Nordnetbloggen

Möjlighet till extra avkastning med Nordnets aktielåneprogram

Nu presenterar vi en nyhet för dig som sparar i en kapitalförsäkring – Nordnets aktielåneprogram.

Programmet innebär att du som har en kapitalförsäkring hos Nordnet ges möjlighet till extra avkastning på de aktier du har investerat i. Avkastningen skapas genom att Nordnet lånar ut aktierna till externa parter, exempelvis globala investmentbanker. Låntagarna betalar ersättning till Nordnet, som efter avdrag för agentens arvode delas lika mellan Nordnet och dig som kund.

Du som har en kapitalförsäkring är automatiskt med i aktielåneprogrammet, vilket möjliggörs av att Nordnets försäkringsbolag står som formell ägare till de värdepapper som förvaras på kapitalförsäkringar. Det kostar ingenting att delta. Vill du inte vara med i programmet kan du enkelt avanmäla dig genom att logga in på ditt konto, eller genom att kontakta vår kundservice.

En medverkan i programmet kommer inte att få några praktiska konsekvenser för dig som kund. Du kommer naturligtvis att kunna sälja och disponera över dina aktier som vanligt, och även belåna dem. Ersättningen från programmet betalas ut kvartalsvis i efterskott, som likvida medel in på din kapitalförsäkring. Vi börjar låna ut aktier inom ramen för programmet i slutet av november, vilket betyder att den första ersättningen till de som är berättigade kommer att landa på kontot i januari 2019. Storleken på ersättningen är svår att uppskatta i förväg, och styrs av vilka och hur många aktier du har på ditt konto, hur länge du innehar aktierna, och vilken efterfrågan som finns på marknaden. Dock kan sägas att ersättningen vid det första tillfället kommer att hamna i den lägre skalan, då programmet inte blir effektivt förrän i slutet av året.

Hoppas att du tycker detta är goda nyheter för dig som kund hos Nordnet. Min ambition som landschef är att Nordnet ska stå för finansiell innovation, och kontinuerligt lansera spararvänliga funktioner. Jag kan dock inte skryta med att vi på Nordnet har uppfunnit ett aktielåneprogram enligt denna modell helt på egen hand – vad jag vet är vi bland de första i Sverige att erbjuda ett program av denna typ, men liknande tjänster finns redan internationellt hos t.ex. Charles Schwab, en av USA:s största online-mäklare.

Intresserad av att veta mer? På den här sidan har vi samlat all information om aktielåneprogrammet, inklusive svar på de vanligaste frågorna.

Hälsningar / Martin Ringberg, Sverigechef Nordnet

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

14
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Stoffe
Gäst
Stoffe
Grymt! Kommer detta även bli möjligt att göra för sådana aktier man har i sin tjänstepension?
Chris
Gäst
Chris
Fantastiskt!! 👍🏻
Linus
Gäst
Linus
Hur ser planerna ut kring att möjliggöra en plattform för att själva ta del av denna pool av aktier så man kan blanka på ett smidigt och prisvärt sätt? Skulle även gå att kvitta mot sina egna aktier på något sätt, detta skulle vara en grym produkt och mycket win win för all parter. Väldigt modernt med share economy tänk också.
Janne
Gäst
Janne
Efter vad jag förstår så övergår ägandet av aktien till den som lånar (blankar). Förstår inte riktigt hur Nordnet kan garantera min tillgänglighet till aktierna vid alla tillfällen. Är ingen expert men skulle gärna vilja förstå detta. Jag har en relativt stor post Mycronic aktier i min kapitalförsäkring. Mycronic är Stockholmbörsens mest blankade bolag (ca 12%) vilket jag tror är orsaken till de stora omotiverade kurssvängningar och konstiga värderingar som vi sett under senaste åren. Känns inte som jag vill bidra till denna cirkus.
Markus
Gäst
Markus
Haha, skitkul för sparare att låna ut sina aktier till aktörer som gör allt för att få ner värdet på dom aktierna? Fattar folk detta?
Vandelay
Gäst
Vandelay

Jag ser det enbart som en fördel att man kan dra nytta och få avkastning på ens eventuella aktier. Om man tror det påverkar innehav negativt har man nog fel aktier om just de aktierna lånas ut väldigt mycket. Och vill man inte så är det ju bara att tacka nej till den extra avkastningen. Samma personer tycker kanske inte man skall stoppa belåning av värdepapper i samma veva, trots att det ”manipulerar köpsidan samt nedsidan vid tvångsförsäljningar. -Kommer ni på ngt publicera vad som har varit utlånat av ens innehav? Jag skulle tycka det är värdefullt, Intressant, men förstår… Läs mer »

Carl Heintz
Gäst
Carl Heintz
Jag förstår principen men det verkar inte riktigt stå vad för typ av ränta man bör få förutom att det som man tjänar delas. FInns det nåt sätt man kan se vilka aktier som lånas mest (jag förstår att detta ändras men ändå)?
Johny Floyd
Gäst
Johny Floyd

Mitt korta vittnesbörd om hur jag fick ett lån Hej alla jag heter Johny Floyd från Texa, United States. Är här för att vittna om hur jag fick mitt lån från herr Elijah efter att jag flera gånger har ansökt om olika lån långivare som lovade att hjälpa men de aldrig gav mig lånet. Fram till dess att min vän presenterade mig för Elijah lovade han att hjälpa mig och han gjorde det som han lovade utan någon form av förseningar. Jag trodde aldrig att det fortfarande finns tillförlitliga långivare förrän jag träffade Elijah som verkligen hjälpte med lånet på… Läs mer »

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link