Nordnetbloggen

Mord, konsumtion och vanor

Brian Thomas vaknar upp i husvagnen som han delar med sin fru.  De är på semester tillsammans efter ett antal år som gifta. Men allt har hittills inte varit rosenrött. Kvällen innan hade nämligen några huliganer sladdat runt med bilar på parkeringen och stört de äldre paret så mycket att de beslutat sig för att flytta husvagnen till utkanten av campingen. Men nu vaknar alltså Thomas upp och ser en en av de unga männen ligga över hans fru. Han blir galen och skriker för full hals samtidigt som han flyger upp från sin säng. Men ynglingen rör sig inte ur fläcken och i ren desperation så tar han ett stryptag runt hans hals för att få bort honom. Det blir en kamp på liv och död där Thomas till slut går segrande ur striden. Då vaknar han.

Det finns ingen ung man i husvagnen, ingen huligan som försökt våldföra sig på hans fru. Bara hans underbara fru som ligger livlös på marken. Hennes liv går inte att rädda.

Under hela livet hade han gått i sömnen. Ibland hade han varit ute och kört bil, andra gånger hade han lyckats skapa en relativt komplicerad maträtt som prydligt stod i kylskåpet på morgonen. Hans grannar hade vant sig vid hans nattliga vandringar och slutat ingripa, de visste att han alltid tog sig hem tryggt till slut. Men nu har han alltså dödat sin fru, i ett försök att rädda henne från en inbillad våldtäktsman. Det som skiljer Thomas från oss andra är en enda sak: när de flesta människor sover stängs deras förmåga att handla av. Vi kan fortfarande drömma om huliganer, men vi handlar inte på det utan vaknar med ett ryck. Brian Thomas blev aldrig dömd för mordet på sin hustru, trots att han erkänt vad han gjort. Han kunde skylla på sina inneboende vanor. Vanor han inte kunde kontrollera i sitt tillstånd. Men vad har det här med pengar att göra? Svaret är att samma sak som fick Thomas att kunna handla utan att själv vara medveten om det också kan fördärva din privatekonomi.

Elin Helander har skrivit ett fantastiskt inlägg om just vanor som du kan läsa här. Där ger hon tips om hur du skapar dig goda vanor och byter ut de som vi inte vill ha. Men ibland är det så att vi, likt Thomas, går på autopilot. Vi vet inte vad vi gör. Rätt vad det är så står vi där med ett kvitto från ett lunchställe á 150 kr trots att vi lovat oss själva att leva mer ekonomiskt. Det är samma vanor som driver personen som handlar för mycket som får den överviktiga personen att ta en bulle för mycket. De kan intellektuellt förstå att de inte blir gladare av en till klocka (eller en till bulle) men de handlar ändå eftersom vanan symboliserar något annat: en känsla. För att bryta den är det bästa därför att ersätta beteendet med ett annat som skapar samma typ av känsla.

Jag är övertygad om att min långsiktighet i aktier beror på att de skapar samma känsla som när jag för några år sedan brände mina pengar på shopping. Det ger mig glädje och en viss spänning att följa deras resa, en glädje som jag inte fått om jag satt in dem på ett bankkonto. Att övergången från att spendera 30% av min inkomst till att investera 30% av den har gått så lätt beror nog på att de är samma vana med en liten variation. Ibland är nämligen förändringen minimal för vår hjärna men effekterna enorma för vårt framtida liv.

 

Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.

 

Är du inte Nordnetkund? Kom igång med ditt sparande här!

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

1
Lämna en kommentar

avatar
Nyast Äldst Mest gillade
Anonym
Anonym
Jag gör likadant; kanaliserar mitt shoppingbehov mot värdepapper. Försöker se till att ha ett överskott i fonder med fokus på långsiktigt sparande, sedan lite i aktier som jag vill ha på lång sikt. Och slutligen lite ”lekpengar”. Dessa ser jag som förlorade. Fokus är fortfarande på att höja dem, men skulle de försvinna är det inte hela världen.

Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.

Nordnets veckobrev.
Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.

Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
Nordnets veckobrev.

Få Nordnets veckobrev varje måndagsmorgon med börsens viktigaste händelser.
Vill du veta mer om hur Nordnet behandlar dina personuppgifter, klicka här.
Håll mig uppdaterad
close-link