av filmer, tv-serier, dataspel och leksaker, som sinsemellan ska stödja varandra. För Marvel finns planer långt in på nästa årtionde.

 

Mina rapportfrågor: vilka planer för kommande år finns för Star Wars? hur har Star Wars tagits emot i Kina?

Lite är det därför ett mediatrick att blåsa upp den nya Star Wars-filmen så mycket det bara någonsin går. Det även om den skulle nå upp till de fantastiska förväntade intäkterna på 2,2 miljarder dollar (FinWire). Poängen för Disney är om det nyförvärvade varumärket kan växa till samma familj av produktioner och produkter som Marvel redan är. Det viktigaste för Disney är inte den exakta siffran filmen landar på så länge den inte boomar helt. Det väsentliga är att världen tar emot en bred franchise. Ett hinder på vägen är att nästan inga kineser har en aning om vem Darth Vader är. De första biovisningarna av originalfilmerna i Kina var i våras.

 

Konsumentprodukter och interaktivt

Den minsta delen är leksakerna och spelen. Det står tillsammans för under 10 procent av omsättningen. Det är ett faktum amerikaner inte riktigt talar om att LEGO för närvarande dominerar inom leksaker. Mattel har tagit mycket stryk och även om Disney växer i en rasande fart, över 40 procent, så är det ändå en del som borde kunna vara större givet de varumärken som finns i portföljen. Allmänt sett brukar dock den här delen av bolaget mer eller mindre ses som en förlängning av filmdelen (vilket kanske förklarar varför den inte är större). Med framgångsrika filmer bakom sig och starka kort i pipeline är det svårt att oroa sig..

 

Mina rapportfråga (som inte kommer besvaras): varför siktar inte Disney högre här?

 

Slå på datorn klockan 10

Missa inte att gå in börskursen efter stängning när rapporten släpps, exempelvis via Nasdaq. Kombinationen av att följa ledningens presentation, som du hittar här, och marknadens reaktion är ett popcornögonblick så gott som något.

/Gottodix, som du kan följa på Shareville här.eller på Twitter @gottodix om du vill följa det jag läser

P.s. en annan som har Disney i portföljen är Stockmaster som du kan följa här på Shareville eller så kastar du dig in i rapportdiskussionerna här.

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

2
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym

Ja, det blev ett riktigt störtdyk för Disney efter rapporten, trots relativt hyffsade resultat… Kanske ett kanonbra köpläge nu eller varningsklocka för att nya tider rullar in? Vem vet 🙂

Bra analys förresten! Disney är ett av de amerikanska bolag jag verkligen följer noga, tillsammans med Apple, CocaCola, McDonald´s, J&J, P&G samt Stryker..

Mvh,

Martin

Anonym

Tack, när jag läste på om rapporten fanns det onekligen anledning till raset. Det har jag skrivit om på Shareville och i den här länken till min egen blogg.

http://gottodix.blogspot.se/2015/08/disneys-dilemma.html?showComment=1438976934841#c7700457836775758912

Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser. Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Anmäl

Anmäl
Nordnets veckobrev
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link